«Η Γαλλία να ακολουθήσει το παράδειγμα Γερμανίας και Σουηδίας»

Την άποψη πως η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας και της Σουηδίας, εξέφρασε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας 2014 Γάλλος, Ζαν Τιρόλ.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα χωρών όπως η Γερμανία και η Σουηδία που αντιμετώπισαν δυσκολίες και προχώρησαν σε πολλές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Τιρόλ σε συνέντευξη Τύπου από τη Στοκχόλμη, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία διαθέτει πολλά «πλεονεκτήματα». «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις ώστε οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην εργασία (…) και επίσης να μεταρρυθμίσουμε το κράτος, κάτι που έχουν κάνει πολλές χώρες», υπογράμμισε ο Γάλλος οικονομολόγος.

«Αν η οικονομία δεν είναι βιώσιμη, το χρέος αυξάνει, κτλ, και κάποια στιγμή πρέπει να καταργήσουμε το κράτος πρόνοιας, κάτι που κατά τη γνώμη μου θα ήταν καταστροφικό», προειδοποίησε. «Όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά που έδωσε αυτή η χώρα (σ.σ. η Σουηδία)», κατέληξε ο Τιρόλ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα βρισκόμουν στη Γαλλία αν δεν πίστευα σε αυτή».

Τέλος, να θυμίσουμε πως το 2003 ο κ. Τιρόλ είχε προτείνει μια σειρά βαθιών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας της Γαλλίας, εκτιμώντας κυρίως ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «μία σύμβαση εργασίας», με την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου.

Διαβάστε επίσης