Η Σουηδία προειδοποιεί για δύο διαρροές στον Nord Stream 1

Η μία διαρροή βρίσκεται κοντά στη σουηδική ΑΟΖ και η δεύτερη στη δανέζικη – Άγνωστο τι προκάλεσε τις διαρροές

Προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 εξέδωσαν οι ναυτιλιακές αρχές της Σουηδίας.

«Υπάρχουν δύο διαρροές στον Nord Stream 1, μία στη σουηδική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και μία στη δανέζικη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Είναι κοντά η μία στην άλλη», δήλωσε εκπρόσωπος των ναυτιλιακών αρχών, που διευκρίνισε ότι οι διαρροές εντοπίζονται βορειοανατολικά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ.

Άγνωστα μέχρι στιγμής παραμένουν τα αίτια των διαρροών.

Χθες, οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε διαρροή φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Η διαρροή εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της νήσου Μπόρνχολμ, λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της Δανίας και χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα». Οι αρχές απέκλεισαν μια ζώνη σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το σημείο.

Παρότι o Nord Stream 2 δεν έλαβε άδεια λειτουργίας στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αγωγός «είχε προετοιμαστεί τεχνικά» και «είχε γεμίσει με φυσικό αέριο», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της Nord Stream 2 AG Ούλριχ Λίσεκ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα