Επιχείρηση «χρύσωμα του χαπιού»

Υπό σφικτό απεργιακό αποκλεισμό θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να περάσει το Σαββατοκύριακο από τη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Την ίδια ώρα όλοι οι κλάδοι (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, έμποροι, μεταφορές κ.ά.) δίνουν ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος κατά της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Να σώσει τα προσχήματα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Πρώτος στόχος να είναι έτοιμη για το Eurogroup της Δευτέρας ώστε να δείξει… καλό πρόσωπο στους δανειστές. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να πείσει και τους Έλληνες πως η μεταρρύθμιση ειδικά στο ασφαλιστικό ήταν μονόδρομος. Ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα περασμένα χρόνια, με αναφορές ειδικά στη χρυσή περίοδο του Χρηματιστηρίου αλλά και το καταστροφικό εν τέλει PSI που στέρησε στα ταμεία τα αποθεματικά τους.

Ο ρόλος του Βούτση
Σε επίσημο επίπεδο τον δύσκολο ρόλο να χρυσώσει το χάπι ανέλαβε ο Νίκος Βούτσης. «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέσα στις παρούσες συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώνοντας την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την εισαγωγή και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι η ψήφιση του νόμου δεν αποτελεί «προαπαιτούμενο», αλλά «εργαλείο» το οποίο ενισχύει τη θέση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης στο επικείμενο Eurogrοup. «Πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία υποστηρίζει την ουσία του σχεδίου νόμου», είπε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζοντας με διαρροές πως «η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση η οποία διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

«Αυτή η νομοθετική πρόταση», επιχειρηματολογούν από την Ηρώδου Αττικού, «βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση –για ακόμη μια φορά– των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού συμπληρώνουν πως «οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης. Χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση».

Και καταλήγουν λέγοντας: «Ο ελληνικός λαός βλέπει πολύ καθαρά ποιοι είναι αυτοί που διαπραγματεύονται αποφασιστικά υπερασπιζόμενοι την κοινωνική συνοχή και ποιοι υπέγραψαν λευκά χαρτιά κοινωνικής καταστροφής, φροντίζοντας μόνο για τους κολλητούς και τους συνεργάτες τους».

«Υπερασπιστής» Κατρούγκαλος
Υπερασπιζόμενος το δημιούργημά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως με το νέο ασφαλιστικό σύστημα τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%. «Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης», ανέφερε ο υπουργός.

Όσον αφορά τα σενάρια για αυξημένη πλειοψηφία στα οποία είχε αναφερθεί και η «Α», εν τέλει στο κυβερνητικό στρατόπεδο κατάφεραν να εξασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν διαρροές, οπότε και δεν κρίνεται απαραίτητη η διαδικασία αυτή. Μάλιστα, ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στο θέμα αυτό διαβεβαιώνοντας πως δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του συνολικού πακέτου της συμφωνίας, και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να έρθει προς ψήφιση πακέτο προληπτικών μέτρων έως το 2018.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα