Η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη, “θρέφουν” τον δεσμό Πούτιν – Ερντογάν

Το εγκώμιο της σχέσης του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπλεξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το εγκώμιο της σχέσης του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπλεξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη» που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε ότι χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά κατάφερε να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του να επιστρέψει στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών.

«Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα, αν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός ανάμεσά μας, μας ενθαρρύνουν να κάνουμε αυτού του είδους το βήμα. Έτσι λειτούργησαν τα πράγματα μέχρι τώρα. Η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, (…) οι πρωτοβουλίες στην αμυντική βιομηχανία, τρέφουν το σεβασμό ανάμεσά μας», δήλωσε.

Οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών γίνονται μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα. Η συμφωνία επαναλήφθηκε μετά από μερικές ημέρες αναστολής της, όταν ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Πούτιν.

Η Τουρκία προμηθεύει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροπλάνα, ενώ έχει αποκτήσει από τη Ρωσία το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και έναν πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζεται στη νότια Τουρκία.

Την Τρίτη, η Τουρκία ξεκίνησε να πληρώνει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συνάψει το περασμένο καλοκαίρι και αφορά στο ¼ των παραδόσεων φυσικού αερίου. Επίσης επιχειρεί να διατηρήσει θέσει μεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, ενώ δεν μετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν έδωσε επίσης εντολή τον περασμένο μήνα στην κυβέρνησή του να αρχίσει να εργάζεται για τον «κόμβο αερίου», που του πρότεινε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εξαγωγή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα