bpbg
bpbg

Καλώς να ορίσει το «Ντε Γκολ» (αλλά όχι για… κρουαζιέρα)

Μικρό καλάθι από την απόφαση του Παρισιού να στείλει στην ανατολική Μεσόγειο τη ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού

Ιαχές και επευφημίες γέμισε ξαφνικά το ελληνικό διαδίκτυο στο άκουσμα της είδησης ότι ο ερχομός του Σεπτέμβρη θα φέρει στα μέρη μας και τη ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ».

Οι πληροφορίες για τον πλου του γαλλικού αεροπλανοφόρου βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Ωστόσο, από τις δημοσιογραφικές διαρροές προκύπτει ότι το «Ντε Γκολ» θα καταπλεύσει τις επόμενες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο «φορτωμένο» με μαχητικά Rafale, ιπτάμενα ραντάρ και πλήρη πυραυλικό οπλισμό και ηλεκτρονικά συστήματα.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις», έκανε πολλούς στην Αθήνα να πανηγυρίσουν ότι ήρθε η ώρα των… πράξεων.

Αναμφίβολα σε επίπεδο συμβολισμών η κίνηση του Παρισιού δεν περνάει απαρατήρητη από την Άγκυρα. Μια Άγκυρα που βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση, αφού και σε επίπεδο διπλωματίας βλέπει να χάνει τα όποια ερείσματά της και σε επίπεδο ισχύος βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας της εξαιρετικά δυσχερούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της.

Υπό αυτό το πρίσμα, αυξάνονται οι οπαδοί της άποψης ότι ο Ταγίπ Ερτογάν θα αναγκαστεί να οπισθοχωρήσει και να κάνει βήματα  αποκλιμάκωσης της έντασης, μη μπορώντας να αντέξει το βάρος τόσων πολλών ανοιχτών μετώπων.

Πολλοί παραμένουν, ωστόσο, και οι απαισιόδοξοι που συνιστούν να κρατηθεί χαμηλά ο πήχης των ελληνικών προσδοκιών περί συμμαχικής αλληλεγγύης. Άλλωστε, η Άγκυρα παίζει εδώ και καιρό το παιχνίδι των προκλήσεων στο όριο του… οφσάιντ και κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο (ή στο… Κοράνι) ότι δεν θα αποτολμήσει το απονενοημένο διάβημα ενός θερμού επεισοδίου.

Ήδη η Άγκυρα έστειλε φιρμάνι ότι το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις… περατζάδες για ακόμη 90 ημέρες και δεν δείχνουν να πτοούνται από τις προειδοποιήσεις και τις απειλές της Ευρώπης για κυρώσεις, που όποια μορφή και αν έχουν θα έρθουν σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Ποιος ζει ποιος πεθαίνει…

Όσο δε οι γείτονες αντιλαμβάνονται ότι αύριο το «Ντε Γκολ» ή τις προάλλες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» δεν πρόκειται να στρέψουν τα κανόνια τους απέναντι στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό τους που θα αποτολμήσει μία θερμή εμπλοκή, αλλά θα παίξουν τον ρόλο του VARίστα που δεν είδε το πέναλτι, τόσο θα συνεχίζουν τον επικίνδυνο πόλεμο νεύρων.

Οπότε, καλά τα καλωσορίσματα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο, αλλά ας περιμένουμε λίγο να δούμε αν τα… ναυτάκια της Μασσαλιώτιδας ήρθαν για δουλειά ή αν ήρθαν κρουαζιέρα για να φωτογραφηθούν με φόντο τα γαλάζια νερά της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα