Η ακρίβεια αντίπαλος του Κυριάκου και όχι ο Αλέξης

Απίθανα πράγματα στην Βουλή με τον Τσίπρα να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το νέο ΕΝΦΙΑ και αργότερα η Αχτσιόγλου να διορθώνει τον αρχηγό δηλώνοντας «συγγνώμη λάθος θα ψηφίσουμε παρών»

Ο εφιάλτης της ακρίβειας έχει προκαλέσει ένα τεράστιο σοκ στην ελληνική κοινωνία. Κάτι που έχει αποτυπωθεί στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, με κορυφαία της Marc στον ΑΝΤ1 που παρουσιάστηκε την Τετάρτη και το ποσοστό δυσαρέσκειας-ανησυχίας χτύπησε καμπανάκι στο Μαξίμου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και πλέον αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή η δυσαρέσκεια του κόσμου. Και όχι ο Τσίπρας, ο οποίος με τη στάση του αβαντάρει τον πρωθυπουργό. Όπως για παράδειγμα με τα μπρος-πίσω στην υπόθεση του ΕΝΦΙΑ. Η σημαντική άνοδος στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, αλλά και στην ενέργεια, έχουν τρομάξει τον απλό κόσμο, αλλά προς ώρας ελπίζει μόνο στην κυβέρνηση. Όμως είναι λογικό να είναι δυσαρεστημένος, καθώς η καθημερινότητα του ολοένα και δυσκολεύει.

Σε ότι αφορά την επίδραση των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά μόλις το 6,9% απάντησε πως «δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα». Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία τόνισε ότι η ακρίβεια της δημιουργεί δυσκολίες. Το 37,9% απάντησε «δυσκολευόμαστε αλλά θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», το 39,6% ότι «αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε βασικές ανάγκες» και το 15,5% δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Ουσιαστικά δηλαδή το 55,1% δηλαδή περίπου οι δύο στους τρεις αφήνουν ακάλυπτες βασικές τους ανάγκες, ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Σε συνέχεια αυτού του ευρήματος το 25,7% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή οφειλές σε διακανονισμό για τους λογαριασμούς ρεύματος, αντίστοιχα το 21,1% έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε τράπεζες και το 29,5% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ενοίκια. Κοινώς το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά έχει χρέη στη ΔΕΗ, ή άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, πάνω από το ένα πέμπτο των νοικοκυριών έχει χρέη στις τράπεζες, ενώ ουσιαστικά  300.000 νοικοκυριά από τα 1.000.000 νοικοκυριά που ζει στο νοίκι έχει χρέη προς το σπιτονοικοκύρη.

Η ανησυχία

Τόσο στην αγορά, όσο και στο Μαξίμου συνεχίζουν να ανησυχούν ότι η ενεργειακή κρίση, όσο διατηρείται η έκρυθμη κατάσταση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, με απροσδιόριστες συνέπειες. Επίσης θα υπάρξει ζήτημα και με τις παγωμένες εισαγωγές σιτηρών, λιπασμάτων και ζωοτροφών από Ουκρανία και Ρωσία. Αυτό επεσήμαναν στον πρωθυπουργό και οι έμποροι και παραγωγοί στην λαχαναγορά στου Ρέντη, την οποία επισκέφθηκε προς ολίγων 24ωρων. Και βέβαια οι πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες ανησυχούν για νέα μνημόνια, καθώς βλέπουν να έχουν τιναχθεί στον αέρα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Όλα αυτά είναι γνωστά στο Μαξίμου και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης και στην ομιλία του στην Βουλή, διαβεβαίωσε ότι εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα λάβει και νέα μέτρα στήριξης, αλλά και απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, ειδικά εν μέσω αυτής της νέας κρίσης που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για εκλογές αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να πιάσει στον ύπνο τους αντιπάλους και να καταλαγιάσει την δυσαρέσκεια του κόσμου πριν μετατραπεί σε ένα ορμητικό ποτάμι που θα παρασύρει όλα τα αφηγήματα. Όμως ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρει στους συνομιλητές του είναι πεπεισμένος ότι στο «τέλος της ημέρας» θα έχει καταφέρει να αλλάξει το κλίμα.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία θα τελειώσει μέσα στην άνοιξη, καθώς και οι επιτιθέμενοι Ρώσοι δεν έχουν αντοχές για νέο μακρόχρονο πόλεμο. Οπότε με την λήξη του πολέμου θα υπάρξει μία νέα κατάσταση, σαφώς πολύ καλύτερη για την παγκόσμια οικονομία. Άρα και η ελληνική οικονομία θα πλεύσει σε πιο ήρεμα νερά. Κάτι που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία που εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή (και μακράν σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις) τώρα στα δύσκολα, όταν γυρίσει λίγο η κατάσταση θα κερδίσει με άνεση και τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτό το σενάριο για εκλογές όχι το επόμενο δίμηνο, αλλά για αργότερα, ίσως το φθινόπωρο, ή την επόμενη άνοιξη, το ενίσχυσε και ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην Βουλή την Τετάρτη. Εκεί όπου έψεξε τον Αλέξη Τσίπρα που ζητά εκλογές εν μέσω μία πρωτοφανούς κρίσης, που κακά τα ψέματα ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάληξη της.

Η Έφη Αχτσιόγλου “διόρθωσε” τον Τσ΄’ιπρα και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις νέες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ

Χωρίς αντίπαλο

Εξάλλου όσο ο βασικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο δεν δείχνουν να ανησυχούν στο Μαξίμου. Ανησυχούν για την αυξημένη δυσαρέσκεια, αλλά νιώθουν ικανοποίηση που οι δυσαρεστημένοι δεν βρίσκουν αποκούμπι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ελπίζουν στην κυβέρνηση.

Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο πως μπορείς να ελπίζεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ο αρχηγός του κόμματος δηλώνει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τις νέες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και λίγο αργότερα η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει «συγνώμη λάθος θα δηλώσουμε παρών». Πώς να εμπιστευθείς αυτούς τους ανθρώπους; Τι να πιστέψεις; Τον κ. Τσίπρα που είπε «μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ αν θα το ψηφίσω. Με ρωτάτε αν θα το ψηφίσω, ωραία μαγκιά αυτό. Προφανώς! Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη εμείς θα το ψηφίζουμε»; Ή την Αχτσιόγλου που ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει μείωση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αλλά θεωρούμε ότι είναι μεγαλύτερη στα υψηλά εισοδήματα. Διαφωνούμε με την αρχιτεκτονική της πολιτικής σας»;

Μιλάμε ότι ακόμη και οι μουγγοί θα μιλήσουν στο τέλος και πιθανότατα και οι αόμματοι θα ξαναβρούν το φώς τους. Τέτοιο καραγκιοζιλίκι δεν έχει ξαναγίνει στην Ελληνική Βουλή. Πιθανότατα τέτοια πράγματα δεν έχουν συμβεί ούτε στα σκέτς των επιθεωρήσεων του Μάρκου Σεφερλή τα καλοκαίρια στο Δελφινάριο. Φυσικά δεν μιλάμε για τις παλιές επιθεωρήσεις όπου πρωταγωνιστούσε ο βασιλιάς της σάτιρας ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος δεν θα άφηνε σε χλωρό κλαρί τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα