ΚΙΝΑΛ: «Απαξιώνεται το Δημόσιο με στρατιές συμβασιούχων και μετακλητών»

«Η κυβέρνηση μετατρέπει το κράτος γρήγορα και σταθερά σε δικό της μαγαζί» υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη

Για απαξίωση του Δημοσίου «με στρατιές συμβασιούχων και μετακλητών» κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, με κοινή ανακοίνωση του τομέα Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος και της γραμματέα ΚΟ – τομεάρχη Εσωτερικών, Ευαγγελίας Λιακούλη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μέχρι το 2010, κανείς δε μπορούσε να απαντήσει με ακρίβεια πόσοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συμβασιούχοι, οι μετακλητοί.  Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ οργάνωσε την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων (με τον Νόμο 3845/2010) και έκτοτε μπορούσε ο κάθε πολίτης να δει πόσοι δουλεύουν στο κράτος και με ποια σχέση εργασίας στην  ιστοσελίδα apografi.gov.gr». Και επισημαίνεται πως η πληροφορία αυτή πλέον δεν είναι διαθέσιμη εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα.

«Η κυβέρνηση, που προβάλλει διαρκώς τα επιτεύγματά της στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, «δεν έχει καταφέρει καν να επαναφέρει σε λειτουργία την κεντρική σελίδα απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται άραγε ‘απλά’ για ένα τεχνικό πρόβλημα ή υποκρύπτει κάποια προσπάθεια απόκρυψης δεδομένων σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συμβασιούχων και, κυρίως, των μετακλητών, που κάθε μήνα σπάει νέο ρεκόρ;».

Ακόμα όμως και χωρίς τα στοιχεία του 2021, επισημαίνεται, «είναι φανερό με τα δεδομένα του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση μετατρέπει το κράτος γρήγορα και σταθερά σε ‘δικό της μαγαζί’».

Το ΚΙΝΑΛ επικαλείται τα στοιχεία που παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τα οποία «μόνο τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, οι συμβασιούχοι αυξήθηκαν από 100.603 σε 127.176, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε ελαφρά. Κι ενώ μέσα σε ένα μόλις χρόνο η κυβέρνηση προσέλαβε 26.573 επιπλέον συμβασιούχους, διαφημίζει ως μεγάλη μεταρρύθμιση τον επικείμενο (τον Σεπτέμβριο 2022) γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόλις 1.500 μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ διολισθαίνει προς την πλήρη απαξία των δημοσίων υπαλλήλων», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, «όχι μόνο φορτώνοντάς τους με μετακλητούς ως προϊσταμένους, αλλά και δημιουργώντας ένα παρακείμενο σώμα συμβασιούχων – ομήρων των κελευσμάτων των κομματικών φίλων και γνωστών, που αυξάνονται διαρκώς και ασκούν εξουσία χωρίς λογοδοσία σε υπουργεία και δημόσιους φορείς».

Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, «που έκανε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, με σκοπό τη διαφάνεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη (Διαύγεια, ΚΕΠ, ΑΣΕΠ), γνωρίζει πολύ καλά πως καμία χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει χωρίς έναν δημόσιο τομέα αξιοκρατικά στελεχωμένο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα στελέχη του κόμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα