Ευάγγελος μόνος ψάχνει…

Όποιος θεωρεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραχωρώντας τον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ βαίνει προς συνταξιοδότηση μάλλον πλανάται πλάνην οικτρά. Αντίθετα ο Ευ. Βενιζέλος αναζητεί λύση, ώστε να παραδώσει μεν τα ηνία του κόμματος, αλλά να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο ίδιος, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως «καταλύτη για τη συσπείρωση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου», υποστηρίζοντας μάλιστα πως μόνο για να παίξει αυτόν τον ρόλο υπάρχει. Παράλληλα, αν και έχει δηλώσει ουδετερότητα στις εσωκομματικές διαδικασίες, εν τούτοις ούτε θέλει να σκέφτεται πως το ΠΑΣΟΚ θα περάσει στα χέρια της Φώφης Γεννηματά, επειδή εκτιμά πως θα γίνει κίνηση, προκειμένου να ενσωματωθεί το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και να υπάρξει η μεγάλη επιστροφή για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Αντίθετα, ο Ευ. Βενιζέλος εκτιμά πως εάν στο ΠΑΣΟΚ επικρατήσει ο καλός του φίλος Ανδρέας Λοβέρδος θα μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιό του για συνασπισμό κομμάτων υπό την ομπρέλα της επωνυμίας «Ευρωπαϊκό Κόμμα», όπου εκτός του ΠΑΣΟΚ θα στεγάζεται το Ποτάμι, αλλά κι ένα μέρος της Ν.Δ.. Μάλιστα, όπως παρατηρούν, ο Ευ. Βενιζέλος αναζητεί δίοδο συνεννόησης με την Σεβαστουπόλεως. Εξάλλου αυτά που υποστηρίζει τώρα απέχουν παρασάγγας από όσα υποστήριζε: «Το Ποτάμι είναι μία πραγματικότητα, την οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Θεωρώ σημαντικό ότι υπάρχει ένα κλίμα συναντίληψης και συνεργασίας στη Βουλή. Το γεγονός ότι μετέχουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο επίσης σημαίνει κάτι», λέει τώρα για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, δείχνοντας ότι για τον ίδιο τουλάχιστον έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που το χαρακτήριζε με απαξιωτικό τρόπο ως …εκπομπή.

Άλλη άποψη
Είναι γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται πλέον για διάλογο με το Ποτάμι, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, μπροστά στον φόβο του νέου εκλογικού σοκ, όποτε και αν στηθούν κάλπες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης όμως έχει άλλη άποψη. Σε όσους μιλούν για κοινή κάθοδο του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων του χώρου σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, αποκρίνεται πως «κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για το Ποτάμι».

Πολύ περισσότερο, δε, αντιδρά σε ένα άλλο σενάριο που ξεκίνησε από τη Ν.Δ. και αρχίζει με τον καιρό να βρίσκει ολοένα και περισσότερα ευήκοα ώτα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Αυτό του «ευρωπαϊκού μετώπου» κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει κανένα έδαφος για το ευρωπαϊκό μέτωπο με Σαμαρά και Βενιζέλο», λέει, κλείνοντας τη συζήτηση και επαναφέροντας την εκ θέσεως άρνησή του να συνεργαστεί με το «παλαιό» σύστημα.

Και αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για «δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου που πιστεύουν ειλικρινά στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπου επίσης εκ των πραγμάτων υπάρχουν κοινές στάσεις και απόψεις, οι οποίες δεν αλλοιώνουν καθόλου τις ιδεολογικές και αξιακές διαφορές», έστω και αν δεν αναφέρεται ρητά στις σκέψεις του Αντώνη Σαμαρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά ότι σαφώς τους ενώνει το ευρωπαϊκό όραμα, όχι όμως και όσα έκαναν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επί δυόμισι χρόνια ως κυβέρνηση. Και την ευθύνη για την οποία ουδόλως επιθυμεί να μοιραστεί μαζί τους…

Εξήντα εκδηλώσεις
Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ ήδη έχουν διεξαχθεί 60 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ως προσυνεδριακές διαδικασίες και, όπως λένε, είναι τουλάχιστον μία σε κάθε νομό, ενώ ήδη ετοιμάζονται τα προσυνεδριακά κείμενα. Στο σχέδιο εισήγησης για τον προσυνεδριακό διάλογο, με τίτλο «Η προοπτική της παράταξης», επιχειρείται μεταξύ άλλων ο προσδιορισμός των αιτιών που οδήγησαν στην ήττα και τη διαρροή της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Μεταξύ αυτών, αναφέρονται η αναγκαστική επιλογή του μνημονίου προς αποφυγήν της χρεοκοπίας της χώρας και ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, η συνύπαρξη με τη Ν.Δ. στη διακυβέρνηση της χώρας, που πάντως κρίθηκε ως «αναγκαία εθνική επιλογή» όταν αποφασίστηκε, και η «διάσπαση» που στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι προκάλεσε προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην κριτική που γίνεται για τα άλλα κόμματα, αποδίδεται «διπλή ρητορεία» και ανυπαρξία σχεδίου στον ΣΥΡΙΖΑ. Για το Ποτάμι υποστηρίζεται ότι επιχειρεί να δώσει το πολιτικό στίγμα του νέου, χωρίς ιστορικές, ιδεολογικές και αξιακές αναφορές, χωρίς να εντάσσεται στην κεντροαριστερά, αλλά και διατηρώντας γέφυρες με τον ευρύτερο χώρο.

«Θέλουμε και πάλι να συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός μεγάλου ρεύματος πλειοψηφίας με νέο πολιτικό στίγμα για τη χώρα, στην κοινωνία, τις ανάγκες των πολιτών», λένε οι συντάκτες του κειμένου, μιλώντας για ένα πολιτικό ρεύμα που εκφράζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, τον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο, τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Θέτουν θέμα Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και μιλούν για τομές και μεταρρυθμίσεις στους βασικούς πυλώνες του κράτους. Παρατίθεται ακόμα ο «οδικός χάρτης» για τον διάλογο μεταξύ των δυνάμεων της κεντροαριστεράς στον δρόμο προς το ανοιχτό-ιδρυτικό συνέδριο για τη νέα Δημοκρατική Παράταξη.

Η απάντηση
Στο Ποτάμι, δεν κρύβουν πως τους ενδιαφέρει να βρουν ευήκοα ώτα μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τώρα είναι άστεγοι, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και στο συνέδριο που ετοιμάζουν στη Σεβαστουπόλεως θέλουν να μετάσχουν από το εξωτερικό πολιτικοί παράγοντες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και οι οποίοι μόνο με την παρουσία τους μπορεί να φέρουν ακόμη πιο κοντά στο Ποτάμι κεντρώους ψηφοφόρους.

Ένας από αυτούς είναι ο Φελίπε Γκονζάλες, ο επί 14 συναπτά έτη (1982-1996) πρωθυπουργός της Ισπανίας. Με τον 73χρονο πολιτικό συναντήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Μαδρίτη. Μάλιστα, ο Γκονζάλες εκθείασε το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας ότι «στον ένα χρόνο που δημιουργήθηκε έχει καταφέρει πάρα πολλά», ενώ αποδέχθηκε πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη να παραστεί στο συνέδριο του Κινήματος ή σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση για την Ευρώπη διοργανώσει το Ποτάμι.

Αλλά και η θερμή συνάντηση που είχε με τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ, που χρόνια τώρα είχε προνομιακές σχέσεις με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Αναφερόμενος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν τελικά τη χώρα μας στο μνημόνιο και ειδικά τη συνάντηση στις Κάννες, ο Θαπατέρο αποκάλυψε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι οι σκληροί εκείνης της βραδιάς ήταν οι Φιλανδοί και οι Ολλανδοί που ήθελαν τις πιο σκληρές λύσεις για την Ελλάδα, ενώ οι Γερμανοί προσπάθησαν να παίξουν έναν συμβιβαστικό ενδιάμεσο ρόλο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα