ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Με αυτή τη σειρά θα εμβολιαστούν οι Έλληνες πολίτες

Αναλυτικά οι κατηγορίες των πολιτών που προηγούνται για το εμβόλιο κατά της Covid-19 – «Ξεπεράσαμε τους 550.000 εμβολιασμούς», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Για την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», δηλαδή για το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, αλλά και για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας μίλησαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία.

Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι εκεί «θα εμβολιάζονται πάνω από 5.500 πολίτες σε καθημερινή βάση», για να προσθέσει ότι «προτεραιοποίηση των εμβολιασμών αποτελεί μία πολύ λεπτή διαδικασία και ήταν αποτέλεσμα έρευνας και δουλειάς πολλών μηνών. Οι μικρές διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα κάθε χώρας είναι κατανοητές».

«Ξεπεράσαμε τους 550.000 εμβολιασμούς»

«Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 550.000 εμβολιασμούς, ενώ σήμερα έγιναν -παρά τις δυσκολίες- 25.000 εμβολιασμοί, ημερήσιο ρεκόρ από όταν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά για αυτούς που δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση του εμβολίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα κάνουν νέο ραντεβού και όσοι είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες για το τι θα γίνει.

«Σήμερα ήταν και η πρώτη μέρα λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων. Έγιναν πάνω από 1.400 εμβολιασμοί στην Αθήνα και πάνω από 600 στην Θεσσαλονίκη σήμερα.

Και στους δύο σταθμούς έχουμε δωρεάν πάρκινγκ. Στην Αθήνα είναι το πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου Avenue και στην Θεσσαλονίκη είναι το πάρκινγκ του χώρου της ΔΕΘ.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού όσων είναι ηλικίας 60 – 64 ετών ως τώρα έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού. Επιπλέον, την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τους 75-79 ετών και ως τώρα έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, αμέσως μετά τους 75-79 και είναι τα:

 • Μεταμόσχευση
 • χρόνια αιμοκάθαρση
 • χημειοθεραπείες
 • κυστική ίνωση
 • σοβαρή υπατική νόσος
 • ανοσοκατασταλμένοι

Η ομάδα Α αφορά περίπου 270.000 άτομα και θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στις αρχές Μαρτίου.

Στην ομάδα Β είναι οι υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών. Ενδεικτικά κάποιες από τις παθήσεις: καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρά αναπνευστικά.

Για την κατηγορία αυτή  υπάρξει ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ομάδα 60-64».

Οι δηλώσεις από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου

«Εννέα στους δέκα θανάτους και σχεδόν οκτώ στους δέκα εισαγωγές στις εντατικές, αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών», είπε στην συνέχεια, τονίζοντας την σημασία της ηλικίας σε ό, τι αφορά τον φονικό ιό και επεξηγώντας το γιατί σχεδιάστηκε έτσι το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας.

«Όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον κύριο παράγοντα προτεραιοποίησης», εξήγησε στη συνέχεια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Για την σειρά των εμβολιασμών, τόνισε ότι ξεκίνησε με τους υγειονομικούς και το προσωπικό των νοσοκομείων και ακολουθούν εργαζόμενοι σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.

«Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμών όσων είναι 70 ετών. Ακολουθούν οι υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτου ηλικίας», τόνισε, επεξηγώντας τις κατηγορίες που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου με βάση τα νοσήματα.

Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να εμβολιαστούν πρώτα οι:

 • υγειονομικοί
 • ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων χρόνιων πασχόντων και κέντρων φροντίδας
 • εκπαιδευτικοί και μαθητές ειδικών σχολείων και κέντρων απασχόλησης παιδιών με αναπηρία
 • άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό και ενδέχεται να νοσήσουν από κάποια μετάλλαξη του ιού και
 • άτομα σημαντικά για την λειτουργία του κράτους.

Ενώ, στη συνέχεια, σειρά πήραν τα άτομα των 85+ ετών, έπειτα των 80+ και ακολουθούν:

 • Τα άτομα με νοσήματα λίαν αυξημένου κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, άτομα με κυστική ίνωση, άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με σύνδρομο Down, αλλά και άλλες καταστάσεις που θα αποσαφηνιστούν περαιτέρω.
 • Ακολουθεί μετά από ένα διάστημα, η ομάδα των ατόμων 70+ και των 65+, ενώ τα άτομα 60+ έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
 • Σχεδόν παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Άτομα με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με διαβήτη, άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού, άτομα με καρκίνο, άτομα σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή, άτομα με νεφρική νόσο, άτομα με ηπατική νόσο, άτομα με διαταραχή σπλήνα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, άτομα με σοβαρή ψυχιατρική νόσο.

Είναι εμφανές πως είναι πολύ δύσκολη η ταξινόμηση και η ανεύρεση των ατόμων με αυτά τα νοσήματα. Αυτή θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται. Η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ.

Τέλος, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό έγινε γνωστό τόνισε ότι έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και έναν αριθμό εμβολίων της Moderna. Έχει μεγαλύτερο διάστημα φύλαξης και απαιτείται μεσοδιάστημα για τη δεύτερη δόση τέσσερις εβδομάδες.

Αναλυτικά η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα