Η ανταλλαγή ρουσφετιών προστατεύει τον Γραμμένο

Πώς καταφέρνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ και διατηρεί την ενότητα της διοίκησης

Ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Ευάγγελο Γραμμένο στην ΕΠΟ μπορούν να το αντιληφθούν οι πάντες. Ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του.

Οι γκρίνιες, άλλωστε, προέρχονται και από εκείνους που έως τώρα αποκαλούσαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας «δικός μας άνθρωπος». Ναι, ακόμα και ο Ιβάν έχει παράπονα από τον Βάγγο. Με μισό μάτι τον βλέπει πλέον και στις διάφορες εν Ελλάδι επαφές του εκφράζει την άποψη ότι έπρεπε να επιλέξει έναν παράγοντα με περισσότερη πυγμή.

Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Η ουσία είναι ότι ο Σαββίδης δυσφορεί με τον Γραμμένο και αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για τις εξελίξεις στο μέλλον.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι χρεώνει το αφεντικό του ΠΑΟΚ στον πρόεδρο της ΕΠΟ. Πρώτα απ’ όλα, την αδυναμία να αυξήσει τη δύναμη που έχει στην Εκτελεστική Επιτροπή το μπλοκ του Βορρά.

Αν και του διέθεσε ολόκληρο μηχανισμό, οι εκλεκτοί στις διάφορες Ενώσεις είτε έχασαν τις εκλογικές μάχες από τους υποψήφιους που στήριξαν είτε ο Ολυμπιακός, είτε κυρίως η ΑΕΚ. Κι αυτή την αδυναμία ο Ιβάν τη χρεώνει στον Βάγγο.

Τον Σαββίδη ενόχλησε επίσης η παρουσία στους πίνακες κάποιων διαιτητών που στη Θεσσαλονίκη θεωρούνταν ανεπιθύμητοι. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Αριστείδη Βάτσιο.

Για τον Γιώργο Κομίνη τα είπαν τόσες φορές στην Τούμπα και ξεθύμαναν. Το παλικάρι από τη Δυτική Αττική, όμως, είναι φρέσκο και η επανεμφάνισή του στους πίνακες ενόχλησε τον περίγυρο του Ιβάν. Κατά επέκταση και το μεγάλο αφεντικό.

Από ’κεί και πέρα, στον Γραμμένο χρεώνονται και άλλα σφάλματα. Μικρότερα ή μεγαλύτερα. Για παράδειγμα ο Σαββίδης δεν μπορεί να προσπεράσει την αδυναμία του Γραμμένου να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη.

Να του διασφαλίσει το περίφημο «50-50», για το οποίο υποτίθεται πως κόπτονται στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και σε επιτροπή της UEFA συμμετέχει ο Βάγγος, αλλά αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν διαθέτει το ειδικό βάρος να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει κάποιον για να μην αδικείται η ομάδα του Ιβάν, όπως υποστηρίζουν πέριξ της Τούμπας.

Από τη στιγμή που έχει παράπονα ο Σαββίδης, η εύλογη απορία πολλών είναι πώς καταφέρνει ο Γραμμένος και κρατάει τα γκέμια της διοίκησης. Πώς έχει αποτρέψει τη διάλυσή της.

Δεν χρειάζεται να ’ναι κάποιος ευφυής για να αντιληφθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ εκμεταλλεύεται απλά τις περιστάσεις. Κάποιος κακεντρεχής θα έκανε λόγο για «αυτόματο πιλότο». Εμείς, όμως, είμαστε καλοπροαίρετοι άνθρωποι.

Γι’ αυτό και λέμε ότι ο Βαγγέλης αξιοποιεί τις συνεργασίες και τις συναλλαγές που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Εκεί κρύβεται το μυστικό της μακροημέρευσης για μία διοίκηση που είναι χωρισμένη στα δύο και με τον Τάκη Αγραφιώτη να παίζει τον ρόλο του μπαλαντέρ ανά περίπτωση…

Πάμε στο παρασύνθημα για να κάνουμε πενηνταράκια την υπόθεση εργασίας. Η ΕΠΟ είναι ένας οργανισμός που αντέχει κάθε προσθαφαίρεση έμψυχου δυναμικού. Το γνωρίζουν καλά όσοι έχουν περάσει από την προεδρία της.

Πάντα, όμως, μαζί με τον βασιλικό, ποτίζονταν και οι γλάστρες. Δεν υποτιμάμε τους συμβούλους της Ομοσπονδίας. Απλά λέμε ότι, εκτός από τον πρόεδρο, παραδοσιακά περνούσαν και οι επιθυμίες κάποιων στελεχών.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Η ισορροπία ανάμεσα στα δύο μπλοκ, του Βορρά και του Νότου έχει βρεθεί χάρη στην ικανοποίηση των διαφόρων ρουσφετιών. Για παράδειγμα, ο ένας παράγοντας να περνάει κάποιες μέρες στη Θεσσαλονίκη επειδή του αρέσουν τα γούστα και οι ωραίες γυναίκες της πόλης.

Τι κι αν ταξιδεύει από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη; Ο Γραμμένος τού προσφέρει τις ευκαιρίες. Ο άλλος θέλει να περάσει τον δικό του προπονητή στην Εθνική ομάδα. Του έκανε το χατίρι ο Βάγγος. Έστω και αν ακούστηκε ιδιαίτερα απειλητικό το δίλημμα «αν δεν προσληφθεί αυτός, εγώ δεν έχω λόγο να παραμείνω».

Κάποιος τρίτος ήθελε να διοριστεί μία φίλη του, ενώ ένας άλλος πέρα από την πρόσληψη συγγενών ήθελε να παίξει μπάλα με τις προσκλήσεις. Σε άλλον αρέσουν τα ταξίδια και του εκχωρήθηκε το δικαίωμα να κάνει πολλά.

Κάπως έτσι το ένα χέρι ένιψε το άλλο και τα δύο τον Γραμμένο. Με την ικανοποίηση προσωπικών επιθυμιών ο πρόεδρος της ΕΠΟ κατάφερε να επιβάλει την ειρήνη ανάμεσα στις δύο παρατάξεις της διοίκησης, με στόχο  να εξαντλήσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στην ηγεσία της Ομοσπονδίας.

 

Διαβάστε επίσης