Η επίμονη Φώφη…

Οριστικό θα πρέπει να θεωρείται το ναυάγιο της σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ, μετά τις απαντητικές επιστολές προς τη Φώφη Γεννηματά που απέστειλαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Ειδικά η απάντηση Θεοδωράκη μάλλον δεν ικανοποίησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού απέκλεισε κάθε συνομιλία σε επίπεδο κορυφής, προτάσσοντας την ανάγκη να «μείνουν άδειες οι μπροστινές καρέκλες», προκειμένου να τις καταλάβουν νέες δυνάμεις από την κοινωνία. Η πιο ουσιώδης, ωστόσο, διαφορά του κ. Θεοδωράκη με την πρόταση Γεννηματά αφορά την άποψη που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι «στο ίδιο τραπέζι πρέπει να βρεθούν όχι μόνον όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί αλλά νομοτελειακά και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς δεν θεωρούμε πως αυτήν τη στιγμή είμαστε στην ίδια όχθη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, δεν τίθεται θέμα συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε αντιμεταρρυθμιστική δύναμη, κι εμείς δεν εντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κουβέντα», σχολίασε μέσω ραδιοφωνικής του παρέμβασης ο κ. Θεοδωράκης, ενώ λίγο αργότερα υπήρξε ακόμη πιο κατηγορηματικός, μιλώντας στην Κ.Ο. του. Όχι μόνον τόνισε ότι η συμμαχία που επιζητεί «δεν συμπεριλαμβάνει με κανέναν τρόπο αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ», αλλά συμπεριέλαβε και την Ένωση Κεντρώων, καθώς, όπως είπε: «Το Ποτάμι έχει αποφασίσει να είναι χρήσιμο και όχι πάντα ευχάριστο».

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ισχυρίζονται ότι «εμείς κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, καθώς πρόκειται για διαρκή συζήτηση που εκφράζει την ανάγκη για μια άλλη, διαφορετική πρόταση».  Βέβαια, οι ίδεις πηγές δεν κλείνουν ερμητικά την πόρτα προς το Ποτάμι  σχολιάζοντας πως η πρόταση για κοινή Κ.Ο. παραμένει στο τραπέζι. Και πρόσθεταν ότι κάθε πρωτοβουλία ή επιτροπή που προτείνεται πρέπει να έχει σαφή αρχή, διακριτή διαδρομή και ευκρινές τέλος. «Σε κάθε περίπτωση εμείς προχωράμε με στόχο τη συνδιάσκεψή μας, και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Επικοινωνία
Μπορεί η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη να μην άρεσε στη Φώφη Γεννηματά, αλλά όπως είπαμε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας, κάτι που ανέδειξε και στην τηλεοπτική της συνέντευξη τη Δευτέρα το βράδυ. Η κα Γεννηματά ανέφερε ότι υπάρχει επικοινωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αρνούμενη να σχολιάσει αρνητικά την απαντητική επιστολή του. Αντίθετα, ήταν επιθετική προς τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων υποστηρίζοντας ότι «η στάση του κ. Λεβέντη είναι αντιφατική, δεν σέβεται τους συνομιλητές του». Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ αλλά για συμπαράταξη δυνάμεων με τον κ. Παπανδρέου», και πρόσθεσε ότι «ο κ. Παπανδρέου δικαιούται μία δεύτερη ευκαιρία».

Φυσικά, είχε κι έναν καλό λόγο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι είναι αντίθετος με τη συνένωση του χώρου: «Ο κ. Βενιζέλος είναι παρών και δίνει τις μάχες του για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ».

Επίθεση στον Τσίπρα
Η κα Γεννηματά επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρωθυπουργό, αφήνοντας αιχμές πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας. «Βλέπω να ακούει μόνο καλά λόγια από τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ. Εγώ περιμένω τώρα να τον καλέσουν και από το ΕΛΚ. Βλέπω τη ζεστή σχέση που έχει αναπτύξει με την κα Μέρκελ και τα καλά λόγια που ακούει από τον Σόιμπλε. Και καταλαβαίνω ότι αυτά που λέει εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Γερμανίας και της Γαλλίας, το ερώτημα είναι αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική και για το μεταναστευτικό. «Ο κ. Τσίπρας θεωρούσε ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τη χώρα μας», τόνισε και εκτίμησε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό», ενώ χαρακτήρισε τις  εικόνες στην Ειδομένη ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τον κ. Μουζάλα, τόνισε ότι «θα πρέπει να μας πει η κυβέρνηση γενικότερα τη θέση της για το ζήτημα των Σκοπίων», επισημαίνοντας πάντως ότι «ο κ. Μουζάλας έκανε καλύτερη δουλειά από την προηγούμενη υπουργό, αλλά το προσφυγικό δεν είναι προσωπική του υπόθεση».

Για εθνική κυβέρνηση, η κα Γεννηματά είπε: «Πιστεύω ότι μία ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μπορεί να βελτιώσει το Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Να δώσουμε ένα μήνυμα στην αγορά ότι η χώρα σταθεροποιείται. Μία κυβέρνηση χρειάζεται δύναμη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σκοπό. Πιστεύω ότι μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να ζητήσει καλύτερες συνθήκες για το χρέος. Πρέπει να έχει δύναμη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό για να ετοιμάσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει η χώρα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για να σχηματισθεί, αλλά ήταν λάθος που δεν ανέλαβαν όλοι τις ευθύνες τους».

Για εθνικά και μεταναστευτικό συζήτησε στην Κύπρο
Με την ευκαιρία την εθνικής εορτής, η κα Γεννηματά πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όπου συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα, καθώς μετά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό η Τουρκία θέλει να ανοίξει ζητήματα που αφορούν και τα ελληνοτουρκικά.

Η κα Γεννηματά συζήτησε αυτά τα θέματα και με τον υπουργό Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, όσο και με τους αρχηγούς όλων των κυπριακών κομμάτων. Επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε δεκτή από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ στην Αρχιεπισκοπή.  Την Πέμπτη κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, ενώ επισκέφθηκε  και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Τέλος, χθες Παρασκευή ήταν παρούσα στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης και εν συνεχεία παρακολούθησε την παρέλαση από την ελληνική πρεσβεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα