Με ποια ατζέντα έρχεται στην Ελλάδα ο «βεζίρης» Ερντογάν

Οι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι ο δρόμος επίλυσης της ελληνοτουρκικής διαφοράς είναι μακρύς και δύσκολος

Η ανακοίνωση για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας έγινε τον Ιούλιο στο περιθώριο του Βίλνιους. Σηματοδότησε την διάθεση της Αθήνας και Άγκυρας για επανεκκίνηση του διαλόγου και την προετοιμασία προκειμένου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να προσπαθήσουν επί της ουσίας να αλλάξουν σελίδα και να οικοδομήσουν το χώρο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματίας των σεισμών.

Τότε αρκετοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να έρχονται «fast track» διαδικασίες προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με τους διπλωμάτες να διαψεύδουν τα σενάρια και να υπογραμμίζουν ότι ο δρόμος επίλυσης της ελληνοτουρκικής διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μακρύς και δύσκολος και ακόμα και αν υπάρχουν καλές προθέσεις απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή.

Σημείωναν δε με νόημα ότι στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν πρέπει να αναμένονται άλματα, αλλά ένα βήμα τη φορά, με πρώτο την διατήρηση της ηρεμίας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, που μπορεί να γίνει μέσα από ένα σταθερά καλό κλίμα.

Στα σενάρια στη συνέχεια άρχισε να μπαίνει το θέμα ενδεχόμενης επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη. Μέχρι στιγμής ούτε αυτό επιβεβαιώνεται.

Στη συνέχεια άρχισαν να τίθενται τα ερωτηματικά αν η επίσκεψη θα πρέπει να γίνει και αν είναι προς όφελος της Αθήνας. Τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ και κυρίως στη δεξιά πτέρυγα, όσο και στα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

Η άρνηση του διαλόγου επιχειρήθηκε να γίνει ένα μέσο προβολής, στοχεύοντας να προεξοφλήσει οφέλη εάν και εφόσον η επίσκεψη Ερντογάν εκτροχιαστεί.

Παράλληλα άρχισαν και τα ερωτηματικά «τι θα γίνει αν» ο τούρκος πρόεδρος επιχειρήσει να θίξει ζητήματα που προκαλούν ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και μπορούν να είναι η αφορμή για μία διαφωνία μπροστά στις κάμερες.

Όπως για παράδειγμα μία αναφορά του Ερντογάν σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη αντί για «μουσουλμανική». Η Αθήνα πάλι δηλώνει «έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα».

Καλές προθέσεις

Ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει ότι έρχεται στην Αθήνα με «καλές προθέσεις» και διάθεση για μία συνεργασία αμοιβαία επωφελή, τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν τη διάθεση για συζήτηση σε καλό κλίμα και συνέχεια της ηρεμίας.

Με κάποιους να αναρωτιούνται εάν τελικά όλα αυτά τα υποθετικά σενάρια και οι αντιδράσεις στην επίσκεψη, πριν την ίδια την επίσκεψη θα εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ή αν τελικά ο Ερντογάν θα μείνει στην ίδια γραμμή που έχει χαράξει μέχρι σήμερα των μηδενικών προκλήσεων και της σταθερά θετικής ατζέντας δίνοντας την πλέον ηχηρή απάντηση σε όσους περιμένουν με το δάχτυλο υψωμένο.

Η ατζέντα των συμφωνιών

Για την επίσκεψη οι πληροφορίες είναι σαφείς. Η ατζέντα των συμφωνιών και των μνημονίων κατανόησης να παραμένει υπό διαμόρφωση έστω και πιο περιορισμένη από ότι φαινόταν ότι θα είναι στην αρχή και χωρίς κάτι πολύ «φανταχτερό».

Ωστόσο η πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας παραμένει ένα σημαντικό χαρτί στον ελληνοτουρκικό διάλογο, που μπορεί να δώσει μία βάση για την εξέλιξη των σχέσεων και τη διατήρηση της ηρεμίας, με προϋπόθεση πάντα την πολιτική βούληση. Και από τις δύο πλευρές.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ εύκολο να ξανακυλήσουμε στις εθνικιστικές κορώνες, τις απειλές και την πολεμική ρητορική, που δεν κοστίζουν πολιτικά. Μάλλον το αντίθετο.

Με την σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα ελληνοτουρκικά, το κόστος της έντασης και τις δυνατότητες της λύσεις να είναι ένα στοίχημα. Και για τις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα