Η (αναμασημένη) ευρω-καταδίκη της Τουρκίας για το Κυπριακό (που όμως δεν αρκεί)

Μία από τα ίδια η απάντηση Μπορέλ σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, είχε τονίσει τις συνεχείς παράνομες ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς που απεργάζονται την ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου, ζητώντας παράλληλα από την Κομισιόν να κρίνει την τουρκική στάση.

Ο Έλληνα ευρωβουλευτής έλαβε απάντηση και μάλιστα δια του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Γιοσέπ Μπορέλ ο οποίο τονίζει την απερίφραστη καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική στάση.

Μία καταδίκη διττή που αφορά τόσο τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες στις οποίες έχουν προβεί ο Τούρκος πρόεδρος και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όσο και για τις δηλώσεις περί «δύο κρατών» στην Κύπρο που απεργάζονται την ουσιαστική διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. και οι οποίες είναι πλήρως αντίθετες στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ιδού τι απάντησε ο Γ. Μπορέλ στον Μ. Κεφαλογιάννη:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες στις οποίες προέβησαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τη περαιτέρω επαναλειτουργία της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων.

»Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στη Νήσο και να υπονομεύσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των μερών με σκοπό τη μόνιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

»Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του κεκτημένου και των Αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Τι να κρατήσουμε από όλα αυτά; Καταρχάς την πατριωτική επιμονή του Έλληνα ευρωβουλευτή να θυμίζει με κάθε ευκαιρία στους υψηλά ιστάμενους της Ένωσης ότι κάποιος μη εταίρος κάνει συνεχώς πολιτικό και στρατιωτικό μπούλινγκ σε ένα κυρίαρχο κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Να κρατήσουμε όμως και τη θλιβερή διαπίστωση ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν χορτάσει από «απερίφραστες καταδίκες» και από «επανειλημμένες επικλήσεις» περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου που λέγονται γιατί πρέπει να λεχθούν αλλά ο δράστης ουδόλως ιδρώνει, αντιθέτως μια χαρά εισπράττει τα ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης δίχως να τηρεί τα υπεσχημένα όπως πάλι ο κ. Κεφαλογιάννης αποκάλυψε με άλλη ερώτησή τους πριν από μερικές ημέρες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα