Πως αποτιμάται η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Μπαχρέιν

Το Ισραήλ και το τουρκολιβυκό μνημόνιο- «Μήνυμα» στην Τουρκία

Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Μπαχρέιν, αποτελεί ενίσχυση στη στήριξη των ελληνικών θέσεων για θέματα Διεθνούς Δικαίου επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στην πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Μπαχρέιν και στη σειρά των διμερών επαφών του με την πολιτική ηγεσία της αραβικής αυτής χώρας.

Ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Φιλίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι οι επαφές εστιάστηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των δεσμών της Ελλάδας με το σύνολο των χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις αξίες και αρχές μας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων, το οποίο θα επιτρέψει την συνέχιση και ενίσχυση των επαφών αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν, νησιωτική χώρα, έχει υιοθετήσει και προβάλει θέσεις παραπλήσιες με τις θέσεις της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έχει επιλύσει διμερή ζητήματα με το Κατάρ μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η επίσκεψη αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου μεταξύ των Νομικών Υπηρεσιών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το Μπαχρέιν έχει καταδικάσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», καθώς και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Συγκρατείται ότι το Μπαχρέιν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σύναψη των συμφωνιών του Αβραάμ, οι οποίες επέτρεψαν την προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών, μια συμφωνία που στηρίζει η Ελλάδα, η οποία οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και φιλίας τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τον Αραβικό κόσμο.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην Διάσκεψη «Manama Dialogue», η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη διάσκεψη για θέματα Ασφαλείας στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετείχε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, σημαντικός αριθμός Υπουργών Εξωτερικών Αραβικών χωρών, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο μόνος Ευρωπαίος Υπουργός που συμμετείχε, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτίμησαν το άνοιγμα της Ελλάδας στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα