Κανένας υπεύθυνος

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, έθεσε και τυπικά πλέον στο αρχείο τη σχετική ποινική δικογραφία, κίνηση που ήταν «μονόδρομος» μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας που αμνήστευσε από κάθε ποινική ευθύνη -εν προκειμένω από κακουργηματικές κατηγορίες όπως η απιστία και η ηθική αυτουργία σε απιστία- υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών τα οποία ενέκριναν την χορήγηση των δανείων αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Τη μεγάλη έρευνα που αφορούσε στις συνθήκες δανειοδότησης των κομμάτων την περίοδο 2000 – 201, την οποία είχαν ξεκινήσει ως οικονομικοί εισαγγελείς ο Γρηγόρης Πεπόνης και ο Σπύρος Μουζακίτης. Με την συγκεκριμένη όμως τροπολογία, «σβήστηκε» κάθε ποινική ευθύνη για τραπεζίτες αλλά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που συγκαταλέγονταν μεταξύ των δεκάδων προσώπων που είχαν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου, δηλαδή ως εν δυνάμει κατηγορούμενοι, από τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη. Στα πρόσωπα αυτά συμπεριλαμβάνονταν τραπεζικά στελέχη που είχαν κληθεί ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της απιστίας αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων που επίσης είχαν κληθεί ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων και είχαν δώσει εξηγήσεις στους δυο εισαγγελείς με γραπτά υπομνήματα.

Με την επίμαχη τροπολογία που έχει χαρακτηριστεί, τότε, ως «πραξικόπημα» αλλά παρ’ όλα αυτά είχε ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες, ορίζεται – όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση – ότι «δεν διαπράττουν απιστία τα όργανα της τράπεζας (πρόεδρος Δ.Σ, μέλη Δ.Σ, εκπρόσωποι και στελέχη γενικά της τράπεζας) που εισηγούνται αποφασίζουν, εγκρίνουν και χορηγούν δάνεια σε νομικά πρόσωπα είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα που όμως είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι γενικά σε επιχειρήσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα». Ακόμη, στην τροπολογία αναφέρεται ότι το αδίκημα της απιστίας δεν στοιχειοθετείται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων, δηλαδή υπήρξαν αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας, τηρήθηκαν οι κανονιστικές διατάξεις της ΤτΕ, κ.λπ.

Η τροπολογία είχε ψηφιστεί τον περασμένο Απρίλιο και είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η κατάθεση της συνέπεσε χρονικά με την «ωρίμανση» της σχετικής δικογραφίας, δηλαδή λίγο πριν οι τότε οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης προχωρήσουν στην άσκηση των ποινικών διώξεων, που όπως όλα έδειχναν θα ήταν σε βαθμό κακουργήματος και θα στρέφονταν κατά δεκάδων προσώπων, εκπροσώπων τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των τραπεζών που ενέκριναν τα δάνεια.

Όπως τόνιζαν μιλώντας στην “‘Άποψη” ανώτερες δικαστικές πηγές, μετά την ψήφιση της τροπολογίας ή διαχείριση της όλης υπόθεσης ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού τα χέρια των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών ήταν κυριολεκτικά δεμένα. Η μόνη περίπτωση για να προχωρήσει η δικογραφία θα ήταν να έχει προηγηθεί η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των προσώπων που κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου και αυτά να έχουν οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.

Σε αυτό το στάδιο ενδεχομένως, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε το δικαστήριο να ξεπεράσει το «μπλόκο» που έθεσε η Βουλή ψηφίζοντας την τροπολογία, κρίνοντας για παράδειγμα ότι η ψήφισή της δεν επηρεάζει την πορεία της υπόθεσης δεδομένου ότι ήδη είχαν απαγγελθεί κατηγορίες και οι κατηγορούμενοι είχαν πλέον οδηγηθεί ενώπιον του φυσικού τους δικαστή.

Τα χρέη των κομμάτων
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που ερευνούσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν από τράπεζες με μοναδική εξασφάλιση τις μελλοντικές επιδοτήσεις των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, με την μείωση των εκλογικών ποσοστών συρρικνώνονται ανάλογα και οι κρατικές επιδοτήσεις και συνεπώς είναι αμφίβολο αν τα χρήματα που εισρέουν πλέον στα κομματικά ταμεία επαρκούν σήμερα για να πληρωθούν έστω οι τόκοι των δανείων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε σχετικό πόρισμά της ανέφερε πως η ΝΔ είχε λάβει δάνεια 132,4 εκατ. ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 120,7 εκατ. ευρώ, το ΚΚΕ 10,9 εκατ. ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,2 εκατ. ευρώ. Λόγω μικρότερης εκλογικής επιρροής και συνεπώς χαμηλότερων επιδοτήσεων τα ποσά που είχαν δανειστεί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είναι σημαντικά μικρότερα και τα δυο κόμματα μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν. Ωστόσο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σύμφωνα με την ΤτΕ δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα