«Κοντσέρτο» απαιτήσεων από το… κουαρτέτο των δανειστών

Αντιμέτωπη με τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών αλλά και τα αποτελέσματα των εξάμηνων… διαπραγματεύσεων βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Το πρώτο ραντεβού έγινε και η συνέχεια αναμένεται επεισοδιακή.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τον πάτο του… βαρελιού φαίνεται πως βρίσκουν δανειστές και κυβέρνηση. Η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από το πλέον απαισιόδοξο σενάριο και χαρακτηριστικό είναι πως αν και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής υπολόγιζε το πρωτογενές έλλειμμα στο 1% μέχρι το τέλος του έτους, αυτό υπερβαίνει ήδη το 1,8%, έχοντας προσλάβει ήδη ανεξέλεγκτη δυναμική.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και ο εσωτερικός δανεισμός με repos που έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ και τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι τέλος του έτους με μέση απόδοση 2,8% τότε γίνεται αντιληπτή η τραγική κατάσταση. Με δεδομένη τη θέση του ΔΝΤ για άμεση συμφωνία τόσο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όσο και στο χρέος τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που αυτά αναμένονταν, μόνο που θα επιβαρύνουν και την ελληνική πλευρά.

Οι δανειστές κάνουν σαφές πως η όποια συμφωνία και κατ΄ επέκταση χρηματοδότηση, δεν θα γίνει για να εξυπηρετηθούν οι εσωτερικές ανάγκες του κράτους παρά μόνο για να εξοφληθούν υποχρεώσεις και να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό (;) πλαίσιο. Όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αυτές θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές ή… να μειωθούν!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να περικόψει δαπάνες και να αλλάξει τρόπους εξόφλησης καθώς και να επιβάλλει νέο αναδρομικό «κούρεμα» σε προμηθευτές, είτε/και να μειώσει μισθούς και να εξαϋλώσει επιδόματα στο Δημόσιο προκειμένου να ελέγξει τις δαπάνες ως προς τα έσοδα, με δεδομένο ότι η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί. Και όλα αυτά άμεσα! Στην κυβέρνηση προσπαθούν να αποφύγουν τα σενάρια αυτά και εστιάζουν στην αύξηση εσόδων, πεδίο όμως που οι λύσεις είναι περιορισμένες και ιδιαίτερα επαχθείς και με υψηλό πολιτικό κόστος.

Στο σκέλος των εσόδων η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί σε δυο μέτωπα: Το λογιστικό της αύξησης των προβλέψεων για έσοδα στο μέλλον και το ταμειακό της άμεσης είσπραξης βεβαιωμένων και της προείσπραξης μελλοντικών απαιτήσεων.

Το χαβά τους…
Η κυβέρνηση είχε ήδη τη… χαρά να ακούσει τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών οι οποίοι με το καλημέρα ζητούν κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ! Το επιχείρημα που προβάλουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών είναι πως η υψηλή έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω την φοροδιαφυγή – επιχείρημα, πάντως, που αποκρούσει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι η εισφορά του 8% αποτελεί κατά βάση πολιτική απόφαση και εντάσσεται στην λογική της δίκαιης ανακατανομής των βαρών.

Βασικός στόχος των διαπραγματευτικών ομάδων για τις επόμενες ημέρες είναι να επαναπροσδιοριστούν οι προβλέψεις για την ύφεση, οι οποίες θα καθορίσουν και την έκταση των μέτρων που θα ζητηθούν τόσο για εφέτος όσο –και κυρίως– για το 2016.

Αμφιβολίες
Και εν μέσω όλων αυτών, το ΔΝΤ αποδομεί τα επιχειρήματα υποστηρίζοντας πως το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό αναφέρει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο ένα έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το οποίο περιήλθε στην κατοχή του. Παράλληλα το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η Γερμανία, δηλαδή τα 50 δισ. ευρώ είναι εντελώς μη ρεαλιστικός.

Η Ελλάδα είχε θέσει αυτόν τον στόχο και το 2011, όμως μέχρι τις αρχές του 2015 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισ. ευρώ. Όμως ο στόχος των 50 δισ. ήταν μεταξύ των βασικών απαιτήσεων της Γερμανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής, προκειμένου να συμφωνήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει το Wirtschaftswoche, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι ο στόχος που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ υψηλός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστωτές είχαν επισημάνει ότι τρία με πέντε δισεκ. τα επόμενα τρία χρόνια θα ήταν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών. Το Ταμείο έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι στιγμής τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες της ευρωζώνης αποκλείουν.

«Η διαφορά μεταξύ της άποψης του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και των συζητήσεων που διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίων είναι πολύ μεγάλη», έγραψε η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη ένα έγγραφο του Ταμείου. Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα