Η κυβέρνηση στο κουλουάρ των Ευρωεκλογών

Από το Μαξίμου επιμένουν ότι υπάρχουν αμετακίνητες πολιτικές και ποντάρουν στην επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις

Από την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε στην πράξη, ότι δεν είναι υπέρμαχος του δομικού ανασχηματισμού, όπως πολλάκις είχαμε δει από τους προκατόχους του. Τουναντίον, όπως τονίζουν με έμφαση οι συνεργάτες του «αυτό που δεν αλλάζει είναι η πολιτική ρότα που έχει χαράξει ο πρόεδρος από το ξεκίνημα της κάθε θητείας.

Δηλαδή αυτό που έχει τονιστεί πολλάκις από το πρωθυπουργικό μέγαρο είναι ότι ο κάθε υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα και τα βασικά κριτήρια είναι η αποτελεσματικότητα και η συμπεριφορά. Και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα το κυριότερο είναι το πόσο ακολουθεί τις οδηγίες των μπλε φακέλων που περιλαμβάνουν τις δράσεις και τις προτεραιότητες του κάθε υπουργείου. «Γι’ αυτό και οι διορθωτικές κινήσεις γίνονται πάντα, όταν διαπιστωθεί αδράνειες, ή δυσλειτουργίες, ή παραστρατήματα», μας έλεγε πηγή του Μαξίμου.

Με βάση τις αλλαγές που έγιναν στις αρχές του χρόνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάει με το συγκεκριμένο σχήμα έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αυτό, όμως, δεν είναι θέσφατο για αρκετούς λόγους. Κατ’ αρχάς ουδείς μπορεί να προβλέψει λάθη και παραλείψεις, ούτε φυσικά και κάτι αναπάντεχο, που θα αναγκάσει κάποιον υπουργό είτε να παραιτηθεί, είτε να απομακρυνθεί. Επίσης ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί εάν κάποιος υπουργός, ή υφυπουργός αρνηθεί να ψηφίσει την διάταξη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που θα επιτρέπει την τεκνοθεσία. Ήδη ο Μάκης Βορίδης και την Τρίτη επανέλαβε ότι διαφωνεί ριζικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και δεν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, όποτε και εάν αυτό έλθει στην Βουλή. Σύμφωνα με τις κύκλους του Μαξίμου αυτό θα γίνει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Οπότε εάν πέραν του κ. Βορίδη δεν το ψηφίσουν κι άλλα μέλη της κυβέρνησης, λογικά θα πρέπει να περιμένουμε νέες αλλαγές μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Πάντως στο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι τελικά μετά από το σχετικό μασάζ όλοι οι υπουργοί θα ψηφίσουν και αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εντάσσει στο δίπτυχο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός και μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα ο πρωθυπουργός και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του παραγόμενου έργου.

Η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «επιβεβαίωση της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου», μετατρέπονται στα μεγάλα κυβερνητικά και κομματικά θέλω όσον αφορά τη μάχη για την ανάδειξη των επόμενων εκπροσώπων μας σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Το πρόγραμμα των περιοδειών του πρωθυπουργού σε Αττική και περιφέρειες εν όψει των ευρωεκλογών θα αποτελέσει την επόμενη άσκηση για Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς, ενώ ακόμα ένα σημαντικό εσωτερικό ραντεβού για τη «γαλάζια» παράταξη είναι αυτό που σχετίζεται με το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή του. Τα προσυνέδρια, αλλά και οι τόποι που θα διεξαχθούν αναμένεται να αποφασιστούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες σε όλα τα προσυνέδρια θα δίνει το παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και θα απευθύνει θεματικές ομιλίες.

Σε προεκλογικό περιβάλλον

Στο μέτωπο των ευρωεκλογών, ο κομματικός μηχανισμός εισέρχεται, σταδιακά, σε προεκλογικό περιβάλλον. «Το στοίχημα εκείνης της κάλπης είναι σύνθετο: από τη μία πλευρά να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου, ώστε να συνεχίσει στην τροχιά προόδου στην οποία βρίσκεται. Και, από την άλλη, η Ελλάδα να εκλέξει στην Ευρωβουλή στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή. Και στα δύο η απάντηση είναι η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί στον τόπο να εδραιωθούν και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση αυτής της ανοδικής εθνικής πορείας που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει», τονίζει συχνά ο πρωθυπουργός. Πρώτον, ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι λίγος και πυκνός όσον αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων και νομοσχεδίων με κοινωνικό αποτύπωμα. Δεύτερον, ότι στις ευρωεκλογές θα κριθεί κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να πορεύεται σε σκηνικό παντοδυναμίας, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου.

Οι απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, με κορυφαίο τις Συμπληγάδες της ακρίβειας, είναι η γέφυρα για την επιβράβευση στις κάλπες. Ναι μεν στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι παραδοσιακά στις ευρωεκλογές υπάρχει έντονο το στοιχείο της χαλαρής ψήφου, αλλά θέλουν να περιορίσουν το φαινόμενο. Και βέβαια ουδείς στο Μαξίμου υπολογίζει το ενδεχόμενο να υπάρξει και τιμωρητική ψήφος τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ακόμη και τα νέα μέτρα για την ακρίβεια που ανακοινώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης είναι προσανατολισμένα σε αυτό το στόχο. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες σχεδιάζουν κι άλλες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτεραιότητες ήδη έχουν έρθει στο προσκήνιο, προκειμένου να ενδυναμώσουν, όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το Μέγαρο Μαξίμου. Και όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη οι στόχοι είναι ξεκάθαροι: Κατ’ αρχάς είναι η διεύρυνση της αναπτυξιακής βεντάλιας, μέσα από τη θετική εικόνα που καταγράφουν οι δείκτες της οικονομίας. Αυτό θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ θα φέρει έσοδα για να στηριχθούν εκ νέου οι ευάλωτες οικογένειες. Επίσης θα επιχειρηθεί να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε Υγεία, Παιδεία και Δικαιοσύνη, αλλά και οι αλλαγές στο κράτος, δηλαδή η περαιτέρω ψηφιοποίηση του.

Αν όλα πάνε με βάση τον προγραμματισμό στο Μαξίμου εκτιμούν πως τελικά στις ευρωεκλογές θα επιβεβαιωθεί για μία εκλογική μάχη η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Που λόγω και της χαλαρής ψήφου των ευρωεκλογών το ψυχολογικό όριο για το κυβερνών κόμμα κινείται σε ένα ποσοστό μεταξύ του 32-35%.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα