Ερντογάν: Κομμένες οι σχέσεις με το Ισραήλ – Θυμήθηκε τη Θεσσαλονίκη και τα «σύνορα της καρδιάς»

Μια μέρα πριν την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τουρκικού Κράτους, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε ένα ακόμα αντιδυτικό παραλήρημα

Τίτλους τέλους έβαλε χθες ο Ερντογάν στην διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, ενώ άνοιξε νέους «λογαριασμούς» σε ένα αντιδυτικό παραλήρημα, καθώς μιλώντας μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του έφθασε στο σημείο όχι μόνο να θυμηθεί τα «σύνορα της καρδιάς», αλλά και να απειλήσει το Ισραήλ ότι «μπορεί να έρθει μια νύκτα ξαφνικά..». Και το πλήθος να απαντά στον Τούρκο ηγέτη ρυθμικά «στείλε τουρκικό Στρατό..».

Προειδοποίησε μάλιστα την Δύση ότι εάν επιδιώκει μια νέα σύγκρουση Σταυροφόρων – Ημισελήνου, η Τουρκία θα σταθεί όρθια με αποφασιστικότητα.

Οι δηλώσεις αυτές την παραμονή της επετείου της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τουρκικού Κράτους, δίνουν το στίγμα της συνολικής στροφής που επιχειρεί ο Τούρκος ηγέτης εγκαταλείποντας οριστικά τον κοσμικό και δυτικά προσανατολισμένο Κεμαλισμό.

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ ήρθε με την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών Ε. Κοέν για άμεση ανάκληση όλου του διπλωματικού προσωπικού από την Τουρκία για την «επανεκτίμηση» των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ και είναι προφανές ότι θα περάσει πολύ μεγάλο διάστημα μέχρις ότου καταστεί δυνατή η αποκατάσταση έστω και επικοινωνίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τον Ερντογάν για αντισημιτισμό και τόνισε ότι «το φίδι δεν μπορεί παρά να παραμείνει φίδι», ενώ ο ισραηλινός υπουργός ενέργειας δήλωσε ότι ο Ερντογάν «έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του σαν ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υποστηρίζει την τρομοκρατία της Χαμάς».

Ο Τ. Ερντογάν είχε από τις προηγούμενες ημέρες καλέσει ο ίδιος προσωπικά για συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσε το κόμμα του στην Κωνσταντινούπολη για στήριξη στην Γάζα, το οποίο βεβαίως εξελίχθηκε σε μαζική συγκέντρωση εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης.

Στην διάρκεια της ομιλίας του ο Τούρκος ηγέτης θέλοντας να εξηγήσει το ενδιαφέρον του για την Γάζα, ανακάλεσε την θεωρία των «συνόρων της καρδιάς», στα οποία φρόντισε να συμπεριλάβει και την… Θεσσαλονίκη.

«Υπερασπιζόμαστε τη Γάζα, όπως κάναμε και στο παρελθόν στη Θράκη, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, σε κάθε σπιθαμή των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου, στην Κεντρική Ασία, τη Νότια Ασία, σε όλη την Αφρική, εν ολίγοις, όπου έφταναν οι ορίζοντές μας…. Σήμερα, μερικοί άνθρωποι βλέπουν τη Γάζα ως ένα μέρος πολύ, πολύ μακριά, ένα μέρος που δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Ωστόσο, πριν από έναν αιώνα, για αυτό το έθνος, για αυτή τη χώρα, η Γάζα δεν ήταν διαφορετική από τα Άδανα. Όπως η Αδριανούπολη δεν διέφερε από τα Σκόπια, το Κιρκλαρελί δεν διέφερε από τη Θεσσαλονίκη, το Μαρντίν δεν διέφερε από τη Μοσούλη, το Γκαζιαντέπ δεν διέφερε από το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας… Μας χώρισαν από όλες αυτές τις χώρες που είναι τόσο δικές μας όσο το αίμα μας, η ζωή μας και η αγάπη μας..».

Καθώς σήμερα η Τουρκία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τουρκικού Κράτους ο Τ. Ερντογάν θέλησε να δώσει και μια άλλη διάσταση στην στήριξη που προσφέρει στην Γάζα (και στην Χαμάς) συνδέοντας την με τον «απελευθερωτικό αγώνα»: «..Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ματαιωμένες φιλοδοξίες εκείνων που, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κωνσταντινούπολης, ενήργησαν για να εκδικηθούν την κατάκτηση του 1453. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σύγχρονες εκδοχές εκείνων που προσπάθησαν να καταστρέψουν το έθνος μας προκαλώντας τους Αρμένιους στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ανατολία και τους Έλληνες στις περιοχές του Αιγαίου, του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας..».

Με το σύνθημα ότι όσα συμβαίνουν δεν είναι ανεξάρτητα από τις συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η καταδίκη της σφαγής στην Γάζα είναι επίσης αγώνας «για να υπερασπιστούμε την δική μας Ανεξαρτησία και το μέλλον μας».

Εκτός της σκληρής επίθεσης στο Ισραήλ, ο Τ. Ερντογαν όμως χαρακτήρισε την Δύση υπεύθυνη εξ ολοκλήρου για την κατάσταση στην Γάζα και επικαλούμενος τον ποιητή Μεχμέτ Ακίφ (έγραψε τους στίχους του τουρκικού Εθνικού Ύμνου) που είχε χαρακτηρίσει την Δύση «ξεδοντιασμένο τέρας», ο Τ. Ερντογαν δήλωσε ότι «υπεύθυνοι για όλα είναι η Αμερική και η Ευρώπη και όλα τα πιόνια που χρησιμοποιούν..». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην βοήθεια που δέχεται το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι δεν άντεχε ούτε τρεις ημέρες πριν καταρρεύσει χωρίς την στήριξη αυτή, ενώ επιτέθηκε και πάλι σε εκείνους που όπως είπε στηρίζουν την τρομοκρατία στην Συρία καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε καλά τις μηχανορραφίες εναντίον της Τουρκίας στα λόμπι των Ευρωπαίων και της αμερικανικής κυβέρνησης..».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε την σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για το παλαιστινιακό με την συμμετοχή των χωρών που συμβάλλουν θετικά στην υπόθεση και με ένα σύστημα Εγγυήσεων. Κάλεσε επίσης τις χώρες εκτός περιοχής να σταματήσουν να βάζουν λάδι στην φωτιά, ζήτησε να υπάρξει άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία και τάχιστα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Στην ομιλία του χωρίς να αναφερθεί στην Χαμάς αποδοκίμασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και στο Ισραήλ, αμφισβητώντας πάντως τους αριθμούς των θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου….

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα