«Μεγάλη Αλβανία» με σχέδια(;) για… μικρότερη Ελλάδα

Έτοιμος να ανάψει το φυτίλι της μπαρουταποθήκης που ονομάζεται Βαλκάνια εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρωθυπουργό και νυν υπουργό Εξωτερικών του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ηγέτης της γειτονικής χώρας προειδοποίησε για βίαιη αλλαγή των συνόρων, δηλώνοντας πως «η ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη». Μάλιστα, μπροστά στο… όραμα για τη «Μεγάλη Αλβανία» δεν διστάζει να «κάψει» και την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζοντας πως το μοναδικό αναπάντητο ερώτημα είναι το αν «θα συμβεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. ως μια φυσική και κατανοητή από όλους διαδικασία ή αν θα πραγματοποιηθεί ως μια αντίδραση στην τύφλωση ή στην οκνηρία των Βρυξελλών».

Μπορεί η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εμπρηστικές δηλώσεις Ράμα να ήταν άμεση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «απαράδεκτες προκλήσεις» που δεν είναι εναρμονισμένες με την πολιτική συνεργασίας στην περιοχή, ωστόσο η ιδέα για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» απασχολεί τους Αλβανούς εδώ και πολλά χρόνια. Το 2010 δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρείας Gallup είχε αποκαλύψει ότι το 62% των Αλβανών στην Αλβανία, το 81% αυτών στο Κόσοβο και το 52% στην πΓΔΜ τάσσονταν υπέρ της δημιουργίας ενός «μεγάλου αλβανικού» κράτους. Σήμερα, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί – χάρη και στη ρητορική του Έντι Ράμα.

Ο ρόλος του Θάτσι
Το ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει αυτές τις δηλώσεις έχοντας στο πλευρό του τον Χασίμ Θάτσι, μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσόβου είναι μία τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με την ιστορία του να ξεκινά από το 1993, όταν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ήταν ο πολιτικός αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και με το ψευδώνυμο «φίδι» ηγήθηκε του «αντάρτικου» στρατού. Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης τού απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και για συμμετοχή του σε πώληση οργάνων αιχμαλώτων για μεταμοσχεύσεις στη Δύση, όταν ο UCK μαχόταν εναντίον της Σερβίας για τα εδάφη του Κοσόβου. Φυσικά, τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε καταθέσει ακόμη και το FBI δεν κρίθηκαν ικανά να τον οδηγήσουν στη φυλακή…

«Χτύπημα» στα Σκόπια
Μπορεί επισήμως να μην υπάρχει, πλέον, Απελευθερωτικός Στρατός Κοσόβου, οι θύλακές του όμως παραμένουν ενεργοί. Πέρασε στα ψιλά, αλλά πριν από μερικές ημέρες ομάδα περίπου 40 Αλβανών Κοσοβάρων εισέβαλε σε αστυνομικό φυλάκιο των Σκοπίων που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη χώρα τους. Για 4 ώρες κράτησαν ομήρους τούς Σκοπιανούς αστυνομικούς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους οι ένοπλοι, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό φυλάκιο, δήλωσαν ότι είναι μέλη του UCK και πως δεν αναγνωρίζουν την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001 (με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων των Σκοπίων).

«Εμείς είμαστε από τον UCK. Να διαμηνύσετε στον Γκρούεφσκι (σ.σ. πρωθυπουργός των Σκοπίων) και στον Αχμέτι (σ.σ. αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στα Σκόπια), ότι δεν μπορούν να σας σώσουν. Θέλουμε το δικό μας κράτος και δεν αναγνωρίζουμε συμφωνίες όπως αυτή της Οχρίδας. Αν σας συλλάβουμε ξανά, θα σας σκοτώσουμε. Θα έχουμε αλβανικό κράτος», είπαν στα αλβανικά οι πάνοπλοι εξτρεμιστές. Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι δέχθηκαν τρομοκρατική επίθεση, ότι η χώρα γίνεται στόχος τρομοκρατών και ότι το μήνυμα των Αλβανών είναι απειλητικό από τη στιγμή που εμπλέκει τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου.

Αξίζει, εδώ, να σημειώσουμε πως οι Βρυξέλλες δεν έκαναν καμία ανακοίνωση για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Θέλει την… Τσαμουριά!
Από τα σχέδια του Έντι Ράμα για τη «Μεγάλη Αλβανία» δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει η Ελλάδα. Αρκεί κανείς να θυμηθεί το περιστατικό που συνέβη στο Βελιγράδι, με τον Όλσι Ράμα –αδερφό του Αλβανού πρωθυπουργού– να… στέλνει στο γήπεδο αεροπλανάκι uav με τη σημαία του «κράτους» που θέλει να εγκαθιδρύσει στα Βαλκάνια. Σε αυτήν, απεικονίζονταν εδάφη στην Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα, με τα χρώματα της Αλβανίας – έκταση πολύ μεγαλύτερη από τη λεγόμενη Τσαμουριά. Ο λόγος για τα εδάφη της Ηπείρου που, παραδοσιακά, αλβανικές εθνικιστικές καρικατούρες διεκδικούσαν και ζητούσαν την ενσωμάτωσή τους στον αλβανικό εθνικό κορμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», εδώ και χρόνια η ΕΥΠ παρακολουθεί κινήσεις ατόμων που σχετίζονται με τον UCK και τα οποία έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας. Μάλιστα, κατά καιρούς έφταναν αναφορές για θύλακες που στήνονταν κάτω από τη μύτη των Αρχών, με στόχο να ενεργοποιηθούν εάν και εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Και μία μεγάλη οικονομική κρίση όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας, είναι σίγουρα ιδιαίτερα ευνοϊκή συνθήκη για κάποιον με εξτρεμιστικά σχέδια. «Όσο, όμως, η Ελλάδα παραμένει το πιο σταθερό πολιτικά κράτος της Βαλκανικής Χερσονήσου, τόσο αυτά τα σχέδια θα παραμένουν στο συρτάρι», σημειώνει στην εφημερίδα μας πολύπειρος στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα