Ο Ερντογάν περιμένει F-16 ως αντάλλαγμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Ως πρόεδρος, έκανα αυτό που μου αναλογούσε, όμως περιμένω και κάτι» δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Κατάρ

Βήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Άγκυρα περιμένει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού υπέβαλε προς έγκριση στο τουρκικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ως πρόεδρος, έκανα αυτό που μου αναλογούσε, όμως περιμένω και κάτι» τόνισε ο κ. Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση με την οποία επέστρεψε από το Κατάρ, σύμφωνα πάντα με το δίκτυο Haberturk.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να το περάσουν αυτό (τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία) από το Κογκρέσο τους, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτοχρόνως», πρόσθεσε.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η Άγκυρα έχει αυξήσει σε όλα τα επίπεδα τις προσδοκίες της ότι το αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 «θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό χωρίς όρους και περιορισμούς».

«Ασέβεια προς τους Παλαιστινίους»

Η Τουρκία απορρίπτει σχέδια για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Γάζα όταν τελειώσουν οι μάχες στο θύλακα, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά «ασέβεια» προς τους Παλαιστινίους.

Το Ρόιτερς μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει διαβιβάσει σε αρκετά αραβικά κράτη και στην Τουρκία σχέδια για τη ζώνη ασφαλείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πτήση επιστροφής από το Κατάρ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο θα αποφασισθεί από τον παλαιστινιακό λαό και πως το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που κατέχει.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προκαλέσει την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και προειδοποίησε το Ισραήλ να μην καταδιώξει μέλη της Χαμάς στην Τουρκία, λέγοντας πως το Ισραήλ σε τέτοια περίπτωση θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα