Έξαλλος ο Γιούνκερ: H Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι

Οργισμένος εμφανίστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην “Welt am Sonntag” αφού έστεψε τα βέλη του του σε κράτη μέλη της Ε.Ε. 

«Έτσι, η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει» λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής λίγο πριν το τέλος του έτους, επιτιθέμενος σε κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που όπως λέει- αντιμετωπίζουν με «εξωφρενική υποκρισία» την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ.

Στη συνέντευξή του τονίζει ότι «όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για πάνω από δύο χρόνια απευθύνουν έκκληση για καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων της ΕΕ και τώρα ξαφνικά κάποιοι διατυπώνουν πολλές ανησυχίες. Κάνουν λόγο για επέμβαση στην εθνική κυριαρχία στο προσφυγικό θέμα και ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί. Πρόκειται για μια κραυγαλέα υποκρισία», σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής

Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ενισχυθεί η Frontex με 10.000 άνδρες και γυναίκες έως το 2020. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των εξωτερικών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ εμφανίζονται τώρα να αντιδρούν στα σχέδια της Επιτροπής για την Frontex. Η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ πρότεινε να αυξηθεί η δύναμη της Frontex σε 10.000 ως το 2027. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, υποστήριξε ότι είναι «εφικτό χρονοδιάγραμμα» να γίνει το 2025.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να προετοιμαστούμε και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να ελέγχονται πραγματικά» τόνισε ο Γιούνκερ στην «Welt am Sonntag».

Διαβάστε επίσης