Ετοιμάζεται για χαρακίρι ο Αλέξης

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι το πήραν απόφαση να μην ψηφίσουν τη συμφωνία με την Αίγυπτο, την ώρα που το ΚΙΝΑΛ παραμονεύει

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν υπολογίζει ότι μπορεί να προσφέρει επιχειρήματα για την τουρκική προπαγάνδα

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτοιμος να διαπράξει ένα ολέθριο λάθος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μπροστά στο κόμμα δεν υπολογίζει τίποτε άλλο. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες στη Βουλή, είτε θα ψηφίσει λευκό, είτε απλά θα δηλώσει «παρών».

Η συμφωνία έτσι κι αλλιώς θα υπερψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς πέραν της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να την ψηφίσει και το Κίνημα Αλλαγής. Όμως όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν την ψηφίσει, τότε όλοι –πλην ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα– αντιλαμβάνονται ότι προσφέρει επιχειρήματα στην τουρκική προπαγάνδα. Και είναι βέβαιο ότι από την Άγκυρα θα ακούσουμε διάφορα του στυλ «η συμφωνία είναι πολύ κακή για τους Έλληνες».

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Κουμουνδούρου, όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όπως και οι προεδρικοί θεωρούν ότι η συμφωνία έχει αρκετά θολά σημεία, ενώ το timing που υπογράφηκε ήταν άσχημο. Την αντίθετη άποψη εξέφρασαν τόσο οι «53» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και οι «σημιτικοί» της Προοδευτικής Συμμαχίας. Μάλιστα ο Νίκος Μπίστης (άτυπος επικεφαλής των «σημιτικών») στη μακροσκελή του ανάρτηση (ως απάντηση στον Νίκο Κοτζιά που έκανε λόγο για ενδοτισμό των νεοσημητικών) άφησε αιχμές και για την παρέμβαση Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συμφωνία με την Αίγυπτο προκάλεσε τεράστιες τριβές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρέθηκε να έχει τρεις γραμμές σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, αλλά η μη ψήφισή του, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, θα ισούται μόνο με χαρακίρι και έναρξη επιστροφής στο 5%.  Η γραμμή του κ. Τσίπρα, είναι διάλογος μόνο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, συμφωνώντας και σε προσφυγή στη Χάγη, ενώ θεωρεί άκαιρη και με θολά σημεία τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Οι «53» υπό τον κ. Τσακαλώτο (εκφράζουν και τα περισσότερα ιστορικά στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς) τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας, καθώς «φράζει» τον δρόμο του «σουλτάνου» και προσφέρει ένα πολύ καλό χαρτί στην Ελλάδα για να μετάσχει στο διπλωματικό πόκερ που έχει στηθεί. Τέλος, οι λεγόμενοι «νεοσημητικοί» τάσσονται υπέρ της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ενώ εκτιμούν πως στον διάλογο με την Τουρκία δεν πρέπει η χώρα μας να είναι αρνητική με όσα ζητήματα θέσουν οι γείτονές μας, καθώς το δίκαιο των θαλασσών είναι το μεγάλο μας όπλο.

Τα καλώδια

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, οι υπαλληλίσκοι του ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνουν δημοσιογράφοι, έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια και ισχυρίζονται ότι «το 2018 ο Τσίπρας έκοψε τα καλώδια του Όρουτς Ρέις», για να αποδείξουν πόσο καλά έκανε τη δουλειά ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, δεν λένε εάν ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πένσα ή τανάλια για να τα κόψει.  Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε τη ρήση του κ. Τσίπρα από το παρελθόν «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», ή αυτό που είχε πει ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς, «δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο». Όπως επίσης και τη ρήση Κατρούγκαλου, λίγους μήνες πριν ο λαός στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου». Δηλαδή, κατά τον Κατρούγκαλο πρέπει η Τουρκία να έχει μερίδιο ακόμη και από περιοχές που δεν της ανήκουν. Άρα κι εμείς θα πρέπει να ζητήσουμε μερίδιο από τη Μαύρη Θάλασσα, επειδή στο παρελθόν ζούσαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες σε όλα τα κράτη που βρέχονται από τη συγκεκριμένη λεκάνη.

Όλα, λοιπόν, συντείνουν στο ότι ο κ. Τσίπρας έχει λάβει την απόφαση, είτε να ψηφίσει λευκό ο ΣΥΡΙΖΑ στην κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, είτε να δηλώσει «παρών». Κι αυτό θα γίνει για καθαρά εσωκομματικούς λόγους, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό τού στυλ «εδώ γίνεται ό,τι αποφασίζω εγώ». Αυτό εξάλλου του ζητούν και οι προεδρικοί. Βέβαια, στους προεδρικούς υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι που λένε ότι όλες οι αποφάσεις που θα παρθούν θα πρέπει να σέβονται και τη μειοψηφία. Υπάρχουν όμως και τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, τύπου Τζάκρη, οι οποίοι θεωρούν πως όλα είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Το κακό για τον κ. Τσίπρα είναι ότι κάποιοι εκ των προεδρικών (Καρανίκας Τζάκρη) πήραν φόρα  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έγραψαν ό,τι ανοησία τούς ήρθε στο κεφάλι. Έλαβαν απαντήσεις, πολύ προσεκτικές από στελέχη των «53», όμως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι εκρηκτικό. Και το άσχημο για τον πρώην πρωθυπουργό είναι ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στο συνέδριο ανασυγκρότησης, καθώς λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας δεν φαίνεται φως στο τούνελ, δηλαδή το πότε θα διεξαχθεί.

Όλα αυτά οδηγούν και στο πουθενά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος από τον Γιώργο Σταθάκη, αλλά και το ποια θα είναι η εξέλιξη της αντι-Πισσαρίδη επιτροπής υπό τη Λούκα Κατσέλη.

Η ευκαιρία στο ΚΙΝΑΛ για να αντεπιτεθεί

Την ίδια ώρα, στο ΚΙΝΑΛ αναμένουν την γκάφα Τσίπρα για τη μη ψήφιση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για να αντεπιτεθούν. Στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πολλά θολά σημεία στις δύο συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, τις οποίες και θα αναδείξει τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης Ανδρέας Λοβέρδος στη συζήτηση που ξεκινά τη Δευτέρα στη Βουλή. Όμως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, όπως τόνιζαν με έμφαση από τη Χαριλάου Τρικούπη, «εδώ μιλάμε για εθνικά ζητήματα και το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έχουν δείξει ότι βάζουν τη χώρα πάνω από το κόμμα. Προέχει να έχουμε αρραγές μέτωπο στα ελληνοτουρκικά». Εάν ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή ανακοινώσει ότι δεν θα την ψηφίσει, τότε η κα Γεννηματά θα σηκώσει πολύ τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της κριτικής που θα ασκήσει στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα