Η (οικονομική) υγεία τής ΔΕΗ μειώνει το κόστος ενέργειας

 

Ένα βασικό ζητούμενο τον τελευταίο καιρό είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο προς τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις, όσο και προς τα νοικοκυριά. Για τον λόγο αυτό λέγονται και γράφονται πάρα πολλά, η αλήθεια όμως, τουλάχιστον όσον αφορά το κόστος του ρεύματος, είναι μία: Η εξασφάλιση φθηνού ρεύματος περνάει οπωσδήποτε μέσω της διατήρησης μιας οικονομικά υγιούς ΔΕΗ.
Χαμηλό κόστος ρεύματος σημαίνει αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή. Αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη σημαίνει επενδύσεις σε νέες μονάδες ή σε αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων λιγνίτη. Επενδύσεις σε νέες ή υφιστάμενες μονάδες σημαίνει ύπαρξη μιας οικονομικά υγιούς ΔΕΗ που μπορεί να τις χρηματοδοτήσει. Και οικονομικά υγιής ΔΕΗ σημαίνει ότι δεν πουλά κάτω του κόστους, μια και σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει οικονομικά.

Είναι δεδομένο ότι, ιδίως υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να επενδύσει σε λιγνιτικές μονάδες για τους εξής απλούς λόγους:
(α) Γιατί κανείς δεν μπορεί να συγκεντρώσει χρηματοδότηση της τάξης των 700 έως και 1.500 εκατομμυρίων ευρώ (ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας).
(β) Γιατί κανείς ιδιώτης δεν επενδύει τέτοια ποσά με προοπτική να ξεκινήσει να παίρνει μερίσματα μετά από 6-7 χρόνια (τόσο χρειάζεται για να κατασκευαστεί μια λιγνιτική μονάδα) και με ορίζοντα απόσβεσης της επένδυσης τα 30 ή τα 35 χρόνια. Τέτοιας φιλοσοφίας επενδύσεις κάνουν μόνον ηλεκτρικές εταιρείες όπως η ΔΕΗ.

Μα, θα αναρωτηθεί κάποιος, αυτά που λέγονται μέσω διαρροών περί μη πρόσβασης σε λιγνίτη για να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ; Εδώ έχει εφαρμογή το ρητό: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Δύο άδειες για ιδιωτικές λιγνιτικές μονάδες έχουν δοθεί από το κράτος και δεν έχει προχωρήσει τίποτε από τους επενδυτές, προφανώς για τους παραπάνω λόγους. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί επίκειται την ερχόμενη Παρασκευή η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, όπου το κράτος ως μέτοχος θα κληθεί να επικυρώσει την τελική τιμή πώλησης ρεύματος στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, απόφαση που μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε περίπτωση που επιλεγεί να επιβληθεί στη ΔΕΗ τιμή πώλησης κάτω του κόστους της. Η ΔΕΗ από την πλευρά της απέδειξε με κοστολογικά στοιχεία, ελεγμένα από διεθνείς ορκωτούς λογιστές, ποιο είναι το κόστος της από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, μετά την πρόσφατη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, απέδειξε ότι η τιμή που προσφέρει προς την Αλουμίνιον βρίσκεται στα επίπεδα του μέσου όρου των τιμών στην Ε.Ε. Επομένως, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση μένει να πράξει και το κράτος (που είναι ο βασικός μέτοχος) τα δέοντα από τη δική του πλευρά, για το καλό της εθνικής οικονομίας και όλων των καταναλωτών. Βεβαίως, και ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου προ ημερών στο STAR τοποθετήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί η ΔΕΗ να πουλά το ρεύμα κάτω του κόστους παραγωγής του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα