Η συντεχνία των «πράσινων» δημάρχων… …σταμάτησε τον εκλογικό νόμο

Οι συντεχνίες έχουν πληγώσει με βάναυσο τρόπο τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Και συνεχίζουν να την πληγώνουν. Δεν ομιλούμε μόνο για την επαναστατική γυμναστική μέσω απεργιών, αλλά και για τις συντεχνίες που υπάρχουν (και) στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις που ξεκίνησαν από την ημέρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ανακοίνωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με νέο εκλογικό νόμο, πιο μοντέρνο και με νέες δυνατότητες για τους πολίτες.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Δυστυχώς, όμως, ο εκλογικός νόμος φάνηκε ανίσχυρος μπροστά στις αντιδράσεις συγκεκριμένων τοπικών αρχόντων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις καταστάσεις κατάφεραν να κάνουν το δικό τους και οι δημοτικές εκλογές να διεξαχθούν τελικά με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο. Και εάν υποθέσουμε ότι ο υπάρχων εκλογικός νόμος δεν δημιουργεί προβλήματα, η ίδια συντεχνία των τοπικών αρχόντων δείχνει την ίδια άρνηση και για διορθώσεις στον «Καλλικράτη». Διορθώσεις που η καθημερινότητα απέδειξε ότι είναι αναγκαίες για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, όλοι γνωρίζαμε την αποφασιστικότητα του Γιάννη Μιχελάκη και της κυβέρνησης συνολικότερα να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο, που είναι ήδη έτοιμος. Όμως όλα άλλαξαν, καθώς οι δήμαρχοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά, όπως ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης (που είναι και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας), πέτυχαν να «εγκλωβίσουν» τις αλλαγές. Στους αντιρρησίες πάντως εντάσσονται και αρκετοί «γαλάζιοι» δήμαρχοι. Γενικότερα οπαδοί του «όχι» είναι οι: Κ. Τζανακούλης (Λάρισα), Κυρίζογλου (Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης), Κοιμήσης (Αμφιλοχίας), Δανιηλίδης (Συκεών). Αντίθετα, υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν οι Παχατουρίδης (Περιστέρι), Μαραβέλιας (Χαϊδαρίου).

Οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με τους βουλευτές του Κινήματος έστειλαν τον νέο νόμο στις ελληνικές καλένδες. Οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ απείλησαν τους βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος πως εάν ψηφίσουν τον νέο νόμο, τότε δεν θα τους στηρίξουν στις εθνικές εκλογές. Και φυσικά μπροστά στον κίνδυνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κατέλθουν «αβοήθητοι» στις εθνικές εκλογές, ξεκαθάρισαν στον Ευ. Βενιζέλο ότι θα καταψηφίσουν τον νέο νόμο, όποτε και εάν τον καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Τι θα σήμαινε μία καταψήφιση ενός νόμου; Επί της ουσίας τίποτα απολύτως. Όμως στη συγκεκριμένη συγκυρία ήταν βέβαιο ότι η αντιπολίτευση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ θα έθεταν θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Έτσι, λίγες ημέρες πριν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ο νέος νόμος, το υπουργείο Εσωτερικών τον κράτησε στο συρτάρι, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, Ευ. Βενιζέλος, ενημέρωσαν ότι, παρά το γεγονός ότι συμφωνούν με τις βασικές αρχές των αλλαγών, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Και βέβαια οι σημαντικές αλλαγές αναβάλλονται, καθώς το Μαξίμου έκρινε πως η συνοχή της κυβέρνησης πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε αντίρρηση να ψηφίσει τις αλλαγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταργείτο και το μπόνους των 50 εδρών στις εθνικές εκλογές. Κάτι που φυσικά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ζητά. Οι ίδιες πληροφορίες εξηγούν πως και δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας από το ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν ότι με τον τρόπο αυτό το κίνημα θα ήταν αναγκαίο για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση. Στην κυβέρνηση απέρριψαν χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση ΠΑΣΟΚ, αποσύροντας ταυτόχρονα και τις αλλαγές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Βέβαια, το Μαξίμου δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με αυτή την εξέλιξη, αλλά ο πρωθυπουργός έχει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της οικονομίας και την απελευθέρωση της χώρας από τα Μνημόνια και την τρόικα. Όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδεικνύεται η διαφορά φιλοσοφίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας ως κυβερνητικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ, όπου η πλειοψηφία των στελεχών του είναι αλυσοδεμένα με νοοτροπίες που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Οι αλλαγές

Τελικά οι πολίτες και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα μείνουν εγκλωβισμένοι στο σκεπτικό των παρατάξεων, καθώς θα υποχρεωθούν να προσφέρουν άθελά τους ανθρώπους με τους οποίους δεν συμφωνούν. Ο νέος νόμος ανέφερε ότι, από τη στιγμή που θα υπήρχαν δύο ψηφοδέλτια, ένα για τους υποψήφιους δημάρχους κι ένα για τους δημοτικούς συμβούλους, οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να ψηφίσουν και συμβούλους από διαφορετική δημοτική παράταξη, που ήταν το ζητούμενο εδώ και δεκαετίες.

Οι ενστάσεις των καρεκλοκενταύρων ήταν ότι ο δήμαρχος δεν θα είχε την πλειοψηφία για να διοικήσει τον δήμο, όμως η φιλοσοφία του νέου νόμου ήταν ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο έτοιμες στο να υπάρχουν προγραμματικές συνεργασίες, όταν για παράδειγμα στην κεντρική πολιτική σκηνή υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας από τον Δεκέμβριο του 2011. Κι όταν μάλιστα στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις (Μάιος και Ιούνιος 2012) οι ψηφοφόροι απαίτησαν συνεργασίες, αφού δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία.

Διακομματική για διορθώσεις στον «Καλλικράτη»

Ο «Καλλικράτης» μπορεί να θεωρήθηκε μία τομή για την αυτοδιοίκηση, όμως υπάρχουν και αρκετές αστοχίες, για τις οποίες στην πράξη αποδείχθηκε ότι χρειάζονται αλλαγές. Έτσι, ένα σημαντικό ζήτημα είναι να δημιουργηθούν νέοι δήμοι σε πέντε μεγάλα νησιά, όπως για παράδειγμα η Λέσβος, η Ρόδος και η Κέρκυρα, όπου με το να υπάρχει ένας δήμος σε κάθε νησί, οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, κάτι που είναι ταλαιπωρία.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο νόμος δεν κατατέθηκε, ο Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε με επιστολή του στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία της προβλεπόμενης δεύτερης φάσης του «Καλλικράτη». Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η αποκατάσταση τυχόν δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν από την τριετή εμπειρία εφαρμογής του «Καλλικράτη» και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Επιστολές απέστειλε ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών προς τους γενικούς γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Μπούρα και Παναγιώτη Ρήγα, αντίστοιχα, προκειμένου να ζητήσουν από βουλευτές οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση προτάσεις, καθώς εκτιμά ότι η εμπειρία τους θα είναι πολύτιμη κατά την επεξεργασία των θέσεων για την επόμενη φάση του «Καλλικράτη».

Στους δήμους η φορολογία

Την πρόταση του πρωθυπουργού για τη μεταβίβαση της φορολογίας των ακινήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. «Να φύγει η φορολογία και να πάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα μπορεί ο κάθε δήμος να ελέγχει κομμάτι-κομμάτι την πόλη του και να επιβάλλει μόνος του και πιο δίκαια τον φόρο που θα είναι και ανταποδοτικός», τόνισε ο υπουργός.

Διευκρίνισε δε ότι το υπουργείο χρειάζεται πρόσθετα κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου –πέραν των προγραμματισμένων 700 εκατ. ευρώ– για να καλύψει τα χρέη των δήμων προς ιδιώτες.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα