Ελληνοτουρκικά: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την επίσκεψη Ερντογάν

Στόχος της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών είναι ότι μπορούν να συνυπάρχουν

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό και να παραστεί στο πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική αποστολή αναμένεται να είναι πολυπληθής, αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των αξιωματούχων που θα συνοδεύουν τον Τούρκο πρόεδρο. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφούν συμφωνίες που αφορούν σε θέματα εμπορίου και τουρισμού.

Ακόμη, στην ατζέντα των δύο ηγετών υπάρχουν και τα ελληνοτουρκικά, που θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης, κάτι για το οποίο προετοιμάζονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Ανησυχία αναλυτών για τα μαχητικά

Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι αναλυτές που έχουν προβληματιστεί για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την απόκτηση των F-35 λέγοντας πως «όταν η Ελλάδα λάβει τα F-35 θα είναι πρόβλημα για την τουρκική αεροπορία».

Στην συνέχεια, ο ακαδημαϊκός Τσαγλάρ Οζέρ ανέφερε: «Εμείς προβλέπουμε πως οι ΗΠΑ ενώ δεν δίνουν τα F-35 στην Τουρκία, το 2027 ή το 2028 θα δώσουν 20 F-35 στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια κατάσταση που αλλάζει τις ισσοροπίες και τα ρίσκα εναντίον μας στην ευρύτρη περιοχή που ζούμε όπως στο Αιγαίο».

Ο δημοσιογράφος Ερέκ Εγιλμές σχολίασε πως «Την περίοδο τους Ψυχρού Πολέμου προσπαθούσαν να μην χαλάσουν αυτές τις ισσοροπίες!». «Ναι αλλά τώρα αν δεν μας δωσουν τα. F-35, αλλά οι ΗΠΑ υπόσχονται να δώσουν στην Ελλάδα 20. F-35 το 2028, τότε η ισορροπία οδηγείται σε άλλα επίπεδα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε μας για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Διότι είδαμε πως τα F-35. είναι ικανά μαχητικά» συνέχισε ο Οζέρ.

Το ιστορικό διεκδίκησης των μαχητικών από τον Ερντογάν

Η εξέλιξη των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

  • Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί F-35,F-16, EUROFIGHTER, αλλά δεν πήρε τίποτα
  • Στις 30 Αυγούστου 2022 ο Ερντογάν έλεγε: «Δεν μας δίνουν λεει τα F-35. Nα το πω ξεκάθαρα….ουτε μας καίγεται καρφί».
  • Στις 29 Ιανουαρίου 2023 ο Ερντογάν έλεγε: «Ενώ έχουμε πληρώσει 1.4 δισ δολάρια, δεν μας δώσατε το αντίκρισμα αυτού».
  • Στις 29 Ιουνίου 2023 έλεγε: «Όλο λέτε πως υπάρχει το Κογκρέσο. Κι εγώ έχω το δικό μου Κογκρέσο το οποίο είναι το Κοινοβούλιο».
  • Στις 7 Οκτωβρίου 2023 έλεγε: «Αν οι ΗΠΑ δεν μας ικανοποιήσουν, στον κόσμο υπάρχουν πολλές χώρες που θα ικανοποιήσουν την ανάγκη μας».
  • Στις 17 Νοεμβρίου 2023 έλεγε: «Η Γερμανία είτε δώσει τα Εurofigher είτε όχι.Μόνο η Γερμανία παράγει μαχητικά στον κόσμο;».
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα