ΕΠΟ το μεγαλείο σου

Άρχισαν τα όργανα στην ΕΠΟ. Βαράνε τα νταούλια κι οι ζουρνάδες. Κανονικό είναι το πανηγύρι με τα όργανα, δεν είναι σαν κι αυτά των… αγορών, που ο πρωθυπουργός έλεγε ότι θα βαράει τον ζουρνά και θα χορεύουν οι τράπεζες και άλλα επενδυτικά funds. Κι όχι μόνο τα όργανα, αλλά το σκηνικό θυμίζει κρητικό γάμο. Και μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές, ένα πράγμα. Τον κρητικό γάμο προσπαθεί να συντονίσει ο Βαγγέλης Γραμμένος, αλλά του ξέφυγε το παιχνίδι. Δεν μπορεί να τα βάλει με τους «επενδυτές». Είναι «λίγος». Καλό παιδί, αλλά όταν γίνεται τέτοιος πόλεμος κανονικός, ο πρόεδρος της ΕΠΟ κρατάει νεροπίστολο, κι αυτό δώρο.

Κι ενώ ο πρόεδρος Γραμμένος έχει… υπαρξιακό πρόβλημα γιατί δεν ενημερώνεται για τίποτα, «μεγαλοστέλεχος» της ΕΠΟ έχει παρτίδες με κύκλωμα τοκογλύφων, ο Κομίνης «κόπηκε» από τον Κολίνα κι ο Περέιρα εξαφάνισε τον… εαυτό του και τον ψάχνουν, με τις «μπιστολιές» ν’ ακούγονται παντού

Και πρώτα απ’ όλα το «μεγαλοστέλεχος», λέει, της ΕΠΟ, που είναι μπλεγμένο σε κύκλωμα τοκογλυφίας. Πληρωνότανε, λέει, με επιταγές, όχι μέσω τραπέζης. Και ποιος τι έκοβε τις επιταγές; Ο ταμίας Λασκαράκης; Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΟ; Ο γιατρός της Εθνικής ομάδας; Ο φροντιστής; Ποιος τις έκοβε; Διότι εδώ έχουμε καραμπινάτη φοροαποφυγή. Να δούμε αν το κράτος που ξετίναξε τα δίκτυα των πολιτών, που έσπασε και τα δοκάρια με τα φορομπηχτικά του, αν θα κάνει κάτι. Λογικά, κάτι θα γίνει. Τώρα, αν το «μεγαλοστέλεχος» είχε παρτίδες με τοκογλύφους, σ’ αυτό δεν μπορεί να φταίει η ΕΠΟ, να είμαστε δίκαιοι. Αν αυτό το κύκλωμα κονομούσε στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να ρίχνουμε ευθύνες στην ΕΠΟ επειδή το «μεγαλοστέλεχος» έσπαγε εκεί τις επιταγές. Αλλού είναι το θέμα.

 

Ποιος «έδωσε στεγνά» το «μεγαλοστέλεχος»; Το κύκλωμα των τοκογλύφων; Αποκλείεται. Οι τοκογλύφοι είναι σοβαροί άνθρωποι, δεν ρουφιανεύει ο ένας τον άλλον. Κάνουν αυτήν τη δουλειά και κονομάνε, και μεταξύ τους βασιλεύει η ομερτά. Αφού δεν «έδωσαν» το «μεγαλοστέλεχος» οι τοκογλύφοι, ποιος το έκανε; Ποιος γνώριζε; Καταλάβατε, τώρα, γιατί οι «επενδυτές» θέλουν να έχουν δικούς τους ανθρώπους στην ΕΠΟ, στη Super League και παντού; Για να έχουν πληροφόρηση εκ των έσω τι παίζει με τον καθένα. Είτε αυτός είναι υπάλληλος απλός, είτε είναι ο ίδιος ο πρόεδρος. Κι αυτοί, βέβαια, που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία κόντρα που είχε ξεκινήσει στον τελικό του Κυπέλλου του Βόλου.

Βούιξε, λοιπόν, η πιάτσα με το «μεγαλοστέλεχος». Ο Γραμμένος τού ζήτησε να παραιτηθεί; Μπορεί να το έκανε και να μην ενημέρωσε τον κόσμο. Κι είναι μέσα στο παιχνίδι η «σιωπηρή» τιμωρία. Κανονικά, όμως, ένας οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του, αυτό κάνει. Μπορεί, επίσης, να παραιτήθηκε το ίδιο το «μεγαλοστέλεχος» και να μην ανακοινώθηκε. Αν και, για να το έκανε, έπρεπε πρώτα να πάρει την έγκριση από τον «Νονό». Όχι τον Μάρλον Μπράντο, αυτά γίνονταν στην ταινία. Ποιος είναι ο «Νονός»; Και ποιος δεν είναι, να ρωτάς.

Όμως, μιας και αναφερθήκαμε σε «Νονούς», υπάρχει ένας άγραφος νόμος από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης ακόμα, στην Αμερική. Ότι ο ανάδοχος προστατεύει τους «δικούς» του ανθρώπους. «Να μας ζήσει και το παιδί», που λένε στα βαφτίσια. «Να μας ζήσει, να ζήσουμε κι εμείς να το χαιρόμαστε».

Με τους «Νονούς», ωστόσο, μην πάει το μυαλό μας στο κακό. Αυτά γίνονταν μόνο στις ταινίες, ότι δηλαδή έβγαιναν τα μυδράλια και καθαρίζανε κόσμο και κοσμάκη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, φυσικά, τέτοιες ακραίες καταστάσεις, δεν υπάρχουν πιστόλια. Μόνο «μπιστολιές» υπάρχουν, όπως τις αποκαλεί η ποδοσφαιρική πιάτσα. Μία τέτοια «μπιστολιά» έφαγε ένας «Νονός» από τον άλλον. Το «μεγαλοστέλεχος» ήταν το μέσον. Κι όταν ο ένας «μπιστολιάζει», ο άλλος είναι υποχρεωμένος ν’ απαντήσει, έτσι λέει ο κώδικας τιμής. Αυτήν την «μπιστολιά» τη χάρηκε ένα κάρο κόσμος. Όλος ο κόσμος που τον Δεκέμβριο του 2016 με υπογραφή του «μεγαλοστελέχους» έπαιρνε πόδι από την ΕΠΟ. Επειδή έτσι είχε διατάξει ο ανάδοχος.

Πάντως, με όλα αυτά που έγιναν τελευταία στην ΕΠΟ, με την «Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων» να παίρνει το παιχνίδι επάνω της και να αγνοεί την Εκτελεστική Επιτροπή, θα περάσουμε ωραίο φθινόπωρο και χειμώνα. Όπως έγραψε η «Α» στην επιτροπή «Εκτάκτων Θεμάτων», ο Μελισσανίδης έχει μόνο έναν «δικό» του, τον ταμία Λασκαράκη. Οι άλλοι τέσσερις είναι των «αλλωνώνε». Στην Εκτελεστική, ο Μελισσανίδης είχε τους περισσότερους, αλλά με μία «μπιστολιά», τους απενεργοποίησαν. Όπως κάνουν delete στον υπολογιστή.

Άλλες «μπιστολιές» έπεσαν και με τον διαιτητή Κομίνη. Ήταν ο διαιτητής στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, εκείνη τη βραδιά που ο Σαββίδης μπήκε μέσα με το «σίδερο». Ήταν ζήτημα τιμής να ξαναείναι στους πίνακες ο Κομίνης. Και τον ξανάβαλε ο Ντέιβιντ Μέλι Περέιρα Κόπερφιλντ. «Εξαφάνισε» ένα κάρο κόσμο, αλλά τον Κομίνη δεν τον πείραξε. Τι έγινε και δεν τον πείραξε; Ήταν επιθυμία του Μελισσανίδη, λένε. ΟΚ, ας το δεχτούμε. Ο Κομίνης, ωστόσο, είναι και διεθνής διαιτητής, δεν είναι παίξε-γέλασε. Για να τον κάνει διεθνή ο Μέλι Περέιρα, πάει να πει ότι εκτίμησε τα προσόντα του. Κι ήρθε ο καιρός να γίνουν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια στο Champions και το Europa League. Πού είναι ο Κομίνης… οεο, που θα έλεγε κι ο Μητσικώστας; Γιατί δεν έστειλαν τον Κομίνη να πάει να σφυρίξει;

Τον έστειλαν. Αυτή είναι η αλήθεια. Μόνο που στην UEFA κουμαντοδόρος είναι ο Κολίνα. Αυτό το παλικάρι με το ξουρισμένο κεφάλι. Μόλις είδε το όνομα του Κομίνη, τράβηξε ένα «Χ». Όχι το «Χ» της ισοπαλίας. Delete. Στην αρχή, μάλιστα, έλεγαν στην ΕΠΟ ότι ο Κολίνα νόμιζε ότι ο Μέλι Περέιρα του κάνει χωρατό. Πλάκα, δηλαδή. Ο Κολίνα, που εννοείται ότι ξέρει τα πάντα όλα για την ελληνική διαιτησία, δεν θέλει τον Κομίνη και προτιμάει τον Γιάννη Παπαδόπουλο,  αυτόν από τη Μακεδονία, όχι τον άλλο από το Μαρούσι.

Εδώ, μπαίνει κι ένα ζήτημα ηθικής τάξης: Ο Κομίνης γιατί δεν παραιτείται; Στην ουσία, του πήραν το σήμα του διεθνή διαιτητή, θα το ’χει μόνο για να σφυρίξει ΟΦΗ – Άρης του χρόνου. Γιατί δεν φεύγει, να δικαιώσει και την ΕΠΟ της «εξυγίανσης» του Βαγγέλη Γραμμένου; Αυτό δεν «πουλάει» προς τα έξω η ΕΠΟ; Αυτό πουλάει. Αν παραιτηθεί ο Κομίνης, ο Γραμμένος θα έχει πετύχει μεγαλειώδη νίκη υπέρ της διαφάνειας και τού «όλα στη φόρα».

Στο μεταξύ, ο Μέλι Περέιρα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ όπως του κολλήσαμε το παρατσούκλι για να βάλουμε και λίγο χιούμορ στη ζωή μας, πέτυχε το ανείπωτο. Ποιο; Όπως «εξαφάνισε» πολλούς διαιτητές από τους πίνακες, κατάφερε να εξαφανίσει και τον… εαυτό του! Αυτό, ωστόσο, δεν είναι χιούμορ. Ο Πορτογάλος «εξαφανιστής»… εξαφανίστηκε! Πού πήγε; Όποιος ρωτάει στην ΕΠΟ, λένε ότι πρέπει είχε πάει το Μουντιάλ, αλλά χωρίς να είναι σίγουρο. Ορθώς έπραξε, αν πήγε. Άνθρωπος της διαιτησίας είναι, επίτροπος στης διαιτησίας στην Ελλάδα, πήγε να δει πώς δουλεύει το VAR. Στην ΕΠΟ, ωστόσο, δεν έπρεπε να ειδοποιήσει ότι θα βρίσκεται στο Μουντιάλ; Δεν έπρεπε ο πρόεδρος Γραμμένος να γνωρίζει, δεν έπρεπε να τον είχε ενημερώσει; Αυτό λέει η λογική, ότι έπρεπε. Γιατί, όμως, δεν τον ενημέρωσε; Διότι δεν είναι υποχρεωμένος να τον ενημερώσει. Δεν προβλέπεται από πουθενά, από κανένα πρωτόκολλο. Όπως αυτοί οι Τόμσεν και Βελκουλέσκου δεν έδιναν σε κανέναν λόγο πότε έρχονται και πότε φεύγουν, έτσι κι ο Μέλι Περέιρα. Κατά τα άλλα, ο Βαγγέλης Γραμμένος είναι πρόεδρος της ΕΠΟ. Κι όταν παίρνει κανένα τηλέφωνο στην ΚΕΔ, θα το σηκώσει ο Τσαχειλίδης ή ο Τριτσώνης. Οι άλλοι μπορεί να πετάχτηκαν μέχρι το Σούνιο για καμιά βουτιά, μέρες που είναι.

Ωστόσο, ο Γραμμένος έβγαλε από πάνω του κι έναν μπελά. Έπρεπε να πάρει μέρος σε συζητήσεις με τον Αστέρα Τρίπολης και τη γνωστή ιστορία με τους Μπάκο και Μποροβήλο και την εμπλοκή τους στο «Koriopolis». Ευτυχώς γι’ αυτόν, ο Αυστριακός Χούμπελ, αυτό το καλό παιδί από την Αυστρία που το παίζει διοικητής των ιθαγενών στην Ελλάδα, αντί να ενημερώσει τον Γραμμένο, πήγε κατ’ ευθείαν στον Βασιλειάδη. Αυτό έπρεπε να προβληματίσει τον Γραμμένο. Έπρεπε ν’ αναρωτηθεί ο πρόεδρος, αν αυτός είναι υπεύθυνος για τέτοια θέματα ή ο υφυπουργός. Δεν το έκανε. Στη θέση του, ο κάθε άνθρωπος θα είχε υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι να είσαι προϊστάμενος σ’ έναν οργανισμό και να μην ενημερώνεσαι για τίποτα, είναι ένα σοβαρό θέμα.

Ο Γραμμένος θα μπορούσε, τουλάχιστον, να δικαιολογήσει την παρουσία του στην ΕΠΟ, κάνοντας μία βράβευση. Να στήσει μία συνέντευξη Τύπου και να βραβεύσει τον διαιτητή Πάνο Κασσαβέτη, πρώην βοηθό στη Super League. Ο Κασσαβέτης έσωσε ένα παιδί τριών ετών από βέβαιο πνιγμό στην Τουρλίδα της Αιτωλοακαρνανίας. Δύτης καθώς είναι, βούτηξε κι έφερε στην επιφάνεια το παιδί και το παρέδωσε στους γονείς του. Η αλήθεια είναι ότι ένα άλλο «μεγαλοστέλεχος» σκέφτηκε να προτείνει στον Γραμμένο να γίνει βράβευση, για να βγει προς τα έξω και ένα κοινωνικό προφίλ των διαιτητών, αλλά προτίμησε να σιωπήσει. Φοβήθηκε μήπως παρεξηγηθεί από τον Γραμμένο. Και μόνο αυτό φτάνει, για να καταδείξει το «κλίμα» που υπάρχει στην ΕΠΟ για τον πρόεδρο. Το ποδόσφαιρο το κατάφερε κι αυτό. Έναν αξιοπρεπή άνθρωπο, νομικό στο επάγγελμα, να τον ισοπεδώσει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα