Η απόλυτη φαρσοκωμωδία

Σε φάρσα εξελίσσεται η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, καθώς η απόφαση της πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση, τους έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα. Η κυβερνητική πλειοψηφία είχε προαποφασίσει να μην ασχοληθεί επί της ουσίας με την απόφαση, παρά μόνο να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα. Και ως φαίνεται οι κ.κ. Παρασκευόπουλος (ιθύνων νους), Δρίτσας (πρόεδρος επιτροπής και εκτελεστικός βραχίονας) ανέλαβαν να υλοποιήσουν τα βρώμικα σχέδια του Μαξίμου.

Όλοι, κόμματα και κατηγορούμενοι, ζήτησαν αφενός μεν να κληθούν οι προστατευόμενοι ψευδομάρτυρες, αφετέρου δε να προσέλθει ο κ. Φρουζής, προκειμένου να γίνει πραγματική έρευνα. Αυτό το αρνήθηκε η πλειοψηφία με αστείες δικαιολογίες του στυλ ότι την υπόθεση θα εξιχνιάσει η Δικαιοσύνη. Έτσι την Τρίτη αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, ακόμη και η Χρυσή Αυγή, η οποία θα ήθελε να στραπατσαριστεί ο Αντώνης Σαμαράς. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τις εργασίες της επιτροπής πριν από αρκετές ημέρες.

Απαράδεκτη τακτική

Παρά τη γενική κατακραυγή, η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει ως να μη συμβαίνει τίποτε το έργο της προανακριτικής. Αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ιδίως την Ν.Δ. για άτακτη φυγή, εκπόνησε πρόγραμμα ακροάσεων και κάλεσε να προσέλθουν να καταθέσουν τα εννιά εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis: Σαμαρά, Πικραμμένο, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο, Λυκουρέντζο, Σαλμά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα και Κουτρουμάνη. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος με δική του πρωτοβουλία έχει προσέλθει ήδη στην επιτροπή. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές διαδικασίες ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δρίτσας. Είναι χαρακτηριστικό του αδιεξόδου του Μαξίμου, που στην ανακοίνωσή του επιτίθεται με σφοδρότητα της Ν.Δ. για την αποχώρηση, λησμονώντας ότι έφυγαν όλα τα κόμματα.

Ωστόσο και αυτή η τακτική της κυβέρνησης δεν βγαίνει, αφού τα 9 πολιτικά πρόσωπα δεν προτίθενται να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία. Θα στείλουν επιστολές στην προανακριτική επιτροπή, με τις οποίες θα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της επιτροπής, προκειμένου να διατυπώσουν γνώμη για διαδικαστικά θέματα και για το αν η επιτροπή έχει ή όχι αρμοδιότητα να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δηλώνουν πρόθυμοι να καταθέσουν στην επιτροπή μόνον εφόσον αυτή μπει στην ουσία της υπόθεσης και ξεκινήσει τη διερεύνησή της με τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων προσώπων. Δηλαδή να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αλλά και ο ο κ. Φρουζής.

Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, την επόμενη Τρίτη, που έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση της επιτροπής, η πλειοψηφία θα πρέπει να αποφασίσει, ή ότι η επιτροπή έχει αρμοδιότητα και συνεπώς θα ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, ή να δηλώσει αναρμόδια, να τερματίσει τις εργασίες της και να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει πια μόνο το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αφού τα άλλα αδικήματα, αυτά δηλαδή της απιστίας, της δωροδοκίας και της δωροληψίας, θα έχουν παραγραφεί με τη σφραγίδα της Βουλής.

Πρώτος ο Λοβέρδος

Ο πρώτος που έσυρε τον χορό των αρνήσεων ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος απέστειλε επιστολή ενημερώνοντας ότι δεν θα προσέλθει. Ταυτόχρονα ο κ. Λοβέρδος επιτίθεται στα μέλη της επιτροπής. Αναλυτικά η επιστολή του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η ακόλουθη:

“Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής

Κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας,

Δεν πρόκειται να προσέλθω στη συνεδρίαση της Επιτροπής σας, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018. Το θλιβερό προνόμιο της συμμετοχής στην πλεκτάνη σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων και δολοφονίας χαρακτήρων ανήκει αποκλειστικά στα μέλη της συμμορίας που την οργάνωσαν και σε όλους όσοι αποδέχονται να παίξουν ρόλο κομπάρσου.

Μετά την άρνησή σας να καλέσετε τους κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, τις καταθέσεις των οποίων η κυβέρνηση κεντρικά και στο ανώτατο επίπεδό της επικαλέστηκε και επικαλείται για δήθεν στοιχειοθέτηση άθλιων συκοφαντιών, αναδείχθηκε στο πανελλήνιο η ξεκάθαρη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και αμέσως μετά να κουκουλώσει την υπόθεση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κι εγώ ταχθήκαμε υπέρ μιας Επιτροπής που θα λειτουργούσε δημόσια, χωρίς παραγραφές, με εξέταση όλων των μαρτύρων, κουκουλοφόρων και μη, αλλά και με την εξέταση όλων των υπόλοιπων στοιχείων. Σε μια τέτοια Επιτροπή προφανώς και θα ήμουν παρών, προκειμένου αφενός να παράσχω κάθε αναγκαία διευκρίνιση κι αφετέρου να καταρρίψω τις αθλιότητες των κουκουλοφόρων και των καθοδηγητών τους. Όμως αυτή την Επιτροπή δεν την θέλετε. Την απορρίψατε. Και αποδεχτήκατε τη λογική “κουκούλα στους ψευδομάρτυρες κουκούλα και στην έρευνα”.

Είναι αυτονόητο, πως αν αλλάξετε την απόφασή σας και δεχτείτε να ανταποκριθεί η Επιτροπή στο συνταγματικό της ρόλο, θα προσέλθω προκειμένου να πέσει άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή πλεκτάνη. Ως Υπουργός που αποφάσισε και εφήρμοσε τα πιο σκληρά μέτρα κατά της διαφθοράς και της δαπάνης στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης ασφαλώς και έχω πολλά να συνεισφέρω στη συγκεκριμένη έρευνα.

Αν, αντιθέτως, επιμείνετε στην απόφασή σας να κουκουλωθούν τα πάντα, απόφαση που οδήγησε στην αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε στην Επιτροπή θα παραμείνετε μόνοι σας, μετατρέποντάς την σε ένα κωμικοτραγικό δήθεν “δικαστικό συμβούλιο”. Αντιλαμβάνεται κάθε λογικός άνθρωπος, πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου ένα τέτοιο φιάσκο”.

Ο Σταμάτης

«Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα πάει την Τρίτη στην επιτροπή να καταθέσει. Η άποψη η δική μου είναι ότι δεν έχει νόημα, δεν έχει αξία να πάει». Αυτό υποστήριξε ο Δημήτρης Σταμάτης, πρώην υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.
Όπως είπε ο κ. Σταμάτης, «πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία που δεν έχει προηγούμενο. Δεν είναι δυνατόν να ρωτάμε αν είναι αρμόδια η επιτροπή. Είναι δυνατόν να τους κολλούν για αυτό;», διερωτήθηκε.
Σχολιάζοντας τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση η κυβέρνηση ανέφερε: «Με αυτό τον τρόπο θα επιστρέψει η υπόθεση στην δικαιοσύνη και σχεδόν με βεβαιότητα δεν θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη με αυτά τα θέματα και θα έχει παραγραφεί. Άρα θα υπάρχει μομφή κατά αυτών των ατόμων. Θέλουν να υπάρχει η υποψία… ότι κάποιοι έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι αλλά αυτό θα έχει παραγραφεί».
Τέλος όπως είπε πως «αν καλέσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα επιστρέψουμε».

Διαβάστε επίσης