H «μπλόφα» Κυριακίδη για το σκάνδαλο Proton

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα γύρω από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 790 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Proton Bank, άλλοτε συμφερόντων του προφυλακισμένου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Μια «ανάσα» πριν από τον ορισμό δικασίμου, οι πόρτες των φυλακών αναμένεται να ανοίξουν (ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα) για βασικούς κατηγορουμένους της υπόθεσης, καθώς λήγει το 18μηνο. Την ίδια ώρα, ως αίνιγμα χαρακτηρίζεται από δικαστές και εισαγγελείς που έχουν γνώση της συγκεκριμένης δικογραφίας η στάση που κρατάει ο φυγόδικος Πέτρος Κυριακίδης, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Α», ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα αποφυλακιστούν υποχρεωτικά κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Proton – λόγω παρέλευσης του 18μηνου του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης που θέτει το Σύνταγμα. Εξαίρεση ο Λ. Λαυρεντιάδης, που διώκεται και για άλλη υπόθεση για την οποία έχει επίσης κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Πρόκειται για τη δικογραφία που αφορά σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, υπόθεση για την οποία ο Λαυρεντιάδης είχε προφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο μετά την απολογία του στη 10η τακτική ανακρίτρια.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση στον επιχειρηματία έχει απαγγελθεί κατηγορία για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας. Βάσει της δικογραφίας, ο Λ. Λαυρεντιάδης φέρεται να είχε δώσει εντολή για ένα «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος ενός 43χρονου επιχειρηματία, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά τον Ιούνιο του 2012 στη Βουλιαγμένη, όταν εξερράγη στα χέρια του ένα δέμα περιτυλιγμένο σε συσκευασία δώρου, το οποίο συνόδευε μια γλάστρα που του είχε αποσταλεί.

Σχετικά με την υπόθεση της Proton, τώρα, υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης βρίσκονται, εκτός του Λ. Λαυρεντιάδη, οι Αντώνιος Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, Τρύφων Κολλίντζας, Γραμματική Αρβανίτη, Γιάννης Παπαβασιλείου και Δημήτρης Σαραμαντής. Οι πρώτες αποφυλακίσεις αναμένονται το αργότερο τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι προφυλακιστέοι είχαν κριθεί και οι Αντώνης Ρογκόπουλος, επιχειρηματίας, και Βασίλης Καραμούζης, πρώην οικονομικός διευθυντής τής Alapis για τους οποίους, ωστόσο, η προσωρινή κράτηση αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους και έτσι είναι ελεύθεροι αναμένοντας την έκβαση της υπόθεσης.

Το «κόλπο» του γιατρού!

Εν τω μεταξύ, αυτό που προβληματίζει τις δικαστικές αρχές είναι η στάση που επιλέγει να κρατά ο φυγόδικος Πέτρος Κυριακίδης. Και αυτό γιατί από μέσω των δικηγόρων του ο άλλοτε στενός συνεργάτης αλλά και προσωπικός γιατρός του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ζήτησε με σχετική αίτηση που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την αντικατάσταση της συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας του μέχρι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών από μέρους του, συνολικού ποσού 55 εκατ. ευρώ.

Το αίτημα του φυγόδικου επιχειρηματία, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν άλωνε τα media, έγινε δεκτό, όμως ο Κυριακίδης –όπως αποκαλύπτει η «Α»– δεν κατέθεσε ποτέ τις επιστολές, αφήνοντας τη σχετική προθεσμία που είχε οριστεί να παρέλθει άπρακτη! Και όλα αυτά, ενώ παραμένει εξαφανισμένος για περισσότερους από 15 μήνες και η ελληνική Δικαιοσύνη έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα για τη σύλληψή του.

H απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα Κυριακίδη, εκδόθηκε στις 8 Απριλίου. Βάσει των όσων αναφέρονταν στο σκεπτικό της, ο επιχειρηματίας θα έπρεπε να έχει καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές μέσα σε διάστημα ενός μήνα, δηλαδή μέχρι τις 8 Μαΐου. Πρόκειται μάλιστα για δύο εγγυητικές, η μία των 50 εκατ. ευρώ και άλλη μία των 5 εκατ. ευρώ. Και οι δύο θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί στη γραμματεία του Πρωτοδικείου και θα έπρεπε να προέρχονται από πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αποδέχτηκε την αίτηση του Π. Κυριακίδη με το σκεπτικό ότι τα 55 εκατ. ευρώ, τα οποία ο κατηγορούμενος υποστήριζε ότι θα κατέθετε με τις εγγυητικές, είναι ακριβώς το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των δανείων που φέρονται ότι έλαβαν οι εταιρείες του από την Proton Bank.

Δικαστικές πηγές τόνιζαν στην «Α» ότι αν ο Π. Κυριακίδης κατέθετε τις επιστολές ενδεχομένως να μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιο ήπια ποινική μεταχείριση κατά τη δίκη, αφού με αυτό τον τρόπο θα είχε «διαγράψει» το ποσό για το οποίο κατηγορείται ότι ζημίωσε την τράπεζα. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί πλέον να γίνει, από τη στιγμή που οι Π. Κυριακίδης δεν προσκόμισε τις εγγυητικές επιστολές εντός της προθεσμίας που έθεσαν οι δικαστές. Οι ίδιες πηγές, πάντως, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατάθεση των εγγυητικών να μην ήταν εφικτή, δεμένου ότι όλοι οι λογαριασμοί του καταζητούμενου επιχειρηματία έχουν δεσμευτεί.

Άφαντος…

Σε ό,τι αφορά το πού μπορεί να βρίσκεται ο Π. Κυριακίδης, δικαστικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να βρίσκεται σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής ή ακόμη και σε κάποια γειτονιά της Αθήνας όπου μπορεί να κυκλοφορεί μεταμφιεσμένος. Επίσης δεν αποκλείουν ο πρώην στενός συνεργάτης τού Λ. Λαυρεντιάδη να βρίσκεται κάπου στην Αφρική, όπου είχε αναπτύξει άλλωστε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Η εξαφάνιση Κυριακίδη διαπιστώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2011. Είχε προηγηθεί η σύλληψη του Λ. Λαυρεντιάδη και την ημέρα εκείνη η προφυλάκισή του, ενώ είχε απολογηθεί από τον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ακολούθησε η φυγή τού γιου τού Π. Κυριακίδη, Γιώργου, για τον οποίο επίσης οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης, αλλά και της δικηγόρου των εταιρειών Κυριακίδη και Λαυρεντιάδη και μέλους του Δ.Σ. της Proton, Ελένης Σκούρα. Και οι δυο κατηγορούμενοι σήμερα και εκείνος παραμένουν άφαντοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας και ειδικότερα με πορίσματα του εισαγγελέα, κ. Ιωάννη Δραγάτση, η εταιρεία ΝΕΠ συμφερόντων του Π. Κυριακίδη, δανειοδοτήθηκε από την Proton με δάνεια ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές ΜΜΕ. Ωστόσο, τα δάνεια αυτά σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν είχαν καμία εξασφάλιση, καθώς «οι άνω χρηματοδοτήσεις έλαβαν χώρα ενώ η άνω εταιρεία (σ.σ. η ΝΕΠ) και οι θυγατρικές του Ομίλου ΝΕΠ βρίσκονταν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση κατά το 2010 και στερούνταν ρευστότητας, που ήταν αναγκαία για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΝΕΠ». Μάλιστα, ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός είχε ήδη προχωρήσει στη δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού τού Π. Κυριακίδη στην Ελλάδα με καταθέσεις ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Η δίκη

Πλέον, η δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης 790 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Proton Bank το διάστημα που στο «τιμόνι» της ήταν ο Λ. Λαυρεντιάδης αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου, δηλαδή το νέο δικαστικό έτος.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσουν σύμφωνα με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, εκτός από τον Π. Κυριακίδη και τον Λ. Λαυρεντιάδη, ακόμη 32 πρόσωπα, στα οποία κατά περίπτωση αποδίδονται τα αδικήματα της ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, απάτης και απιστίας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα