Κάλπες με παρενθέσεις

Προεκλογικό χαλί στρώνει το Μέγαρο Μαξίμου δείχνοντας πως ίσως οι κάλπες να είναι και πιο κοντά από όσο ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη θα ήθελαν. Με το ΔΝΤ να παίζει το δικό του παιχνίδι και όλα να είναι ρευστά όχι μόνο για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης αλλά κυρίως για την έξοδο από τα μνημόνια και την ελάφρυνση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για την απόδραση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Tο σενάριο της δεξιάς παρένθεσης παραμένει ζωντανό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Είναι αυτό που θέλει πρόωρες εκλογές ίσως και πριν το καλοκαίρι, ελεγχόμενη ήττα αλλά συντριβή της Νέας Δημοκρατίας λόγω των ανοιχτών ζητημάτων που θα έχει αφήσει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η 4η αξιολόγηση αποδεικνύεται πολιτικά δυσκολότερη, το ΔΝΤ δεν επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να ονειρεύεται και τα σκληρά μέτρα έρχονται ολοένα πιο κοντά. Ταυτόχρονα απομακρύνεται η έξοδος από τα μνημόνια καθώς η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται υπό επιτήρηση για αρκετά χρόνια ακόμα. Όσον αφορά το χρεος αυτό παραμένει γρίφος. Έτσι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο θα φθαρεί γρήγορα αλλά το κυριότερο θα υποστεί βαριά φθορά στις επαναληπτικές εκλογές οπότε και θα «αποδειχθεί» πως δεν φταίει… ο ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια ο πάντα καλά ενημερωμένος Νίκος Φίλης είχε από ημέρες δηλώσει πως οι κάλπες θα στηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τα όσα αρχές τις εβδομάδας ανακοινώθηκαν αυτό θα γίνει στα τέλη Μαΐου του επόμενου έτους και πιο συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου 2019.
Τουλάχιστον αυτό θέλει ο αρχικώς σχεδιασμός. Όμως, οι κυβερνητικές εξαγγελίες από την μία αλλά και οι κρίσιμες ώρες στα εθνικά μας ζητήματα από την άλλη, δεν μπορούν να αποκλείσουν κάτι τέτοιο να συμβει – γιατί όχι- και τον Μάιο του 2018! Ακραίο σενάριο αλλά όχι απίθανο σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν.

Μοιράζουν αυξήσεις

Ίσως έτσι να εξηγείται και η τακτική των κυβερνητικών στελεχών και ειδικότερα εκείνων του υπουργείου Εργασίας και του Οικονομικών, να προαναγγέλλουν από αυξήσεις μισθών μέχρι μειώσεις στην φορολογία. Το δεύτερο και κατά παράβαση της λογικής καθώς η παραμονή του ΔΝΤ αυτόματα σημαίνει και μείωση του αφορολόγητου.
Και χθες – Παρασκευη- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Λάρισα αναφέρθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα παρουσιάζοντας ελαφρύνσης και τονίζοντας πως στόχος είναι «μια ανάπτυξη η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει και την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα που πληρώσανε πολύ ακριβά το τίμημα της ύφεσης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση θέλει να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια χωρίς να επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που επικράτησε για σαράντα χρόνια».
Και… φοροαπαλλαγές
Σχετικά με το ζήτημα της φορολογίας στη χώρα μας ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «η Ελλάδα γενικά φορολογείται κάπου στο μέσο όρο της Ε.Ε» και υποστήριξε πως πρέπει να διορθωθεί το γεγονός ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται».
Ο ίδιος σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση έχει δουλέψει το θέμα της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα «να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος». Με βάση αυτό ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει στο μεσοπρόθεσμο 3,5 δισ. μείωση φόρων που θα αφορά στοχευμένα τους απασχολούμενους αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα.
Σχετικά με το χρέος της χώρας μας ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς», υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την απόφαση του Ιουνίου το 2017 όπου ορίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Μιλώντας για το σχέδιο υποστήριξε πως «τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο και θα απευθύνεται στα κράτη μέλη, στις αγορές, στους θεσμούς, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Δεν θέλουμε ένα πρόγραμμα που θα εκπλήξουμε τους ανθρώπους, αλλά θέλουμε όλοι να ξέρουν τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης».

Η προληπτική γραμμή μάς δένει με το ΔΝΤ

O υπουργός  Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νικόλαος Παππάς
O υπουργός  Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νικόλαος Παππάς

Αν δεν υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ανοίγει ο δρόμος για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ευρώπη, επεσήμανε σε συνέντευξη του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
«Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Αν υπάρξει προληπτική γραμμή, το ΔΝΤ θα έχει κάποια συμμετοχή, εάν δεν υπάρξει… πέρασε και δεν ακούμπησε. Θα ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα και θα είναι σε μία υβριδική κατάσταση “περιμένουμε να δούμε εάν θα συμμετέχουμε και πόσο”. Εκεί εντοπίζεται ο λόγος που πυροδοτείται αυτή η συζήτηση», είπε ο υπουργός.
Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής στήριξης ήταν αυτό που περιέγραφε ως παράδεισο η διακυβέρνηση Σαμαρά, ένας παράδεισος υποτιθέμενος. Το παράδοξο είναι ότι μία βελτίωση από την στενή, τυπική έννοια του μνημονίου, αλλά όχι μία καθαρή έξοδο, ως κατάσταση παραδείσου, όπου υποτίθεται δεν μπόρεσε να πάει η χώρα λόγω της πολιτικής αλλαγής το 2015».
«Τώρα, λένε ότι είναι μία καταστροφική κατάσταση στην οποία εμείς θα οδηγήσουμε τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια. Το μη ευμενές σενάριο της δικής μας διακυβέρνησης, ήταν αυτό που για τον εαυτό τους περιέγραφαν ως παράδεισο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα