Η ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα προσπαθήσει μέχρι τέλους να ξεπεράσει το εμπόδιο της προεδρικής εκλογής, αλλά δεν είναι λίγοι εντός της Νέας Δημοκρατίας που ισχυρίζονται πως η «παράταξη πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα», δίχως να αποκλείουν και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Ο Αντώνης Σαμαράς, από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της «γαλάζιας» παράταξης, αναζητεί την κατάλληλη ευκαιρία για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του για τη μετεξέλιξη της παράταξης. Δηλαδή, η Ν.Δ. να είναι ο βασικός πυλώνας της νέας μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης, με στόχο φυσικά να δείξει στους πολίτες ότι η έφθασε η ώρα της νέας μεταπολίτευσης. Η στρατηγική Σαμαρά σύμφωνα με τους συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι η Ν.Δ. να παίξει κυρίαρχο ρόλο στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Βέβαια, αυτό το σχέδιο Σαμαρά δεν είναι καινούργιο. Είναι σκέψεις που έχουν συζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχουν σχεδιαστεί στο χαρτί και οι εκτιμήσεις είναι πως εάν δεν εισερχόταν η χώρα σε καθεστώς μνημονίου και σκληρής λιτότητας θα είχε εφαρμοστεί στην πράξη πολύ νωρίτερα, ίσως και από τον πρώτο χρόνο που εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, τον Νοέμβριο του 2009. Όμως η άμεση εφαρμογή των σχεδίων ανατράπηκε και ο Αντ. Σαμαράς υποχρεώθηκε να ασχοληθεί πρωτίστως με το πώς η Ελλάδα θα ξεφύγει από το αδιέξοδο.

Τώρα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα αρχίσει να γίνεται ορατή η στρατηγική για τη «συγκόλληση» των δυνάμεων που ανήκουν στην Κεντροδεξιά που παρουσιάζονται διασκορπισμένες σε διάφορα κομμάτια. «Η εποχή του μνημονίου πλησιάζει στο τέλος και πλέον όλοι πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να βοηθήσουν στο όραμα της νέας μεταπολίτευσης», λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, που υποστηρίζουν ότι σύντομα θα εκπλαγούν όλοι από τις εξελίξεις. «Από τη στιγμή που τελειώνει το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο και η χώρα εισέρχεται στη μεταμνημονιακή περίοδο, όλες οι δυνάμεις που προέρχονται από τα σπλάχνα τής Ν.Δ. δεν έχουν λόγο ύπαρξης», τονίζουν έμπειρα στελέχη. Πώς θα γίνει η επανένωση; Υπάρχουν ετερόκλητες εισηγήσεις με μια κεντρική που υποστηρίζουν ορισμένοι υψηλόβαθμοι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που είναι υπέρμαχοςτης διεξαγωγής συνεδρίου «πανστρατιάς της Κεντροδεξιάς», ενώ άλλοι μιλούν για «συνέδριο επανίδρυσης» όπου θα αναδειχθεί η πατριωτική φυσιογνωμία της Κεντροδεξιάς.

Από το Μαξίμου δεν δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη του προέδρου της Βουλής. Αντίθετα, εκτιμούν πως μία επιτυχημένη διευθέτηση του χρέους θα φέρει πιο κοντά όλους τους Κεντροδεξιούς. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται πολλές επαφές και πολύωρες συζητήσεις δίχως να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων στη Βουλή. Εξάλλου, ακόμη κι εντός Ν.Δ. γίνονται συζητήσεις για το μέλλον της παράταξης, αλλά και το προφίλ που πρέπει να επιλεχθεί, καθώς κι εντός κόμματος υπάρχουν τάσεις και φυσικά ομάδες. Βεβαίως, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για απώλειες στη βάση της παράταξης λόγω του φορτίου που ανέλαβε και η Ν.Δ. από τον Ιούνιο του 2012.

 

Σύμπραξη των ευρωπαϊστών

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως τονίζει στους συνομιλητές του, εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάγκη για σύμπραξη όλων των μεταρρυθμιστικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων και ο στόχος του είναι συγκεκριμένος: η ένωση των διάσπαρτων δυνάμεων, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας μεγάλης αστικής παράταξης που επί της ουσίας θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της Ν.Δ. και θα σημάνει και την ουσιαστική της μετάλλαξη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ως κεντρική γραμμή την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών και προετοιμάζεται να ορίσει και τις συντεταγμένες στον πολιτικό χάρτη. Ως προς αυτή την κατεύθυνση θα παρουσιάσει και τις θεσμικές αλλαγές τον Σεπτέμβριο, μήνας κατά τον οποίο θα ανοίξει τον φάκελο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αν και η Ντόρα Μπακογιάννη συνιστά ψυχραιμία στους πολιτικούς της φίλους, βουλευτές και στελέχη, είναι ιδιαίτερα οργισμένη από την απόφαση του πρωθυπουργού να μην την επιλέξει για τη θέση της επιτρόπου στην Ε.Ε. Καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται πως το φθινόπωρο η βουλευτής Επικρατείας θα αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες εν μέρει θα συνιστούν «αντάρτικο». Ήδη αναζητεί συμμάχους εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως μάλλον θα αναγκαστεί να συγκρατήσει την οργή της, καθώς είναι πολύ πιθανό να κάνει ζημιά στον αδελφό της Κυριάκο, ο οποίος θεωρείται από το Μαξίμου ως εν δυνάμει αντίπαλος του Σαμαρά.

Την ίδια ώρα, το λεγόμενο «καραμανλικό» μπλοκ μιλάει αόριστα για επιστροφή. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του μακρόθεν και δεν δείχνει καμία διάθεση να εμπλακεί και πάλι στο εσωκομματικό παιχνίδι. Ο πρώην πρωθυπουργός συνομιλεί με το σύνολο των μελών της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και με πολλά στελέχη, αλλά αποφεύγει τις αιχμές για τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, όπως έχουν ακούσει συνομιλητές του, δεν είναι σύμφωνος με τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιώργος Βλάχος, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές καταθέτουν ερωτήσεις με ιδιαίτερο επικριτικό ύφος για την κυβέρνηση.

Ένας άλλος παράγοντας που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος στις πρόσφατες ευρωεκλογές έδειξε μία τρομερή ανθεκτικότητα και κατάφερε να επιστρέψει στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας. Η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του Καρατζαφέρη και το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αντ. Σαμαράς λέγεται ότι τους έφερε ακόμη πιο κοντά. Εξάλλου, και τα στελέχη που προέρχονται από το ΛΑΟΣ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στο να επανακάμψει ο Γ. Καρατζαφέρης στη Ν.Δ.

Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει όχι μόνο για την προεδρική εκλογή και με πολλά στελέχη που είτε παραμένουν, είτε έφυγαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτά τα στελέχη διαπιστώνουν τη φθορά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και στη Ν.Δ. εκτιμούν πως λίαν συντόμως θα μπορέσουν να διεμβολίσουν το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Όμως, ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν όλες οι φυλές της Κεντροδεξιάς είναι ποιο θα είναι το προφίλ που θα έχει η νέα προσπάθεια. Θα υπάρξει στροφή προς το Κέντρο και στους φιλελεύθερους, ή θα γίνει στροφή προς τα δεξιά για να σταματήσει η όποια αιμορραγία προς τη Χρυσή Αυγή; Ήδη όπως λέγεται ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος συνεχίζει τις επαφές του (πρόσφατα συνάντησε τους Χρήστο Ζώη και Βασίλη Καπερνάρο και κατ’ ιδίαν τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο) με «οδηγό» το 16,5% του εκλογικού σώματος που είναι στα δεξιά τής Ν.Δ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα