Και αντιστασιακός ο Γκαγκάτσης!!!

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

Από σήμερα στο πάνθεον των απανταχού πολιτικών διωκόμενων στον κόσμο περνάει κατά δήλωσή του και ο Βασίλης Γκαγκάτσης. Δίπλα σε μορφές όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Μανώλης Γλέζος, έρχεται να προστεθεί και η ηρωική μορφή του Βασίλη Γκαγκάτση!

Κατά ποιον τρόπο όμως ο Βασίλης εντάσσεται στον σύλλογο των πολιτικά διωκόμενων; Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας είχε την τύχη να φιλοξενήσει τα λόγια του μεγάλου ανδρός περί πολιτικής δίωξης. Ως εκ τούτου, τα έδρανα, οι εικόνες, τα καθίσματα γέλασαν περισσότερο και από τους ανθρώπους με όσα ακούστηκαν στην περίφημη δίκη για την Κάρτα Υγείας της ΕΠΟ.

Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο της διοίκησης της Ομοσπονδίας επί προεδρίας Βασίλη Γκαγκάτση, που προέβλεπε τη δημιουργία ιατρικού κέντρου σε κάθε τοπική ποδοσφαιρική Ένωση, όπου θα εξετάζονταν όλοι οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Βέβαια, ουδέποτε αυτά τα Κέντρα Υγείας δεν πήραν άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η ΕΠΟ από την όλη ιστορία κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία 22 πρώην μέλη της ΕΠΟ, τέσσερα εκ των οποίων είχαν καθίσει και στην προεδρική καρέκλα (Γκαγκάτσης, Πιλάβιος, Σαρρής, Γκιρτζίκης).

Το πρώτο βιολί που κίνησε τις διαδικασίες όχι μόνο δεν δέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αλλά εξήγησε με κάθε επισημότητα ότι έπεσε θύμα πολιτικής δίωξης.

Τι υποστήριξε ο κατά δήλωσή του πολιτικά διωκόμενος Βασίλης; Αποκάλυψε πως τη σύμβαση που υπέγραψε το 2005 για την Κάρτα Υγείας, την τορπίλισε το 2006 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός που έφθασε στο σημείο να μην αφήσει τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο εκείνη την εποχή να δώσει συνέντευξη Τύπου για το βαρυσήμαντο γεγονός. Τι σημαίνει αυτό για όσους καταλαβαίνουν κάτι παραπάνω; Ο Ορφανός ήθελε να στείλει στη Μακρόνησο τον Γκαγκάτση, αλλά αποδείχθηκε μεγαλόψυχος κι έκρινε πως δεν πρέπει να φυλακιστεί, αλλά απλά να ματαιωθεί το μακρόπνοο σχέδιό του.

Τι ξέχασε όμως να εξηγήσει στους δικαστές ο Βασίλης;

Ακόμη κι αν ήταν τα πράγματα όπως τα υποστήριζε, και ο Γιώργος Ορφανός είχε λόγους να κυνηγήσει τον… πολιτικό του αντίπαλο, όταν το 2006 διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για να υλοποιηθούν τα Κέντρα Υγείας ανά Ένωση, γιατί η ΕΠΟ πλήρωνε στην εταιρεία που πήρε τη δουλειά μέχρι το 2012; Για ποιο προϊόν κατέβαλε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ η ΕΠΟ; Τι έπαιρνε στα χέρια της και πώς θα το αξιοποιούσε; Βέβαια ο Γκαγκάτσης είχε την ευθύνη για την Κάρτα Υγείας, μέχρι το 2010, μόνο τα 3-4 πρώτα χρόνια, και όταν έφυγε τον διαδέχτηκε ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Ο διάδοχος όχι μόνο σταμάτησε να πληρώνει, αλλά προχώρησε σε επέκταση της σύμβασης.

Λεπτομέρεια. Γκαγκάτσης και Πιλάβιος ως δικηγόροι γνώριζαν και με το παραπάνω τι έπρατταν και τι επιπτώσεις είχε η εκτέλεση της σύμβασης σε κάθε στάδιό της. Ειδικά όταν έδιναν εντολή για εκταμίευση χρημάτων προς την εταιρεία, ήξεραν ποιες επιπτώσεις είχε η πράξη τους ν’ αγοράζουν μηχανήματα που δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Αυτά έγιναν επί υφυπουργίας στον Αθλητισμό Γιώργου Ορφανού το 2006, όπως δήλωσε ο κατηγορούμενος.

Την ίδια όμως χρονιά, ο Βασίλης Γκαγκάτσης, με τις πλάτες του Γιώργου Λιάνη και κάποιων δεξιών από Πιερία μεριά, γινόταν πανίσχυρος αφού πέρασε από τη Βουλή το περίφημο αυτοδιοίκητο, διάταξη στο Καταστατικό της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία το Καταστατικό της ΕΠΟ υπερίσχυε κάθε διάταξης νόμου του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Με τη διάταξη αυτή, αν ξυπνούσε ένα πρωί ο Βασίλης Γκαγκάτσης κι έλεγε ότι ο γάιδαρος πετάει, τότε με βάση το αυτοδιοίκητο η Πολιτεία όχι μόνο δεν μπορούσε ν’ αρνηθεί, αλλά έπρεπε να του βρει διαθέσιμο διάδρομο προσγείωσης στο πλησιέστερο αεροδρόμιο…

Αυτή την κατάσταση κατήργησε έστω και άθελά του ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Και αναφέρουμε «άθελά του», γιατί όταν υπέγραψε ότι δεν ισχύει κάθε προηγούμενη διάταξη, παρέσυρε όλη τη νομοθεσία που είχε ψηφιστεί. Συνεπώς ετίθετο εν ισχύι ο νόμος Ορφανού που αφορούσε τον τρόπο εκλογής του Δ.Σ. της ΕΠΟ και προέβλεπε αυξημένο αριθμό εκλεκτόρων. Πάνω εκεί εξάλλου στηρίχτηκε ο Βίκτωρας Μητρόπουλος και κατέθεσε προσφυγή στο διαιτητικό Δικαστήριο και ματαίωσε τις εκλογές της ΕΠΟ τον Οκτώβριο του 2016.

Τα παραμυθάκια περί πολιτικής δίωξης από τη Νέα Δημοκρατία που δεν ήθελε την κάρτα υγείας φαίνεται πως δεν είχαν τους κατάλληλους δράκους και δυστυχώς για τον Βασίλη, δεν είναι εύκολο να τα καταπιούν οι δικαστές.

Ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ρωτηθεί από την «ΑΠΟΨΗ» για την περίφημη ακύρωση της παρουσίασης της Κάρτας Υγείας και είχε δώσει την εξής αφοπλιστική απάντηση:

«Πώς θα πήγαινα σε μια Συνέντευξη Τύπου σε ένα αντικείμενο που δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο ένταξης κι εφαρμογής του;»

Ο Βασίλης έφτιαξε μια σύμβαση εκτός νομικού πλαισίου και άρχισε να πληρώνει και μάλιστα δόσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είχε φαίνεται τους δικούς του λόγους να προσφέρει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ, δίχως να παίρνει προϊόντα. Η ΕΠΟ εκ του καταστατικού της μπορεί ν’ αγοράζει υπηρεσίες και όχι μηχανήματα. Μπρος στα άλλα κάλλη όμως τι είναι ο πόνος…

Είναι και αυτοί οι δικαστικοί λειτουργοί που ένα τους λες και δύο καταλαβαίνουν, οπότε τα πράγματα για τον Βασίλη όχι μόνο ρόδινα δεν είναι αλλά σκουραίνουν… επικίνδυνα. Ο πρόεδρος, ο Εισαγγελέας, οι υπόλοιποι δικαστές, είδαν μπροστά τους την ταινία να ξεδιπλώνεται με τους πρωταγωνιστές σε σπαρταριστούς ρόλους.

Απέχθεια προκαλεί το γεγονός ότι ο Βασίλης Γκαγκάτσης επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους. Γιατί κατηγορούμενοι είναι… πολλοί από τους συνεργάτες του στη διοίκηση της Ομοσπονδίας οι οποίοι υπέγραφαν καλή τη πίστη όσα τους έλεγε. Βοηθούσε και η πρακτική των… πρακτικών. Αυτά εμφανίζονταν 3-4 μήνες αργότερα με τους πίνακες των εξόδων συνημμένους, οπότε οι υπογραφές έπεφταν σε μεταγενέστερη συνεδρίαση, που δεν ήταν δυνατόν να θυμούνται ποιος και πότε είχε εγκρίνει τις δαπάνες αυτές.

Μέχρι και ο Γιώργος Σαρρής είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Αυτός που μόλις ανέλαβε την ΕΠΟ το 2012, ρώτησε για την υπόθεση –αν έχει πάρει πιστοποιητικά υγείας η ΕΠΟ– και όταν πληροφορήθηκε το τι συνέβαινε χωρίς να είναι νομικός, όχι μόνο δεν πλήρωσε όσα του ζητούσαν, αλλά κατήγγειλε τη σύμβαση.

Ωσεί παρούσα στη δίκη είναι η διορισμένη από τον Βαγγέλη Γραμμένο πολιτική αγωγή. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάνει τον Κινέζο. Υποτίθεται ότι ο Βαγγέλης Γραμμένος ως πρόεδρος έχει υποχρέωση να προστατεύει τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας και όχι να ορίσει πολιτική αγωγή που απλά παρακολουθεί τη διαδικασία χωρίς –αν είναι δυνατόν!– να κάνει ερωτήσεις. Οι δικηγόροι που παρίστανται στη δίκη για λογαριασμό της ΕΠΟ, φαντάζουν σα να έχουν εξαφανιστεί από κάποιο αόρατο χέρι. Καμία ερώτηση δεν γίνεται για την ουσία, αλλά για να… περάσει η ώρα.

Και φτάνουμε στο… κλου της υπόθεσης. Την ώρα που γίνεται η δίκη για το αν τα μηχανήματα που φόρτωσε ο Βασίλης στην ΕΠΟ είναι προϊόν ύποπτης συναλλαγής, άρα ενδεχομένως μπορεί να πάρουν τον χαρακτηρισμό προϊόντος εγκλήματος, έρχεται ο Βαγγέλης Γραμμένος και στέλνει την 1η Φεβρουαρίου 2018 επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με άλλους σκοπούς.

Με τη συγκεκριμένη επιστολή του αφήνει στην άκρη την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των πόρων της ομοσπονδίας και καταδεικνύει τη… χρησιμότητα του προγράμματος «Κάρτα Υγείας Ποδοσφαιριστών», θέτοντας τα μηχανήματα στη διάθεση του κράτους τα οποία βάσει του νόμου 4479/17 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παραμένοντας ωστόσο στις Ενώσεις!

Όχι μόνο πάει να πάρει το αντικείμενο της δικαστικής έρευνας, αλλά να εμπλέξει και τον εκπρόσωπο του Αθλητισμού στην κυβέρνηση, δηλαδή τον Γιώργο Βασιλειάδη, σε μια ιστορία με πολύ ψωμί, και αυτό διότι η υπόθεση, εάν υπάρξει καταδίκη, θα ακολουθήσει έφεση στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, δηλαδή στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και ίσως φτάσει, αν κατατεθεί αναίρεση, και στον Άρειο Πάγο. Ο Γραμμένος όμως, κάτω από την πίεση του υιού Μάκη, προσπαθεί να βοηθήσει εμπλέκοντας τον Βασιλειάδη ώστε να λήξει η ιστορία πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Ωστόσο ο Γιώργος Βασιλειάδης ως ικανός δικηγόρος και πρώην γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, είδε την καρφίτσα στο λουκούμι και δεν την κατάπιε. Υπήρχαν εξάλλου κι εκείνοι οι 22 βουλευτές της κυβέρνησης που είχαν καταθέσει σχετική επερώτηση στη βουλή τον περασμένο Ιούλιο, λίγο πριν τις εκλογές της ΕΠΟ, δημιουργώντας και σχετικό «κλίμα». Τότε οι κυβερνώντες βουλευτές θεωρούσαν την υπόθεση μέγα σκάνδαλο.

Όλες αυτές οι ομορφιές γίνονται με πρωταγωνιστές τον γενικό κουμανταδόρο της Super League και τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Αυτούς δηλαδή που έχουν αναλάβει την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Τα γέλια όπως αντιλαμβάνεστε δεν θα περιοριστούν στα έδρανα, τις εικόνες και τις καρέκλες του δικαστηρίου. Θα… γονατίσουν και οι τοίχοι.

Από αντίφαση σε αντίφαση ο Βασίλης

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της απολογίας του Βασίλη Γκαγκάτση, οι αντιφάσεις στα επιχειρήματά του ήταν τόσο εξώφθαλμες που τα μέλη του δικαστηρίου κρυφοχαμογελούσαν με τα κάθε μορφής αιτιολογήματα του κατηγορουμένου. Παραθέτουμε μερικά:

  • Είπε ο Βασ. Γκαγκάτσης ότι ο Γιώργος Ορφανός τον υπονόμευε όταν όπως προείπαμε επί υπουργίας του η Βουλή ψήφισε το επαίσχυντο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ με το οποίο ο ίδιος ήταν ανώτερος και από υπουργό.
  • Είπε ότι βρίσκεται κατηγορούμενος λόγω της προαναφερόμενης υπονόμευσής του από τον Γιώργο Ορφανό, όταν ο υπουργός αποχώρησε από την κυβέρνηση το 2007 και η δίωξη του Βασίλη Γκαγκάτση ύστερα από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Α» έγινε το 2014 από την Οικονομική Εισαγγελέα κα Κουρινιώτη.
  • Δεν είπε γιατί η ΕΠΟ πλήρωνε κανονικά μέχρι το 2012 την προμηθεύτρια εταιρεία PCSystem, ενώ γνώριζε από το 2016 ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για να αξιοποιηθούν τα μηχανήματα που αγόραζε χωρίς τελειωμό –είπε ότι είχε εγκρίσεις για τις πληρωμές από τις ΓΣ της ΕΠΟ, όταν ουδέποτε και σε καμία συνέλευση δεν αναλύονται οι δαπάνες και επιπλέον ουδέποτε ενημέρωσε τα μέλη της ότι πλήρωνε για αγορά μηχανημάτων που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
  • Είπε ακόμη ότι ο Γιώργος Ορφανός τον φοβόταν σαν μελλοντικό αντίπαλό του στην πολιτική σκηνή, όταν ο Βασίλης Γκαγκάτσης ευνοούμενος τότε του Σωκράτη Κόκκαλη και με 4-5 κακουργηματικούς φακέλους εις βάρος του δεν μπορούσε να φτάσει ούτε μέχρι τη Λάρισα, και βεβαίως δεν θα μπορούσε ποτέ να θέσει υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα