Επανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο με αναδιάρθρωση των κατηγοριών

Επανάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έρχεται με το νέο νόμο που καταθέτει στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, βάζοντας τέλος στην λογική του «δώσε και μένα μπάρμπα» και την ψηφοθηρία που δημιουργεί κατηγορίες και ομάδες φαντάσματα. Αγνοώντας το πολιτικό κόστος και στηριζόμενος στις μελέτες που είχαν τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό του επαγγελματικού ποδοσφαίρου οι εταιρίες DELOITTE και PRICE WATER HOUSE COOPER, ο Λευτέρης Αυγενάκης μπαίνει μπροστά και κάνει δύο τις επαγγελματικές κατηγορίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καταργώντας τη Football League.

Καθορίζονται δηλαδή η Super League 1 και Super League 2 με αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προβλέπει τη θέσπιση τριών κριτηρίων για τη Super League 2η κατηγορία που θα είναι το αυξημένο Μετοχικό Κεφάλαιο ύψους 250.000 ευρώ, σημαντικό ποσό εγγυητικής επιστολής, που θα καταθέτουν οι ΠΑΕ πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ύψους μίνιμουμ 100.000 ευρώ και την υποχρέωση να υπάρχουν στα Φύλλα Αγώνων μισοί ποδοσφαιριστές, που να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις εθνικές ομάδες.

Το νέο σχήμα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2021, ώστε το νέο πρωτάθλημα της σεζόν 2021-22 να υπάρχουν μόνο οι δύο κατηγορίες.

Αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει τη φετινή FootballLeague, η οποία θα διεξαχθεί κανονικά εφόσον το επιτρέψουν οι λοιμωξιολόγοι.

Το πώς θα γίνει η κατανομή των ομάδων της Super League 1 και Super League 2, θα το καθορίσει η ΕΠΟ και οι Επαγγελματικές Ενώσεις, καθώς και τον αριθμό των συμμετεχουσών ΠΑΕ. Το σημαντικό είναι όμως πως μπαίνουν κριτήρια συμμετοχής, ώστε μην εμφανίζονται διάφοροι επιτήδειοι παράγοντες, χωρίς χρήματα και δημιουργούν προβλήματα στους εργαζόμενους προπονητές, ποδοσφαιριστές και διοικητικούς της κάθε ΠΑΕ αφήνοντας παντού χρέη. Αυτοί εξάλλου είναι που έχουν την προσδοκία να κερδίσουν με άλλους τρόπους χρήματα από το ποδόσφαιρο. Σε αυτό τον κατήφορο θα μπει ένα τέλος, ώστε να σταματήσουν οι ΠΑΕ να ζητούν κρατικές ενισχύσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και κυρίως από τηλεοπτικά δικαιώματα που θα… πρέπει ν’ αγοράσει η ΕΡΤ.

Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει ώστε να επιλυθεί μια σειρά χρόνιων ζητημάτων.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με την «Ολιστική Μελέτη», παρουσιάστηκε σήμερα από τον πολιτικό προϊστάμενο των σπορ, Λευτέρη Αυγενάκη στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Με βάση την επίσημη ενημέρωση:

«Ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο που αφορά: α) Διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA, β) Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, γ) Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου και δ) Λέσχες φιλάθλων.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλύει μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν θεσμικά και οργανωτικά οι φορείς του αθλητισμού, θέτει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της βίας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που αποτελούν απαρέγκλιτες αρχές της Κυβέρνησής μας.

Ρυθμίζει το καθεστώς της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που διέπεται από πολυνομία, με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες για την ισχύ και την αποτελεσματικότητα της κάθε επιμέρους νομοθεσίας.

Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις εναρμόνισης με την ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία εντοπίζει και αναδεικνύει προβλήματα μεταξύ των οποίων οι χειραγωγημένοι αγώνες, η εκλογική περίοδος στην Ε.Π.Ο. και ευρύτερα ζητήματα που βάλλουν κατά της ακεραιότητας του αθλήματος.

Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του καθεστώτος λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, οι οποίες μετά τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί, είναι αμφίβολο αν εξακολουθούν να τελούν υπό νομιμότητα.

Αναδιαρθρώνονται επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, καθώς οι πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου.

Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μετεγγραφών των ερασιτεχνών αθλητών, θεσπίζοντας το ηλικιακό όριο των 18 ετών και άνω υπέρ του αθλητή.

Θεσπίζονται διατάξεις που ορίζουν την ύπαρξη ενός ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ως κριτήριο νομιμότητας, αλλά και την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ‘‘Πέλοπας’’.

Τo προτεινόμενο νομοσχέδιο εκπονείται προκειμένου να υπηρετήσει την κυβερνητική προτεραιότητα που δίνεται εξαρχής στην επικράτηση συνθηκών τάξης, αξιοκρατίας και διαφάνειας σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, αλλά και για να κατοχυρώσει ομαλότερες συνθήκες λειτουργίας των αθλητικών φορέων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα