ΕΠΟ: Ζαγοράκης ο νέος… πρόεδρος – Χαρά οι Big4 και η κυβέρνηση. Γιατί;

Η κυβέρνηση γιατί επέβαλε δεξιό και βορειοελλαδίτη πρόεδρο, ο Ιβάν γιατί είναι ΠΑΟΚτσής, ο Μαρινάκης δεν έδωσε μάχη που θα έχανε, ο Αλαφούζος αρκέστηκε στον Μπουτσικάρη, και τέλος ο «Τίγρης» –που έκανε το χατίρι του Μαξίμου ανέξοδα– σπάει πλάκα, αφού ελέγχει το ΔΣ και θα διορίσει τον CEO

Η λύση του Θοδωρή Ζαγοράκη προωθείται στην προεδρία της ΕΠΟ, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 19ης Φεβρουαρίου. Ο αρχηγός της Εθνικής ανδρών που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2004 και νυν ευρωβουλευτής έχει αποδεχθεί την πρόταση να ηγηθεί του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Με την επιλογή Ζαγοράκη φαίνεται πως όλοι θα είναι ικανοποιημένοι. Για τους δικούς του λόγους ο καθένας.

Η κυβέρνηση θα ισχυρίζεται ότι έβαλε δεξιό πρόεδρο, ευρωβουλευτή, και μάλιστα από τη βόρεια Ελλάδα.

Ο Ιβάν Σαββίδης θα πανηγυρίζει, γιατί ο νέος πρόεδρος θα είναι ΠΑΟΚτσής, τον οποίο είχε ευεργετήσει προ ετών.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον ενέκρινε για τους δικούς του λόγους, αλλά κυρίως γιατί γνωρίζει ότι κουμάντο στην ΕΠΟ κάνει το ΔΣ και ο CEO, τομέας που δεν έχει την παραμικρή επιρροή.

Ο Γιάννης Αλαφούζος που βολεύεται με τον πρόεδρο της Super League Λεωνίδα Μπουτσικάρη που θα είναι Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ.

Και τέλος, ο Δημήτρης Μελισσανίδης που έκανε ανέξοδα το χατίρι της Νέας Δημοκρατίας και σπάει πλάκα με τους παραπάνω εμπλεκόμενους, αφού ο πρόεδρος της ΕΠΟ εκτελεί απλά τις εντολές του διοικητικού συμβουλίου το οποίο ο «Τίγρης» έχει διασφαλίσει πως θα ελέγχει απόλυτα, και βεβαίως θα τοποθετήσει CEO της επιλογής του.

Πώς, πού και γιατί ο Ζαγοράκης στην ΕΠΟ

Πολύς λόγος έγινε για τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ και τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν για το ελληνικό ποδόσφαιρο στη μετά-Γραμμένου εποχή. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι τελικά ο εκλεκτός. Για να φτάσουμε όμως εκεί υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο. Επειδή η «Α» δεν μοιράζει σανό, αλλά έγκυρες ειδήσεις, φέρνει στο φως τα όσα προηγήθηκαν της επιλογής του νέου προέδρου και τις κρυφές επιδιώξεις όλων των εμπλεκομένων στην επιλογή αυτή.

 

Κυβέρνηση: Βόρειος Ελλάδα και Σκόπια

Η κυβέρνηση ήθελε πάση θυσία να μπει πρόεδρος κοινής αποδοχής στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Βέβαια, είναι κωμικό να γίνεται αναφορά σε… κοινή αποδοχή που εστιάζεται μόνο στους «Big 4». Όλοι οι άλλοι δεν υπολογίζονται, δεν υπάρχουν στον χάρτη. Απευθύνθηκε λοιπόν αρχικά σε αυτόν που έχει τον πρώτο λόγο το εκλογικό σώμα. Δηλαδή τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Ως γνωστόν, μετά τη συμφωνία που είχε γίνει το 2017 με τον Ιβάν Σαββίδη, ήταν η σειρά του να επιλέξει πρόεδρο στην ΕΠΟ. Το αφεντικό της ΑΕΚ ξεκίνησε με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Λέσβου Σταύρο Ψαρρόπουλο. Όταν υπήρξαν κάποιες ενστάσεις και διαμαρτυρίες για την επιλογή του έμπειρου παράγοντα, μπήκε στη μέση η κυβέρνηση. Ναι μεν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είχε επιλέξει 2-3 πρόσωπα, επιφανή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση του προέδρου, αλλά στο παιχνίδι μπήκε το Μαξίμου. Μετά από πολλές σκέψεις και συσκέψεις, το επιτελικό κονκλάβιο –βλέπε Γ. Γεραπετρίτης και όχι μόνο– κατέληξε στην επιλογή του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε με τα εξής επικοινωνιακά –και όχι μόνο– κριτήρια:

  1. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι Ευρωβουλευτής που είχε επιλέξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Άρα η ΝΔ εμφανίζεται κερδισμένη. Άλλο τώρα αν τον είχε διαγράψει γιατί στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας πήρε θέση υπέρ του ΠΑΟΚ…
  2. Ο Ζαγοράκης είναι βορειοελλαδίτης. Ξεκίνησε από την Καβάλα κι έκανε μεγάλη καριέρα στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο έγραψε ιστορία. Κάτι παρατράγουδα που βγήκαν στη φόρα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στον ΠΑΟΚ με άνοιγμα ύψους 700.000 ευρώ ξεπεράστηκαν. Τότε η πορισματική έκθεση των ορκωτών λογιστών διαβιβάστηκε στο ΣΔΟΕ, το οποίο πραγματοποίησε νέο έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε το άνοιγμα που ξεπερνούσε τα 700.000 ευρώ. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2012 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Θ. Ζαγοράκη, αλλά και του πρώην προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ηλία Βιολίδη, για υπεξαίρεση και απιστία. Στο επίκεντρο της δικογραφίας βρέθηκε η διευκόλυνση που φέρεται ότι παρείχε στην ΠΑΕ ο επιχειρηματίας Ηλ. Βιολίδης –στενός συνεργάτης και «κουμανταδόρος» στον ΠΑΟΚ την εποχή Ζαγοράκη– μέσω της χορήγησης τραπεζικών επιταγών.

Ο Ιβάν Σαββίδης ωστόσο τον θαύμαζε απεριόριστα ως αρχηγό του έπους της Εθνικής. «Όταν ασχολείσαι με τα κοινά, είναι μοιραίο να δημιουργείς και αντιπάθειες. Μην τα λαμβάνεις υπόψη σου», τον συμβούλευσε ο Σαββίδης και έκανε δύο κινήσεις ματ: Του έβγαλε αναδρομικά μηνιαίο μισθό 6.400 ευρώ για το διάστημα της θητείας του, ώστε να γλιτώσει από τη δίωξη του εισαγγελέα, και πλήρωσε στην Εφορία 3.000.000 ευρώ για να ξεμπλοκάρει τις καταθέσεις του. Έτσι, ο Ζαγοράκης απαλλάχτηκε από τα βάρη του παρελθόντος. Ο Ιβάν Σαββίδης θα μπορούσε να έχει τον τίτλο του ευεργέτη του. Πολύ καλά έπραξε ο νέος ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και σωστά δεν «λερώθηκε» το όνομα του πιο επιφανούς ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ μετά τον Γιώργο Κούδα.

  1. Λαμβανομένου υπ’ όψιν πως θέλει – δεν θέλει η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών, η επιλογή ενός βορειοελλαδίτη μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά. Είναι δεδομένη η έντονη αντίρρηση των Μακεδόνων σε κύρωση μια συμφωνίας που η προεκλογική ρητορική του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε ότι «πρόκειται για μια επιζήμια συμφωνία που είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε, αλλά θα πρέπει να βελτιώσουμε και αν χρειαστεί θα θέσουμε και βέτο». Μόνο που το βέτο το προέβαλαν οι Βούλγαροι και όχι εμείς… Και οι βελτιώσεις μέχρι στιγμής είναι αόρατες… Με δεδομένη την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει τη συμφωνία, και τη δυσχερή θέση των βουλευτών της Βορείου Ελλάδας, η τοποθέτηση του βορειοελλαδίτη Ζαγοράκη σ’ ένα ευαίσθητο πόστο δημιουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου την προσδοκία ότι θα περιορίσει τις αντιδράσεις. Άλλωστε, με δεδομένο το Lock Down, είναι εύκολο ν’ απαγορευτεί κάθε μορφή συλλαλητηρίου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιβάν Σαββίδης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είχε βγάλει άχνα. Βρισκόταν στο Ροστόφ και η όλη αντίδραση περί ελληνικότητας της Μακεδονίας ήταν ένα πανό στο γήπεδο της Τούμπας.

Ως εκ τούτου, με την εξέλιξη που υπάρχει για τη Συμφωνία Πρεσπών και την επιλογή Ζαγοράκη, ο Ιβάν πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος… Εξάλλου, για τη δυναμική του ΠΑΟΚ, λίγοι ήταν οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων που είχαν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, 25 Σύνδεσμοι προγραμμάτισαν Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ. Οι 10 απ’ αυτούς ήταν από το εξωτερικό.

«Για μας ότι γράφτηκε με αίμα δεν ξεγράφεται με δύο υπογραφές και 153 προδοτικές ψήφους», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους. Παραδόξως, το συλλαλητήριο ακυρώθηκε. Τι μεσολάβησε; Ο Ιβάν και ο Μάκης ξέρουν…

Στις 7 Απριλίου 2019 διοργανώθηκε ένα υποτυπώδες συλλαλητήριο σε κάλεσμα τριών μόλις Συνδέσμων (Μακεδόνες, Νεάπολη, Πολίχνη). Για την… τιμή των όπλων. Μόλις 300 οπαδοί του ΠΑΟΚ πήραν μέρος…

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν παρέλειπε να φωτογραφίζεται πανευτυχής με τον Αλέξη Τσίπρα, που του θύμιζε τον Πούτιν(!!!), ενώ είχε προβλέψει ότι δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός ο Κυριάκος(…).

Επί πλέον, ο Ιβάν, που φέτος κινδυνεύει να βρεθεί με 15-20 βαθμούς, πίσω από τον Θρύλο, θα μπορεί να ταΐζει –για μια ακόμη φορά– σανό τους ΠΑΟΚτσήδες, κραδαίνοντας την επιλογή του Ζαγοράκη για πρόεδρο στην ΕΠΟ, σαν δική του ενέργεια που δείχνει τη δυναμική του στο πολιτικό σκηνικό. Και μετά ξύπνησε…

Αλαφούζος: Μόνο τον Μπουτσικάρη

Ο Γιάννης Αλαφούζος, που ως ισχυρός μιντιάρχης, την ώρα που παίζει μπάλα με την κυβέρνηση, και με δεδομένο πως δεν είχε ούτε μια Ένωση με το μέρος του, ούτε καν μια ΠΑΕ δίπλα στον Παναθηναϊκό, και παραμένει εντός, εκτός κι επί τα αυτά με τον Λεωνίδα Μπουτσικάρη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, και να ήθελε δεν μπορούσε να παρέμβει… Έτσι, έμεινε με την ικανοποίηση ότι δεν έβαλε κάποιον δικό του ο Μαρινάκης

Χατίρι στην κυβέρνηση ο Μαρινάκης

Έκπληξη αποτελεί η συναίνεση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος για τους δικούς του λόγους που προφανώς είναι σοβαροί, ως επιχειρηματίας και ως μιντιάρχης, έκανε το χατίρι της κυβέρνησης για την επιλογή Ζαγοράκη. Αλλά, και να μην ήθελε τον Ζαγοράκη, πάλι δεν θα μπορούσε να παρέμβει, αφού την εκλογική τράπουλα τη μοιράζει ο Μελισσανίδης. Επίσης, θεωρείται σίγουρο ότι γνώριζε πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ εκτελεί εντολές του Δ.Σ., άρα δεν είχε ουσιαστικό λόγο ν’ αντιδράσει στην επιλογή της κυβέρνησης. Επέλεξε, λοιπόν, να μη δώσει μάχη, την οποία δεν θα μπορούσε να κερδίσει, ακολουθώντας τη ρήση του Σουν Τζου στο βιβλίο του «Η τέχνη του πολέμου».

Άλλωστε με την υπερομάδα που έφτιαξε φέτος επί εποχής «εξυγίανσης» τύπου Γραμμένου, κι έχοντας εξασφαλίσει τον τίτλο απ’ τον Δεκέμβριο, δεν πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον η ΕΠΟ θα του είναι εμπόδιο…

Τίναξε την μπάνκα ο «Τίγρης»

Μεγάλος κερδισμένος της όλης υπόθεσης είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος δέχθηκε την κυβερνητική απαίτηση, κλείνοντας προφανώς και κάποια μέτωπα που είχε, και βέβαια προσδοκώντας και σε κάθε δυνατή βοήθεια για να περατώσει το μεγάλο του όνειρο που είναι η «Αγιά Σοφιά». Και μάλιστα όλα αυτά αναίμακτα. Γιατί; Διότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι απλά εντολοδόχος του Δ.Σ. το οποίο ελέγχει απόλυτα ο «Τίγρης». Δηλαδή, ακόμη και την πληρωμή του καφέ του να θέλει να περάσει ως έξοδό του, ο πρόεδρος πρέπει να ζητήσει την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Αφήστε που ακόμη ο «Τίγρης» δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τον CEO που θα διοικεί την Ομοσπονδία, σύμφωνα με την οδηγία των FIFA και UEFA, που βεβαίως θα επιλέξει ο ίδιος.

 

Όλοι happy!!!

Με αυτά δεδομένα, ξεκάθαρο είναι το συμπέρασμα πως όλοι οι εμπλεκόμενοι (κυβέρνηση, Big4) είναι τρισευτυχισμένοι. Happy κατά το Αγγλικόν, με τον Μελισσανίδη να σπάει πλάκα αφού παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Βέβαια, έχει ένα μικρό προβληματάκι ο «Τίγρης». Η Πενταμελής Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων συγκροτείται με τον πρόεδρο της ΕΠΟ (Θ. Ζαγοράκη), τον πρόεδρο της Super League (Λ. Μπουτσικάρη), κι ένα άτομο που θα επιλέξει ο πρόεδρος Ζαγοράκης (σίγουρα αρεστός στον Ιβάν). Δηλαδή θα έχει μειοψηφία, αφού οι τρεις στους πέντε, δεν θα είναι δικοί του και οι υπόλοιποι δύο θα είναι της επιλογής του. Κάνουμε λόγο για «προβληματάκι» και όχι «πρόβλημα», γιατί αν η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων πάρει κάποια απόφαση που δεν θ’ αρέσει στον Μελισσανίδη, την επομένη θα κατατεθεί αίτηση από 8 συμβούλους –που έχουν εκλεγεί με τις πλάτες του– για άμεση σύγκληση του ΔΣ, το οποίο θα ακυρώσει την απόφαση…

Βέβαια οι κυβερνητικές πιέσεις στον «Τίγρη» για επιλογή ατόμων κοινής αποδοχής στο προεδρείο(για CEO, αναπληρωτή πρόεδρο, ταμία κ.λ.π.) είναι συνεχείς κι επίμονες. Το να «πετάξει» όμως ο Μελισσανίδης ότι έχει χτίσει μέχρι σήμερα παραγοντικά, δε φαίνεται και πολύ πιθανό…

Συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρκόπουλο-μετέπειτα βουλευτή της ΝΔ-στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στις 2 Μαϊου 2017

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Ερώτηση Δ. Μαρκόπουλου: Είστε όμως υποστηρικτής του(σ.σ. Αλέξη Τσίπρα) από όσα συμπεραίνω. Υποθέτω από αυτά που λέτε πως θα τον ψηφίζατε.

Ιβάν Σαββίδης: «Σήμερα ναι. 100%. Όταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό  ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Όταν άκουγα τον κ. Τσίπρα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ερώτηση Δ. Μαρκόπουλου: Μεγάλη εντύπωση έκανε η προ δύο μηνών εξώδικη διαμαρτυρία που στείλατε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Φαίνεται να μην θέλετε να κρατήσετε πολιτικές ισορροπίες.

Ιβάν Σαββίδης: «Το να καταθέσω λοιπόν ένα εξώδικο ή μετά και δικαστική αίτηση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν θέλετε όπως κάποιοι προβλέπουν «μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδος» – του υποτιθέμενου πρωθυπουργού θα έλεγα, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του – δεν σημαίνει ότι καταθέτω αγωγή κατά του κόμματος»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα