Εξαπατούν πολίτες με τροχαία-μαϊμού

«Μπαμπά, τράκαρα, βοήθεια…» έλεγε μία σπαρακτική φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Ήταν λίγο μετά τις 11 το βράδυ και ο ηλικιωμένος Σ.Β. με τη σύζυγό του είχαν μόλις ξαπλώσει, όταν, όπως εξομολογείται στην «Α», ένας άνδρας που «η φωνή του έμοιαζε με του γιου μου πήρε τηλέφωνο και κόντεψε να μας τρελάνει».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

«Αμέσως μετά πήρε το τηλέφωνο μία γυναίκα, η οποία μου συστήθηκε ως αξιωματικός της Τροχαίας και μου είπε ότι ο γιος μου έχει εμπλακεί με υπαιτιότητά του σε τροχαίο ατύχημα και χρειάζονται άμεσα χρήματα για να χειρουργηθεί το άτομο που τραυμάτισε σοβαρά», συνεχίζει την  αφήγησή του ο ηλικιωμένος άνδρας. «Μου ανέφερε ακόμα ότι το “θύμα” του τροχαίου είναι ανασφάλιστος και γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα χρήματα», προσθέτει ο Σ.Β., που λίγο έλειψε να πιαστεί στα δίχτυα των επιτήδειων που εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη τηλεφωνική απάτη.

«Ευτυχώς, ο γιος μου με την οικογένειά του μένουν στον πάνω όροφο και έτσι έτρεξα αμέσως σπίτι του να δω τι συμβαίνει. Τους αναστάτωσα και αυτούς, αλλά η τρομάρα που πήρα ήταν μεγάλη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πειστικό ήταν το όλο σκηνικό, είμαι και μεγάλος άνθρωπος, δεν θέλει και πολύ», λέει ακόμα ο 67χρονος συνταξιούχος από την Ηλιούπολη στην «Α». Αυτό είναι μόνο ένα από τα περιστατικά που έχει καταγράψει η ΕΛ.ΑΣ., καθώς η συγκεκριμένη τηλεφωνική απάτη γνωρίζει άνθηση εσχάτως. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά με το δήθεν τροχαίο και τη γλιτώνουν. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή των ανθρώπων που από τον τρόμο και την αγωνία τους πέφτουν θύματα, των κομπιναδόρων.

Χειροπέδες στο… παρά πέντε
Τουλάχιστον 13 ανυποψίαστους πολίτες κατηγορείται ότι εξαπάτησε μία 42χρονη γυναίκα, με το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα. Το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου, συνελήφθη στον Χολαργό, όταν μαζί με τους συνεργάτες της επεχείρησαν να εξαπατήσουν έναν ηλικιωμένο κάτοικο της περιοχής. Μεσημεριανές ώρες, μέλος της σπείρας τηλεφώνησε στο υποψήφιο «θύμα» με απόκρυψη αριθμού και προσποιούμενη την κόρη του τον ενημέρωσε «κλαίγοντας» ότι ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο τραυματισμό παιδιού. Στη συνέχεια στο τηλέφωνο εμφανίστηκε άλλο μέλος, το οποίο, προσποιούμενο τον αστυνομικό, του ζήτησε 20.000 ευρώ, προκειμένου να γλιτώσει το δικαστήριο.

Το παρ’ ολίγον «θύμα» αρχικά πείστηκε να παραδώσει στους επιτήδειους όσα μετρητά είχε στο σπίτι του κα μπορούσε να σηκώσει από την τράπεζα, κλείνοντας ραντεβού έξω από το σπίτι του με τη 42χρονη που συνελήφθη. Για καλή του τύχη, όμως, αφού τον προβλημάτισε η συμπεριφορά τού δήθεν «αστυνομικού» και η… άνεση με την οποία οι 20.000 ευρώ έγιναν 1.500 ευρώ, τηλεφώνησε στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, να σπεύσουν στην περιοχή και να περάσουν χειροπέδες στη γυναίκα της συμμορίας. Αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής εξηγεί στην «Α» πως «τα μέλη της σπείρας με διάφορες δικαιολογίες απέτρεπαν τους παθόντες να κλείσουν το τηλέφωνο, ώστε να μην μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τα παιδιά τους».

Ανάλογο περιστατικό, ευτυχώς και πάλι με σύλληψη των δραστών, έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου και στην πόλη της Δράμας, με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας να περνούν χειροπέδες σε έναν 50χρονο υπήκοο Βουλγαρίας. Όπως έγινε γνωστό, το πρωί της 23ης Μαΐου άγνωστοι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με μία 60χρονη γυναίκα, στην οποία παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί και προφασιζόμενοι ότι η κόρη της ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, της ζήτησαν να καταβάλει χρηματικό ποσό, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, προκειμένου να επιτύχουν την εξαπάτηση της ηλικιωμένης, ακούστηκε από το τηλέφωνο μια γυναίκεια φωνή (μέλος της συμμορίας που προσποιήθηκε την κόρη της 60χρονης), η οποία την παρακαλούσε για βοήθεια, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να την πείσουν να παραδώσει το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ σε συνεργό τους που θα μετέβαινε στην οικία της.

Παρά την αγωνία της, πάντως, η ηλικιωμένη γυναίκα αντιλήφθηκε την προσπάθεια εξαπάτησής της και ειδοποίησε τις Αρχές, με αποτέλεσμα, λίγη ώρα αργότερα, οι αστυνομικοί να συλλάβουν τον 50χρονο, ο οποίος μετέβη στην οικία της για την παραλαβή του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε επίσης ότι οι δράστες, την ίδια ημέρα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ακόμη τρεις ακόμη ηλικιωμένους –δύο άνδρες 77 και 71 ετών, καθώς και μία άλλη γυναίκα 65 ετών–, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Επιλέγουν ηλικιωμένους…
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους. Τους τηλεφωνούν ως δήθεν αστυνομικοί, εφοριακοί, γιατροί, τραπεζικοί, δικηγόροι, και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

Τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στην «Α» αξιωματικός της Αστυνομίας, «στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα