«Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την αποτυχημένη Ευρωζώνη»

«Ηρθε η στιγμή για την Ελλάδα και τους εταίρους της να καταλάβουν πως μαστιγώνουν ένα νεκρό άλογο. Αντί για αυτό (εκείνο που πρέπει να κάνουν) είναι να εργαστούν από κοινού για μια έξοδο που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συναίνεσης. Μετά από πέντε χρόνια κινδυνολογίας και παραπληροφόρησης, πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια πραγματική δημόσια συζήτηση».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος παραχώρησε κοινή συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel» και στο περιοδικό «The Press Project International», εμφανιζόμενος ως υπέρμαχος του Grexit. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η εξής: να υπάρξει μια πολιτική ευθυγράμμιση των δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη ή γενικά να παίξει το ρόλο του καταλύτη στην Ευρωζώνη. Αυτή η στρατηγική έχει φτάσει τώρα στο τέλος της».

«Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό θα μας πάρει για το καταλάβουμε. Είμαι αρκετά σκεπτικιστής. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθυγράμμιση, αλλά μηχανισμοί των θεσμών και η λογική της νομισματικής ένωσης. Όσοι πιστεύουν πως μια απλή πολιτική αλλαγή φτάνει για να μεταμορφώσει αυτή τη λογική, έκαναν λάθος. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και ο ιδεολογικός μηχανισμός που επισυνάπτονται σε αυτόν, δεν είναι ευαίσθητοι στα επιχειρήματα που προέρχονται από τις εκλογικές ανακατατάξεις. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup αντανακλά ακριβώς αυτό», πρόσθεσε ο κ. Λαπαβίτσας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος οργανισμός που αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Αντανακλά την κοινωνία. Δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα της αριστεράς, και ως εκ τούτου υπάρχει μια ποικιλία απόψεων και πολιτικών συνειδήσεων. Νομίζω ότι η ηγεσία του κόμματος δεν ξέρει ότι έχει μια πολύ σκληρή απόφαση μπροστά της: Να επιμείνει στο προεκλογικό της πρόγραμμα π ή να αποδεχθεί αυτό που ζητούν οι θεσμοί, το Brussels Group ή τρόικα, πείτε το όπως θέλετε; Αυτά τα δύο πράγματα είναι ασυμβίβαστα. Δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν θα το επιτρέψει η Ευρωζώνη. Εάν πιστεύω πως η ηγεσία αιφνιδιάστηκε; Ναι, το υποθέτω ως ένα σημείο. Η ηγεσία πίστευε πως θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα μέσα στην Ευρώπη, να αλλάξει τις πολιτικές», προσέθεσε ο οικονομολόγος.

Καταλήγοντας, ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστήριξε πως «η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει μία πραγματική εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι να φύγει από αυτή την αποτυχημένη νομισματική ένωση. Αυτός ήταν ξεκάθαρα ο μόνος δρόμος από την αρχή. Αν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει, που δεν είναι ριζοσπαστικό – το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλά μέτριος Κεϋνσιανισμός-, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πώς θα έχουμε την ευκαιρία να βγούμε από τα όρια της Ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει εντολή θα εκπληρώσει το πρόγραμμά του.

Άμεσα ή έμμεσα έχει πάρει εντολή ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά αυτή η ερώτηση δεν τέθηκε ποτέ ευθέως στους πολίτες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα