«Εργαλειοποίηση» Σεντένο από την Κυβέρνηση

Πώς το Μαξίμου σκοπεύει να αξιοποιήσει τους χρησμούς του προέδρου του Eurogroup, που είπε «ναι» στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, είπε «όχι» για τη μείωση των υπερ-πλεονασμάτων, και άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου

Έναν λόγο για να χαίρονται, έναν για να λυπούνται, και έναν για να ελπίζουν ότι… θα χαρούν έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ακούγοντας όσα είπε στην κάμερα του Open TV την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Και μπορεί τα νέα να μοιάζουν μπαγιάτικα, αφού έχει μεσολαβήσει και ο κακός χαμός των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, έχουν όμως κεφαλαιώδη σημασία για τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί η κυβέρνηση ώσπου να έρθει η ώρα της κάλπης.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Όπως έγραψε η «Α» την προηγούμενη εβδομάδα, το σχέδιο που έχει στα συρτάρια του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και για το οποίο είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάνει λόγο για μερική αποπληρωμή –της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 9,5 δισεκατομμύρια– των δανείων του ΔΝΤ. Κι αυτή είναι τελικά μία ιδέα που, παρά τις αντιδράσεις κάποιων στις Βρυξέλλες, υποστηρίζεται ένθερμα από τον Πορτογάλο οικονομολόγο και νυν ΥΠ.ΟΙΚ. της Πορτογαλίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πολύ σοφό τρόπο» να διαχειριστεί έτσι η Ελλάδα τα «ακριβά» δάνεια του Ταμείου εξηγώντας: «Το επιτόκιο που πληρώνουν οι χώρες για τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πολύ υψηλό, 5% ή και παραπάνω. Πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε, ειδικά τους Ευρωπαίους πιστωτές, για την υγιή στρατηγική της Ελλάδας. Γι’ αυτό η απόφαση έγινε δεκτή θετικά, όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκαναν το αντίστοιχο».

Αδιάλλακτος για τα πλεονάσματα

Σε αυτό που ο Μάριο Σεντένο εμφανίστηκε πλήρως αδιάλλακτος ήταν το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς υπογράμμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από όλους όσοι βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συμπλήρωσε δε ότι δεν βλέπει τον λόγο να αποκλιμακωθεί ο στόχος για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα στο κοντινό μέλλον.

Ως μοναδικό ενδεχόμενο μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο πρόεδρος του Eurogroup θεωρεί ένα πανευρωπαϊκά κακό σενάριο, δηλαδή μία οικονομική συγκυρία, που θα πλήξει την ευρωοικονομία που δεν θα επέτρεπε την επίτευξη της δέσμευσης.

Αναφερόμενος τέλος στη μείωση του αφορολόγητου ορίου όπως προβλέπεται να συμβεί από το 2020, ο Μάριο Σεντένο ήταν πιο διπλωματικός λέγοντας ότι αν οι στόχοι της Ελλάδας έχουν επιτευχθεί, τότε το θέμα θα μπορούσε να τεθεί υπό συζήτηση και «όλοι γύρω από το τραπέζι θα μπορούσαν να συμβιβαστούν».

Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

Κάπου εδώ ερχόμαστε στα εν Ελλάδι… συμπαρομαρτούντα της τοποθέτησης Σεντένο. Και αυτό είναι μεταξύ άλλων η έντονη αίσθηση ότι η επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα λόγια του προέδρου του Eurogroup, προκειμένου να αρθρώσει έναν… αντιπολιτευτικό προς την αντιπολίτευση λόγο που επιμένει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εκτός από το 3ο Μνημόνιο έφερε και ένα 4ο άτυπο μνημόνιο δεσμεύσεων.

Μάλιστα, οι πιο προχωρημένοι σκέφτονται –ασχέτως αν δεν τολμούν να το παραδεχτούν– ότι το «άκυρο» που έριξε ο Πορτογάλος ΥΠ.ΟΙΚ. στα περί ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης για μείωση των υπερ-πλεονασμάτων ενταφιάζει τις ελπίδες όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της επόμενης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει ψηλά στην ατζέντα του το συγκεκριμένο θέμα. Το σκεπτικό σε Ηρώδου Αττικού και Κουμουνδούρου είναι προφανές: αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και εκ των πραγμάτων εν αναμονή πρωθυπουργός δεν κάνει πράξη τη σχετική εξαγγελία για προσπάθεια «ψαλιδίσματος» των πλεονασμάτων, θα εμφανιστεί εκείνος ανακόλουθος και όχι ο προκάτοχός του που το συμφώνησε με τους δανειστές.

«Η κυβέρνηση έκανε μία στρατηγική υποχώρηση και συμφωνήσαμε τη μείωση των συντάξεων προκειμένου να κλείσουν οι κρίσιμες αξιολογήσεις, αλλά οι στόχοι πιάστηκαν, δημιουργήθηκε ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και με στοχευμένη διαπραγμάτευση πείσαμε τους δανειστές και ακυρώσαμε το μέτρο προς όφελος των συνταξιούχων. Εσείς υποσχεθήκατε μικρότερα πλεονάσματα και αποτύχατε…» είναι η ατάκα που ήδη αποστηθίζεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να λεχθεί στα αντίστοιχα στελέχη της Ν.Δ. όταν έρθει η ώρα.

Έρχονται οι 120 δόσεις

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να εκμεταλλευτεί κάθε πρόσφορο δημοσιονομικό μέσο που θα της δώσει την ευκαιρία να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Είτε αυτό λέγεται μερική αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων, είτε λέγονται νομοθετικές παρεμβάσεις τύπου 120 δόσεων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «οξυγονώσει» τον ταλαιπωρημένο οικονομικά κοινωνικό ιστό της χώρας και να πάει στις επερχόμενες 2+1 κάλπες (αυτοδιοικητικές-ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές) έχοντας μία μικρή έστω προίκα από φιλολαϊκά ανακουφιστικά μέτρα.

Η νομοθέτηση λ.χ. των 120 δόσεων για την τμηματική και σε βάθος δεκαετίας εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία είναι ένα τέτοιο μέτρο που το προανήγγειλε από ραδιοφώνου ο «τσάρος» Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έστω και με μία δόση αυτονόμησης από τα δεδομένα εποπτικά δεσμά των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών είπε κατ’ αρχάς ότι η πολυαναμενόμενη ρύθμιση είναι εσωτερικό ελληνικό θέμα και δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία των δανειστών ώστε να απαιτείται διαπραγμάτευση. Ξέροντας, όμως, ότι δίχως το «ΟΚ» των Θεσμών η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει βήμα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να νομοθετηθεί μία «smart ρύθμιση» στην οποία θα εντάσσονται όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές, βοηθώντας τους πρώτους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης. «Ένα σύστημα που θα βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης», ανέφερε ο υπουργός, και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα