Η πανδημία είναι δύσκολο «παιχνίδι» και στο τέλος κερδίζουν οι… Βρετανοί!!!

Οι Βρετανοί το πήραν απόφαση. Θα αρχίσουν να βάζουν  ξανά  φιλάθλους στα γήπεδα. Η πρόοδος στους εμβολιασμούς είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε η επιστροφή μπορεί να γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με τα self test και μπορεί να επεκταθεί μέχρι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάλογα με το αν τα γήπεδα θα είναι γεμάτα ή με περιορισμένη χωρητικότητα.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένοι οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου Αγγλίας.  Το πρώτο ματς είναι  το Σάββατο μεταξύ Τσέλσι-Μάντσεστερ Σίτι (17/4) και το δεύτερο την Κυριακή ανάμεσα σε Λέστερ-Σαουθάμπτον (18/4). Ο Τελικός είναι στις 15 Μαϊου στο Γουέμπλεϊ επίσης, ενώ το μεταπροσεχές Σαββατοκύριακο (25/4) θα γίνει ο τελικός του Λιγκ Καπ μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ.

Τι θα ισχύει με τους φιλάθλους;

Στον τελικό του Σούπερ Καπ (25/4) οι θεατές που θα βρεθούν στο γήπεδο είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού που θα έχουν κάνει 24 ώρες πριν από τον αγώνα. Επίσης, θα κάνουν ένα self test πριν ξεκινήσουν για το γήπεδο και ένα ακόμη, πέντε μέρες μετά τον αγώνα.

Οι δυο ομάδες θα πάρουν από 2.000 εισιτήρια για το παιχνίδι στο Γουέμπλεϊ, το οποίο θα είναι test event για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Εκτός από τους 4.000 θεατές των δυο ομάδων, θα διανεμηθούν άλλα 4.000 εισιτήρια σε κατοίκους των γειτονικών περιοχών του γηπέδου, αλλά και υγειονομικούς.

Όμως υπάρχουν και περιορισμοί!

Οι φίλαθλοι κάτω των 18 ετών, ή όσοι έχουν κινητικά προβλήματα, αλλά και οι  έγκυες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για να πάρουν εισιτήριο.

Η παρουσία 8.000 θεατών στο γήπεδο που έχει χωρητικότητα 90.000 θέσεων, σημαίνει ότι μόλις το 9% θα είναι διαθέσιμο.

Τους δύο ημιτελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας (που θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο) θα παρακολουθήσουν από 4.000 θεατές σε κάθε αγώνα, με τη διαφορά ότι τα εισιτήρια δεν θα δοθούν σε οπαδούς των ομάδων, αλλά σε κατοίκους της περιοχής (του Γουέμπλεϊ) και υγειονομικούς.

«Είναι το πρώτο βήμα. Αν η κυβέρνηση λέει ότι μπορούμε να το κάνουμε, είναι καλά νέα», τόνισε ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα, και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση».

Ο τελικός του Κυπέλλου στην Αγγλία θα γίνει στις 15 Μαΐου στο Γουέμπλεϊ με παρουσία 21.000 θεατών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην UEFA ότι θα επιστρέψει τη διάθεση του 25% της χωρητικότητας (περίπου 22.500 θέσεις) για τα τρία παιχνίδια της Αγγλίας στο EURO που θα γίνει το καλοκαίρι σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και ανάμεσά τους στο Λονδίνο.

Ο αριθμός μπορεί να μεγαλώσει για τον ημιτελικό  και τον τελικό που θα γίνουν στο Γουέμπλεϊ τον Ιούλιο.

Την περασμένη βδομάδα μια σειρά από αθλητικές Ομοσπονδίες υποστήριξαν την άποψη ότι με τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα επιτραπεί η καθολική χρήση της χωρητικότητας των γηπέδων.

Εκτός από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, η Βρετανία σχεδιάζει την επιστροφή της στην κανονικότητα και με άλλες δραστηριότητες στις οποίες ο κόσμος μπορεί να πάει υπό προϋποθέσεις.

Τους επόμενους δυο μήνες διοργανώνονται events με την παρουσία θεατών, όπως μια θεατρική κωμωδία στο Λίβερπουλ παρουσία 300 θεατών, οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου Αγγλίας με 4.000 φιλάθλους στο Γουέμπλεϊ, αλλά και μια βραδιά σε κλαμπ που θα φιλοξενήσει (στις 30 Απριλίου) περίπου 3.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, το τελικό test event από την κυβέρνηση θα είναι ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας στις 15 Μαΐου στο Γούμπλεϊ παρουσία 21.000 θεατών.

Διαμάχη για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στη Βρετανία για τις ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι κάτοχοι του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ήδη, ξεκίνησε μια συζήτηση για να επιτραπεί η μαζική επιστροφή των θεατών στα γήπεδα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ωστόσο, η συζήτηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις διαφόρων εθνοτήτων οι οποίοι δεν κάνουν το εμβόλιο.

Τα νούμερα στη Βρετανία δείχνουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο πόσοι έκαναν ή δεν έκαναν το εμβόλιο ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες.

«Οι μαύροι και ορισμένες εθνικές μειοψηφίες είναι πιο διστακτικοί στο εμβόλιο. Θα προκαλέσουμε έναν μεγάλο διαχωρισμό με τους λευκούς. Υπάρχουν κοινότητες που δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο και δεν θα πρέπει να καταδικαστούν. Η κοινωνία θα διαιρεθεί σε δυο επίπεδα», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Καρλ Ικέμε, παλαίμαχος Νιγηριανός τερματοφύλακας της Γουλβς, και πρόσθεσε: «Άλλο, το πρόγραμμα εμβολιασμού που έσωσε τις ζωές ανθρώπων και άλλο το πιστοποιητικό που θα προκαλέσει διακρίσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα