«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά»

Στη σκληρή δοκιμασία που πέρασε και περνάει η χώρα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του για την προεδρία της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά, ξεπερνά τα προβλήματά της, μπαίνει στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

«Αποτυχία», πρόσθεσε, «δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μη σηκώνεσαι και άμα όταν πέσεις ξανασηκωθείς με πείσμα και με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία». Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών, ωστόσο επέρριψε ευθύνες για την παρατεταμένη κρίση και στους δανειστές. «Εγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος, τα επισήμανα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Τα διορθώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η χώρα του δοκιμάστηκε «τα τελευταία χρόνια όσο ίσως δεν έχει ξαναδοκιμαστεί ποτέ μέλος της Ε.Ε. λόγω δικών της λαθών που συνεχίζονταν επί δεκαετίες, αλλά και λόγω κατασκευαστικών αδυναμιών του ίδιου του ενιαίου νομίσματος και από σφάλματα που έγιναν στη χάραξη του πρώτου προγράμματος, όπως το σφάλμα του πολλαπλασιαστή που εκτιμούσε την ύφεση». Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της. Δήλωσε επίσης περήφανος που η πατρίδα του με «αφάνταστες θυσίες του λαού είναι και πάλι στα πόδια της» και ευχήθηκε «το δράμα αυτό να μην το ξαναπεράσει άλλη χώρα».

Βιώσιμη ανάπτυξη
«Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο, να κάνουμε ακόμη πολλά», συνέχισε, τονίζοντας πάντως πως η χώρα κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και προσπαθεί να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να απαλλαγεί από κάθε ανάγκη στήριξης. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μία αναδρομή στον χρόνο για να θυμίσει στους ευρωβουλευτές ότι πριν από 1,5 έτος «η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής, πολλοί καταστροφολογούσαν ενώ μερικοί θεωρούσαν βέβαιο ότι θα έβγαινε από το Ευρώ». «Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες», τόνισε, «πριν 1,5 χρόνο ήμασταν ο αδύναμος κρίκος της Ένωσης σήμερα αναλαμβάνουμε την προεδρία».

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ανοικτά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυξήθηκε η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Το Ευρωκοινοβουλιο πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να ελέγχει τις αποφάσεις του Συμβουλίου και να προβάλλει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του πολίτη», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα