Η… μπάλα στα χέρια του Κυριάκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πάρει πάνω του την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι επικοινωνιολόγοι έκριναν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην κοινωνία από ό,τι το κόμμα και γι’ αυτό το λόγο το τελευταίο διάστημα οι συνεντεύξεις και οι δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη είναι αυξημένες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στα ηγετικά κλιμάκια της Συγγρού έχουν καταλήξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται πλέον με πολύ μεγάλη διαφορά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία και άρα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος έχοντας κατασταλάξει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εσωκομματικής δυσλειτουργίας, δρομολογεί την ανασυγκρότηση του κόμματος έως το φθινόπωρο. Παρά το γεγονός ότι από το επιτελείο του τηρούν χαμηλούς τόνους και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, το κλίμα είναι αρνητικό για τομεάρχες και συντονιστές, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την εικόνα της Ν.Δ. στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να φθάσει έως το τέλος την πορεία που χάραξε όταν ανέλαβε να ανασυγκροτήσει το παραπαίον κόμμα και να το θέσει εκ νέου σε τροχιά εξουσίας.

Στο επιτελείο του σε μια συζήτηση που έγινε προ ημερών εντοπίστηκαν πολλά λάθη και θέλει, λένε οι γνωρίζοντες, να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναζητά νέες παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν χωρίς κραδασμούς τα εσωτερικά προβλήματα, ενώ σταδιακά θα αλλάξει ό,τι δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά εντός του καλοκαιριού και θα αφορά όλα τα επίπεδα, ακόμα και τον επικοινωνιακό μηχανισμό και τον λεγόμενο «πρωινό καφέ».

Κι όλα αυτά, καθώς όπως ο ίδιος προέβλεψε τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί προ νέου αδιεξόδου. Γι’ αυτό το λόγο κι επιθυμεί η Ν.Δ. να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Οι προτάσεις για το Σύνταγμα
Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας. Οι αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου  Όλγας Γεροβασίλη για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος επί των συνταγματικών αλλαγών –κάτι που δεν προβλέπεται στο ίδιο το Σύνταγμα– ενίσχυσε τον προβληματισμό στο γαλάζιο στρατόπεδο για τις επιδιώξεις του Μαξίμου. Ωστόσο, στη Ν.Δ. εμφανίζονται αποφασισμένοι να διαχειριστούν με απόλυτη θεσμική συνέπεια το κρίσιμο αυτό θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμη «γαλάζιων» προτάσεων θα περιλαμβάνει σειρά τομών, όπως επί παραδείγματι η αύξηση της θητείας της Βουλής στα πέντε χρόνια, αλλά και η αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση πρόωρων εκλογών, ωστόσο δεν θα χαρακτηρίζεται ούτε από νεωτερισμούς, ούτε βέβαια και από διάθεση εντυπωσιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Συγγρού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του αρμόδιου συντονιστή του κόμματος, Κώστα Τασούλα και τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού προσωπικοτήτων της πολιτικής και του πανεπιστημιακού χώρου. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι κ.κ. Παν. Πικραμμένος και Γ. Γεραπετρίτης.

Στο εξωτερικό
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να ενδυναμώσει την διεθνή εικόνα του μέσα από σειρά επαφών με διεθνείς παράγοντες. Στο επίκεντρο των επαφών είναι οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη και η διαφορετική πρόταση της Ν.Δ., σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, για την ανάγκη της εφαρμογής δομημένων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η χώρα να βγει από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Μητσοτάκης είχε δύο συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν (τη βραδιά της επίσκεψής του στην Αθήνα), με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς, κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρό της Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί), καθώς επίσης και με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Οι επαφές του κ. Μητσοτάκη θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του μήνα θα βρεθεί δυο φορές στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, στις αρχές Ιουλίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ, αλλά και το Λονδίνο όπου θα είναι καλεσμένος διεθνών επενδυτών. Και βέβαια ας μην λησμονούμε ότι την Πέμπτη βρέθηκε στη συνάντηση της λέσχης Bildeberg στην Δρέσδη, όπου είχε επαφές και με τον Βόλφρανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μακρόν (τον είδε για 2η φορά μέσα σε ένα μήνα).

Η διεύρυνση
Στη σκιά της αναφοράς του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για συμπόρευση εκσυγχρονιστών και μεταρρυθμιστών πολιτικών, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Μανιάτης, με τη Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να αναφερθεί ονομαστικά σε πρόσωπα. Για την ηγεσία της Ν.Δ. προέχει σε αυτό το στάδιο η προσέλκυση πολιτών από το λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Κυρίως αυτό που ενδιαφέρει τη σημερινή ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι να συμπορευτούν με την αξιωματική αντιπολίτευση πρόσωπα που προέρχονται από το κέντρο ή την κεντροαριστερά, έχουν μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό και ευρωπαϊκό προφίλ. Και όπως λέει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο στόχος της Ν.Δ. είναι να γίνει το αποκούμπι των πολιτών «που κατ’ εξοχήν δουλεύουν στην ιδιωτική οικονομία, που ξυπνάνε νωρίς, που παλεύουν, που έχουν μια υγιή σχέση με την επιχειρηματικότητα είτε είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είτε είναι οι ίδιοι μικροί και πιο μεσαίοι επιχειρηματίες».

Με διαδικασία «φέρε 30 μέλη, γίνε σύνεδρος» το ιδρυτικό συνέδριο της νέας ΟΝΝΕΔ
«Φέρε 30 μέλη, γίνε σύνεδρος». Αυτή μοιάζει να είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου, εντός των επόμενων εβδομάδων, να συγκληθεί το καταστατικό – ιδρυτικό συνέδριο της νέας ΟΝΝΕΔ, μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στη διάλυση και επανίδρυση της οργάνωσης.

Προκειμένου να ξεπεραστούν οι δεδομένες ομάδες ισχύος στο χώρο της νεολαίας αλλά, παράλληλα, να υπάρχει νομιμοποίηση των μελών που θα μετάσχουν ως σύνεδροι, η πρόταση που έχει υποβληθεί είναι να αποκτά την ιδιότητα του συνέδρου όποιος προσκομίσει την πρόταση-στήριξη 30 νεολαίων, οι οποίοι –προφανώς– δεν θα μπορούν παράλληλα να στηρίζουν και άλλον για το ίδιο συνέδριο. Η διεξαγωγή του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί από οργανωτική επιτροπή που θα ορίσει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν καθώς ήδη σχετικές πληροφορίες διέρρευσαν στα ΜΜΕ.

Σίγουρο είναι ότι στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ., όπως ο Κώστας Κυρανάκης και ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα