ΚΙΝΑΛ: Συνδέουν Τσίπρα με Καραμανλή

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως οι αποκαλύψεις από τη σύσκεψη της Σπάρτης και η αφωνία τού ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν πολλούς «πράσινους» ψηφοφόρους που θεωρούσαν υπαίτιο τον Παπανδρέου για τη χρεοκοπία να επιστρέψουν στο σπίτι τους

Τα όσα διημείφθησαν στη σύσκεψη στο δημαρχείο Σπάρτης μεταξύ του Πέτρου Δούκα και του αποπεμφθέντος πλέον υπουργού Σπήλιου Λιβανού για τα τριχίλιαρα που μοίραζε η κυβέρνηση Καραμανλή στην Ηλεία το 2007 «σε όσους μιλούσαν ελληνικά», στις θανατηφόρες πυρκαγιές αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της Χαριλάου Τρικούπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο ΚΙΝΑΛ έχουν νιώσει την πίεση που τους ασκείται εδώ και 15 ημέρες από την κυβέρνηση επί όλων των ζητημάτων και το δίδυμο Λιβανού-Δούκα τούς προσέφερε μία διττή ευκαιρία. Αφενός μεν να ξεφύγουν προσωρινά από την πίεση της κυβέρνησης, αφετέρου δε να αναδείξουν τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, που «τρέμει» να αναφέρει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Η εξέλιξη με τον διάλογο Δούκα-Λιβανού βολεύει στο έπακρο το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, καθώς το μήνυμα που αποστέλλεται προς τους πρώην ψηφοφόρους τους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «για τη χρεοκοπία της χώρας δεν ευθύνεται η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου που παρέλαβε καμένη γη από τον Κώστα Καραμανλή με υπέρογκα ελλείμματα, που ήταν αδύνατον να καλυφθούν».

Στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι υπάρχουν υπόγειοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Αλέξη Τσίπρα, και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στη 45λεπτη ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή απέφυγε να αναφέρει έστω και μία φορά το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Εξάλλου, κοντινά στον Καραμανλή πρόσωπα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αλλά και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος μέσω των social media είναι σε διαδικασία ανένδοτου εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επίσης οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη τονίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αναρριχήθηκε και πλάνεψε τους ψηφοφόρους τού ΠΑΣΟΚ με επιχείρημα ένα ψέμα. Ότι για τη χρεοκοπία της χώρας ευθύνεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Τότε αθώωσε τον Καραμανλή, τώρα διά της σιωπής του δείχνει αμηχανία». Και πάνω σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσει τη ρητορική του το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα. Αυτό φάνηκε και από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη ρήση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι «εγώ δεν είμαι ισαποστάκιας» υποστήριξε πως «ίσες αποστάσεις διατηρούν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Κώστα Καραμανλή».

Στη Βουλή

Αλλά και στη Βουλή, στη συζήτηση για τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, οι ομιλητές τού ΚΙΝΑΛ σήκωσαν ψηλά το θέμα της αφωνίας του κ. Τσίπρα. Εκεί η εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα να είναι λαλίστατος καταγγελτικός και μπράβο του. Πήρε επίσημα θέση για τη “χειρότερη κυβέρνηση” που είναι η Ν.Δ., μίλησε λίγο και απ’ έξω για το 2007, όμως για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να αρθρώσει λέξη για το όνομα του πρωθυπουργού εκείνης της εποχής. Για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να πει το όνομα του Κώστα Καραμανλή. Του πρωθυπουργού εκείνου που οδήγησε τη χώρα στη καταστροφή. Αυτή είναι η διαχρονική σας συμφωνία. Δεν είναι η παράβλεψή σας αλλά ότι σας βαραίνει ακόμα η συγκυβέρνησή σας με την καραμανλική συνιστώσα».

Ακόμη πιο αιχμηρός ήταν ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του υποστήριξε: «Ο κ. Ραγκούσης μάς κάνει επίθεση φιλίας. Ο κ. Πολάκης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του οποίου οι απόψεις είναι πλειοψηφικές μέσα στο κόμμα. λέει για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ στις 12/12/2021 “δεν ανασταίνονται οι νεκροί”. Ο κ. Ραγκούσης σήμερα, όχι μόνο είδε τους νεκρούς να ανασταίνονται, αλλά μας ζήτησε και από αυτούς που αναστήθηκαν να συμμαχήσουμε».

Όμως ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα καυτό ζήτημα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που αφορά την τακτική τού ΣΥΡΙΖΑ: «Να δούμε τώρα τι έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί η Ν.Δ. Δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε ένα μέσο φιλικό, δείχνει πώς ήθελαν να εργαλειοποίησουν τις δημοσκοπήσεις. Δεν ντρέπονταν που έδειχναν τη Χρυσή Αυγή με 9,5% για να χτυπήσουν το Κίνημα Αλλαγής. Δημοσκόπηση συγκεκριμένης εταιρείας 3 Φεβρουαρίου 2019 δίνει 9,2% στη Χρυσή Αυγή και 4,2% στο ΠΑΣΟΚ. Στις 23 Μαρτίου 2019 δίνει 7,8% στη Χρυσή Αυγή και στο ΠΑΣΟΚ 5,8%. Ένα μήνα πριν τις εκλογές δίνει 6,5% στη Χρυσή Αυγή και 5,5% στο ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές η Χρυσή Αυγή κατέληξε να έχει 2,9%».

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, το ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να απαντά και στους δύο ανταγωνιστές του με σκληρό τρόπο. Επίσης από το ΚΙΝΑΛ αναρωτιούνται για ποιον λόγο δεν υπήρξαν πειθαρχικά μέτρα για τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, πρώην υπουργό τής Ν.Δ. (υφυπουργός Παιδείας 2007-2009) που ήταν παρών στον διάλογο Δούκα-Λιβανού και δεν αντέδρασε.
Κι όπως είπε και στη Βουλή ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, επίσης από την ηγετική ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, «στο Κίνημα Αλλαγής δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις. Στην πραγματικότητα είναι επιλογή μας να τηρούμε μεγάλες αποστάσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απόλυτη ηρεμία

Στο μεταξύ, πέραν των συναντήσεων και των συσκέψεων εργασίας του Νίκου Ανδρουλάκη με τους παραγωγικούς φορείς, τις Ενώσεις Καταναλωτών, τους Αγρότες και τις επαγγελματικές ομάδες, τρέχουν και οι διαδικασίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ξεκινήσει στοχευμένες περιοδείες στην Ελλάδα, μέσα στον Μάρτιο. Στόχος της ηγετικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής είναι να διατηρηθεί το ίδιο ενωτικό και ήρεμο κλίμα έως το Συνέδριο και από εκεί να εκπεμφθεί ένα καθαρό μήνυμα επανεκκίνησης.

Σύμμαχος στη στρατηγική προσέγγιση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι  η εσωκομματική συνοχή που παρατηρείται μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Το καθαρό αποτέλεσμα της κάλπης, η δημοσκοπική άνοδος, αλλά εν μέρει και οι κινήσεις διεύρυνσης της ηγεσίας στις επιλογές προσώπων, έχουν φέρει μια περίοδο «νηνεμίας» στη Χαριλάου Τρικούπη, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι όποιες γκρίνιες εμφανίζονται (όπως στον χειρισμό του θέματος της Novartis) δεν δημιουργούν εκτεταμένα προβλήματα. Σε αυτό βοήθησε και η ανακοίνωση της λεγόμενης 3ης συνιστώσας τού ΚΙΝΑΛ (οι άλλες δύο είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου) που απαρτίζεται από στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς (που προέρχονται από την πρώην ΔΗΜ.ΑΡ.), των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και στελεχών από το Ποτάμι, οι οποίοι δήλωσαν πως συμφωνούν και στηρίζουν την πολιτική γραμμή του Νίκου Ανδρουλάκη για αυτόνομη πορεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα