H Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. – Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής, 31 Ιανουαρίου και αυτόματα θα εισέλθει σε μία 11μηνη περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Βρετανία θα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πληρώνει τα χρήματα στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία τη Συνθήκη Αποχώρησης, που καθορίζει τους όρους του διαζυγίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως» στη συμφωνία για το Brexit με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.

Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας, 3,5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.

Το σώμα διέκοψε τη συνεδρίαση με τους ευρωβουλευτές να τραγουδούν όρθιοι το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι Auld Lang Syne για να αποχαιρετήσουν τη Βρετανία.

Τι θα αλλάξει από τις 31 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με το BBC, τα περισσότερα πράγματα θα μείνουν ίδια, όμως θα υπάρξουν και κάποιες αλλαγές.

Αυτές είναι:

1. Οι Βρετανοί βουλευτές θα χάσουν τις έδρες τους

Γνωστά πρόσωπα, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ είναι μεταξύ των 73 ευρωβουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου που θα χάσουν αυτόματα τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή, τη στιγμή του Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από όλα τα πολιτικά όργανα και τις υπηρεσίες της ΕΕ.

2. Τέλος οι συμμετοχές στις Συνόδους Κορυφής

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να δεχθεί ειδική πρόσκληση για να παρευρεθεί σε Συνόδους Κορυφής με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ. Επίσης, οι Βρετανοί υπουργοί δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε τακτικές συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Οι εμπορικές συμφωνίες

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έρθει σε επαφή με χώρες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να καθορίσει νέους κανόνες σχετικά με την αγορά και την πώληση αγαθών.

Οι υποστηρικτές του Brexit αναφέρουν ότι η ελευθερία της θέσπισης νέων εμπορικών κανόνων θα ενισχύσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι εάν επιτευχθούν νέες εμπορικές συμφωνίες, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να τις θέσει σε ισχύ μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος των 11 μηνών.

4. Θα αλλάξουν χρώμα τα διαβατήρια

Τα μπορντό διαβατήρια που έχουν μέχρι σήμερα οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας θα αλλάξουν – έπειτα από 30 χρόνια- χρώμα και θα γίνουν μπλε με χρυσό.

Το νέο χρώμα θα κυκλοφορήσει σταδιακά για αρκετούς μήνες, με όλα τα νέα διαβατήρια να εκδίδονται με μπλε χρώμα μέχρι τα μέσα του έτους. Μέχρι τότε τα υπάρχοντα μπορντό διαβατήρια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

5. Τα νομίσματα του Brexit

Περίπου τρία εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα των 50 σεντς που φέρουν την ημερομηνία 31 Ιανουαρίου και την επιγραφή: «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη», θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή.

Εντούτοις, τα νομίσματα αυτά έπρεπε να λειωθούν και να ανακυκλωθούν μετά την παράταση της προθεσμίας.

6. Κλείνει το τμήμα Brexit

Η ομάδα που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και τις προετοιμασίες χωρίς συμφωνία θα κλείσει την ημέρα του Brexit.

Το Τμήμα Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε από την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το 2016.

Για τις επερχόμενες συνομιλίες, η διαπραγματευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εδρεύει στην Downing Street.

7. Η Γερμανία δεν θα εκδώσει τους πολίτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά το Brexit, δεν θα είναι δυνατό για ορισμένους ύποπτους για εγκληματικές ενέργειες να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν φύγουν στη Γερμανία.

Το σύνταγμα της Γερμανίας δεν επιτρέπει στους πολίτες του να εκδίδονται, εκτός εάν πρόκειται για άλλη χώρα της ΕΕ.

«Η εξαίρεση αυτή δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης στο BBC News.

Δεν είναι σαφές εάν οι ίδιοι περιορισμοί θα ισχύουν και για άλλες χώρες. Η Σλοβενία, για παράδειγμα, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε κάποιο σχετικό σχόλιο.

Τι θα παραμείνει ίδιο

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα πραγμάτων παραμένει η ίδια, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

1.Ταξίδια

Οι πτήσεις, τα σκάφη και τα τρένα θα λειτουργούν ως συνήθως.

2. Άδειες οδήγησης και διαβατήρια κατοικίδιων ζώων

Όσο ισχύουν αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά.

3. Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC)

Πρόκειται για την κάρτα που παρέχει στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου κρατική ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο.

4. Διαβίωση και εργασία στην ΕΕ

Η ελεύθερη κυκλοφορία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της μετάβασης, έτσι ώστε οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ όπως κάνουν σήμερα.

5. Συντάξεις

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την κρατική σύνταξή τους και θα λαμβάνουν επίσης την ετήσια αύξηση.

6. Συνεισφορές στον προϋπολογισμό

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να πληρώνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα προγράμματα, τα οποία καταβάλλονται από τις επιχορηγήσεις της ΕΕ, θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται.

7. Εμπόριο

Το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα συνεχιστεί χωρίς την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων ή ελέγχων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα