Υποκλοπές

Διαφωνία με υπογραφές

Όποιος πιστεύει ότι ο δρόμος που επέλεξε ο Κουβέλης για την διεύρυνση της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι εύκολος πλανάται πλάνην οικτρά. Και αυτό διότι ο περιβόητος διάλογος για την Κεντροαριστερά, τον οποίο άνοιξαν οι 58, μάλλον δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ήδη Λυκούδης και Ψαριανός διαφοροποιήθηκαν και έδωσαν τροφή στους σεναριογράφους ενόψει του συνεδρίου του κόμματος τον Δεκέμβριο. Και βέβαια εντός της ΔΗΜ.ΑΡ. κυριαρχούν δύο στρατόπεδα: εκείνοι που σέβονται την απόφαση Κουβέλη για… «υγειονομικές» αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και την «Πρωτοβουλία των 58» και εκείνοι που αντιδρούν σοβαρά στην προεδρική γραμμή. Το χειρότερο για τον Κουβέλη είναι ότι 300 μέλη και στελέχη του κόμματος, που συγκροτούν «τάση» διαφωνούντων κατά της προεδρικής «γραμμής», κατέθεσαν κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή (που δεν έθεσαν σε ψηφοφορία) στο οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους με την επίσημη γραμμή. Σημειωτέον ότι το κείμενο υπογράφεται και από «λαμπερά» στελέχη και προσωπικότητες, όπως οι καλλιτέχνες Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Μπέζος, Βασίλης Πουλαντζάς και Μπάμπης Τσέρτος, οι δημοσιογράφοι Πόπη Διαμαντάκου, Τέλης Σαμαντάς, Μάκης Διόγος, Μυρσίνη Λιοναράκη. Αίσθηση προκάλεσε ότι το κείμενο υπογράφει και ο γιος του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, Μιλτιάδης.

Δύο συγκεντρώσεις

Την ίδια ώρα που στην ΔΗΜ.ΑΡ. το ρήγμα μεγαλώνει και στο ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος διάγει δύσκολες ώρες η «κίνηση των 58» ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων, επιχειρώντας να πείσει για την ανάγκη δημιουργίας κοινού φορέα ενόψει των ευρωεκλογών. Έτσι εντός του Νοεμβρίου αναμένονται δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη πρώτα και Αθήνα αμέσως μετά, με τη δεύτερη να παίρνει χαρακτήρα «κεντρικής εκδήλωσης» πριν την εθνική συνδιάσκεψη που καλώς εχόντων των πραγμάτων, προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο. Παράλληλα ολοένα και αυξάνεται η πίεση στους «58» να προχωρήσουν σε αυτονόμηση από το ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσουν σε νέο κόμμα, όπως είχε προτείνει σε ανύποπτο χρόνο ο Γ. Φλωρίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου. Εξάλλου και η… ευλογία Σημίτη στο εγχείρημα επιτρέπει σε πολλούς να σκεφθούν με διαφορετική λογική την όλη προσπάθεια.

Το άρθρο και οι Γερμανοί

Και αφού μιλάμε για τον Σημίτη με άρθρο του σε καθημερινή εφημερίδα, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να απαξιώσει την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατή τώρα μια πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το σύνολο του προβλήματος, όχι μόνο λόγω των ελληνικών αδυναμιών, αλλά και λόγω της αδυναμίας της ΕΕ να γεφυρώσει το χάσμα περιφέρειας-πυρήνα. Στο ίδιο άρθρο ο Σημίτης αναφέρθηκε επίσης και στη στάση ορισμένων κομμάτων που μιλούν για μονομερείς ενέργειες. «Η άποψη αυτή είναι εξωπραγματική. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν απορρέουν μόνο από τα μνημόνια, αλλά και πληθώρα άλλων ρυθμίσεων όπως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ή το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΟΝΕ». Η ηρωική έξοδος θα ήταν δυνατή μόνο αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια της Κίνας ή των ΗΠΑ, τόνισε με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός. Απλά εμείς αν υπενθυμίσουμε, ότι και οι Γερμανοί είναι κατά της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και ας μην λησμονούμε, ότι ο γερμανικός Τύπος δέχθηκε με… ανακούφιση την κίνηση των «58» προεξοφλώντας την επάνοδο Σημίτη στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Λέτε να ξέρουν κάτι;

Ανησυχούν στην Κουμουνδούρου

Οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς σίγουρα προκαλούν το ενδιαφέρον όλων των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν αποκωδικοποιήσουν όλες τις δηλώσεις, καθώς ποντάρουν ότι θα έχουν οφέλη και από την δεξαμενή ψηφοφόρων που κινούνται σε αυτούς τους χώρους. Ταυτόχρονα τα όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σχολιάζοντας το άρθρο Σημίτη δείχνουν ότι στην Κουμουνδούρου ανησυχούν για το τι κρύβεται πίσω από την κίνηση των «58». Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Βουλής ήταν οξύς σχολιάζοντας το άρθρο του Κώστα Σημίτη: «Είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο. Αποτελεί περισσότερο μια  προσωποποίηση του αδιεξόδου  της επίσημης πολιτικής στην Ελλάδα. Τι μας λέει ο κ. Σημίτης; Ότι πριν δεν μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση. Ήταν νωρίς. Τώρα είναι αργά να κάνουμε διαπραγμάτευση. Άρα πότε πρέπει να γίνει;», επισήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης, για να προσθέσει: «Βλέπω ότι αυτό το άρθρο περισσότερο περιγράφει ένα αδιέξοδο, παρά μια λύση».

Μόνος του

Τις αιτιάσεις ότι η «συγκατοίκηση» με τη ΝΔ θα αποδειχθεί μοιραία για το ΠΑΣΟΚ, απορρίπτει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που επιχειρηματολόγησε άλλωστε υπέρ της άποψής του, εν είδει «μοναχικού καβαλάρη» στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, όταν πλήθος συναδέλφων του έθεσε το θέμα, βάζοντας στο στόχαστρο την πρόσφατη προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε ότι είναι πολλοί που σκέφτονται έτσι. «Πολλοί… συνήθως είναι οι ίδιοι και γνωστοί!», είπε, σημειώνοντας ότι η εν λόγω «συγκατοίκηση» μπορεί να είναι μοιραία αν «δεν υπερασπιζόμαστε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2009 και τη ‘χαρίζουμε’ στη ΝΔ, λέγοντας το γνωστό απόφθεγμα ότι έχουμε γίνει ‘συνιστώσα’ του Σαμαρά», επιτιθέμενος κατά όσων καλλιεργούν τέτοια σενάρια. Υπερασπιζόμενος την άποψή του, θέτει ένα ερώτημα: «δικαιώνεται η πολιτική μας, αφού Ζάππεια και ισοδύναμα δεν βρέθηκαν ή άλλαξε την πολιτική η ΝΔ και δικαίως γινόμαστε συνιστώσα της;», ρωτάει. Γιατί «και τα δύο δεν γίνονται»…

Ενδιαφέρον για τη θέση

Η διαφοροποίηση του Σπύρου Λυκούδη στην ΔΗΜ.ΑΡ. μάλλον θα οδηγήσει σε αλλαγή του γραμματέα. Φυσικά αυτό αναμένεται μετά το συνέδριο του κόμματος. Εκεί τα μέλη της ΔΗΜ.ΑΡ. θα εκλέξουν νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα αναδείξει τον γραμματέα της. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου, το στέλεχος Σάκης Παπαθανασίου (που ήταν μαζί με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη οι «διαπραγματευτές» της ΔΗΜ.ΑΡ. στις συζητήσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα) φέρεται να θέλει να διαδεχθεί τον Λυκούδη στην υπ’ αριθμόν 2 σοβαρότερη θέση του κόμματος. Ωστόσο, προς το παρών οι συσχετισμοί μάλλον δεν τον ευνοούν.

Ζητά παρέμβαση ο Κιλτίδης

Παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προκειμένου, όπως λέει, να εξασφαλιστεί η πολιτική επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε με συνέντευξη του ο Κώστας Κιλτίδης. «Ήρθε η ώρα, πιστεύω να παρέμβει ο Κώστας Καραμανλής ως ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, της ναυαρχίδας πάλαι ποτέ του αστικού κόσμου και αυτός που έχει στίγμα και αναφορά ιδεολογική. Δεν μπορώ να καταλάβω τι φοβάται επιτέλους η παράταξη της ελευθερίας και δημοκρατίας και πρέπει να δρα ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά» σημειώνει το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή, προσθέτοντας ότι «αν θέλει να έχει η Νέα Δημοκρατία λόγο ύπαρξης πρέπει να μιλήσει και να τοποθετηθεί για τα θεμελιώδη γνωρίσματα της ιδεολογίας αυτής της μεγάλης παράταξης. Να αναταχθεί έστω και καθυστερημένα η ασκούμενη πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση». Παραμένει αμφίβολο έως απίθανο αν ο πρώην Πρωθυπουργός θα συγκινηθεί από την έκκληση Κιλτίδη. Ειδικά από τη στιγμή, που ο Κιλτίδης τα τελευταία χρόνια άλλαζε τα κόμματα σαν τα πουκάμισα. Τουλάχιστον κινήθηκε στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς. Κάτι είναι και αυτό όπως λένε άσπονδοι φίλοι του στην Θεσσαλονίκη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα