Καταγγελία για εκδικητικές απολύσεις στη SpaceX από τον Μασκ

Οκτώ εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι απολύθηκαν επειδή κατήγγειλαν ανάρμοστη συμπεριφορά

Σωματείο εργαζομένων κατηγορεί την αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX ότι απέλυσε παράνομα οκτώ υπαλλήλους που επέκριναν σε σκληρή γλώσσα τον ιδρυτή της εταιρείας Έλον Μασκ, ο οποίος έχει επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο για τις εργασιακές συνθήκες στις επιχειρήσεις του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι οκτώ πρώην εργαζόμενοι έστειλαν στη διοίκηση της SpaceX επιστολή που κατηγορούσε τον Μασκ ότι «ντροπιάζει» την εταιρεία και «περισπά την προσοχή» των εργαζομένων με ανάρμοστα μηνύματα.

Ωστόσο η καταγγελία που υποβλήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) υποστηρίζει ότι η SpaceX παραβίασε τα δικαιώματα που προσφέρει στους εργαζομένους η ομοσπονδιακή νομοθεσία σχετικά με τον συνδικαλισμό και τη διεκδίκηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών.

Η επιστολή που εστάλη σε στελέχη της SpaceX τον Ιούνιο του 2020 εστίαζε σε μια σειρά tweet που είχε αναρτήσει ο Μασκ εκείνη τη χρονιά, τα οποία σύμφωνα με τους εργαζομένους περιείχαν σεξουαλικά υπονοούμενα και δεν ευθυγραμμίζονταν με τις πολιτικές της εταιρείας για τη διαφορετικότητα και την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

H SpaceX κατηγορείται ακόμα στην καταγγελία ότι ανέκρινε τους οκτώ εργαζομένους πριν τους απολύσει, τους απαγόρευσε να μοιράσουν την επιστολή στο προσωπικό και απείλησε με απολύσεις όσους πράξουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Οι δικηγόροι μίας από τους εργαζομένους που απολύθηκαν, της Ντέμπορα Λόρενς, υποστήριξαν τη SpaceX για «τοξική κουλτούρα» όπου η παρενόχληση γίνεται ανεκτή, ειδικά αν γίνεται σε βάρος των γυναικών.

«Γράψαμε την ανοιχτή επιστολή όχι από κακή πρόθεση αλλά από ενδιαφέρον για την αποστολή και τους ανθρώπους γύρω μας» δήλωσε η Λόρενς.

Μέχρι στιγμής η SpaceX ή ο Μασκ δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Πολλοστό περιστατικό

Οι εταιρείες του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και πιεστικό εργασιακό περιβάλλον.

Το Νοέμβριο, ρεπορτάζ του Reuters απαριθμούσε τουλάχιστον 600 εργατικά ατυχήματα που οδήγησαν σε τραυματισμούς και έναν θάνατο στις εγκαταστάσεις της SpaceX.

Τον Οκτώβριο, το NLRB κατηγόρησε το Χ του Μασκ, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, για παράνομη απόλυση εργαζομένου που διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική επιστροφής στο γραφείο.

Και στην Tesla, την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τον Έλον Μασκ στο τιμόνι, έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες καταγγελίες εν μέσω της προσπάθειας των εργαζομένων να ιδρύσουν σωματίου.

Έχει δεχθεί επίσης αγωγές για φυλετικές διακρίσεις στα εργοστάσιά της, κάτι που η εταιρεία αρνείται.

Εάν η SpaceX δεν καταλήξει σε συμβιβασμό με τους εργαζομένους, η υπόθεση θα εξεταστεί από διοικητικό εργαστήριο, στου οποίου την απόφαση μπορεί να ασκηθεί έφεση. Η εκδίκαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 5 Μαρτίου.

Σε περίπτωση που η εταιρεία βρεθεί ένοχη για παραβίαση της νομοθεσίας μπορεί να διαταχθεί να επαναφέρει τους εργαζομένους στις θέσεις τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα