«Λαβωμένη» η Ν.Δ. από την πασαρέλα της Μαδρίτης

Πολύ κακό για το τίποτα. Κάπως έτσι μπορεί να κριθεί η εξόρμηση των υποψηφίων προέδρων της Ν.Δ. στη Μαδρίτη στο ετήσιο συνέδριο του ΕΛΚ. Σε γενικές γραμμές, η Ν.Δ. επέστρεψε «λαβωμένη» από την ισπανική πρωτεύουσα, καθώς το κλίμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν καθόλου καλό. Κι αυτό διότι στο ΕΛΚ εκτιμούν πως ήταν λανθασμένη η κίνηση να μην ψηφίσει η Ν.Δ. τα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα, τα οποία απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου με τους Θεσμούς.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εκτός των παραπάνω, η Ν.Δ. είχε να αντιμετωπίσει και ένα εξόχως επιθετικό για την Ελλάδα κείμενο του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό. Έτσι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η επίσημη αποστολή της Ν.Δ. αναλώθηκε στο πώς θα απαλύνει αυτό το κείμενο, ενώ το κλίμα συνολικά δεν ήταν αυτό που ανέμεναν τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ., όσο και οι συνυποψήφιοί του, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης. Βέβαια, όλοι κατάφεραν να εξαγάγουν εσωστρέφεια, ενώ οι συνεργάτες τους δεν σταμάτησαν να διαρρέουν «δεινόσαυρους».

Τελικά, βέβαια, έγιναν διάφορα. Για παράδειγμα, την ομιλία Μεϊμαράκη στο συνέδριο απέφυγε να την παρακολουθήσει ο Σαμαράς, όπως και ο Τζιτζικώστας. Αντίθετα το «παρών» έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος όμως έφυγε νωρίτερα από τη χώρα της Ιβηρικής, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου της Ν.Δ. Νωρίτερα ο Αδ. Γεωργιάδης πέρασε από το ξενοδοχείο που έμεινε ο Σαμαράς και συναντήθηκαν οι δυο τους επί τουλάχιστον μία ώρα. Και φυσικά ο Άδωνις φρόντισε να εξυμνήσει για πολλοστή φορά τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο υπολογίζουν τον Σαμαρά στο ΕΛΚ». Βέβαια, απέφυγε να εξηγήσει για ποιον λόγο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το τελευταίο τρίμηνο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου ποίησε τη νήσσα σε ό,τι αφορά την έμπρακτη στήριξη στον Σαμαρά και την κυβέρνησή του.

Ο Απ. Τζιτζικώστας από την πλευρά του μπορεί να άδειασε τον Αντ. Σαμαρά σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Δευτέρα, όμως την επομένη το πρωί όχι μόνο συνταξίδευσε με τον πρώην πρωθυπουργό για τη Μαδρίτη, αλλά σηκώθηκε από τη θέση του, πλησίασε τον Σαμαρά για να υποβάλει τα σέβη του. Και φυσικά παρέστη στην ομιλία Σαμαρά στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ με θέμα τον λαϊκισμό. Μια ομιλία στην οποία έδωσε το «παρών» και ο Μεϊμαράκης. Κάτι που προκάλεσε έκπληξη, καθώς οι συνεργάτες του διέρρεαν ότι δεν προλαβαίνει.

Τελικά ο Μεϊμαράκης πρόλαβε, αφού έδωσε εντολή στο γεύμα με τον Φρανσουά Ολάντ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό στην Αθήνα να παρακαθίσει αντ’ αυτού η Ντόρα Μπακογιάννη. Μία κίνηση που έχει τη δική της σημασία, καθώς σε αυτήν τη δεδομένη περίοδο η Ντόρα Μπακογιάννη όχι μόνο έχει άριστες σχέσεις με τον Μεϊμαράκη, αλλά μοιάζει να έχει αναβαθμιστεί. Εξάλλου, ας μη λησμονούμε ότι ο Μεϊμαράκης την είχε προτείνει και για υποψήφια αντιπρόεδρο του ΕΛΚ.

Ο τελευταίος των υποψηφίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πήγε στη Μαδρίτη, λόγω ίωσης. Δεν έγινε γνωστό εάν η ασθένεια ήταν διπλωματική, αλλά η δήλωσή του σχετικά με την υποψηφιότητα της αδελφής του για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ αν μη τι άλλο δείχνει ότι υπάρχει χάσμα στην οικογένεια.

Απομονωμένη…
Πέρα όμως από τα εσωκομματικά τερτίπια των υποψηφίων, το συμπέρασμα που εξάγεται από το συνέδριο του ΕΛΚ δεν είναι και ό,τι το καλύτερο για τη Ν.Δ. Επί της ουσίας είναι απομονωμένη, κυρίως από τη γερμανική πλευρά και τους «δορυφόρους» της. Είναι ενδεικτικό ότι ο γ.γ. του ΕΛΚ, Λόπεθ Ιστούριθ, αν και είπε πως σέβεται τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι επί κυβέρνησης Ν.Δ. και πρωθυπουργίας Σαμαρά η χώρα είχε μπει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια ενόχληση από την πλευρά των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για τη στάση της Ν.Δ., παράγοντες της οποίας επιχείρησαν να εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Μάλιστα, επεξήγησαν ότι έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή επιβαρυντικά άρθρα και η κυβέρνηση καταθέτει διατάξεις που δεν υπάρχουν στο μνημόνιο, το οποίο όπως διευκρίνισαν ψήφισαν για να διασωθεί η χώρα.

Πάντως, το κλίμα στις τάξεις του ΕΛΚ για τη Ν.Δ. δεν αλλάζει, καθώς έχει περιορισμένη επιρροή σε σχέση με το παρελθόν, ενώ κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει και η μεταβατική φάση που βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση λόγω των εσωκομματικών εκλογών.

Διαλέγουν στρατόπεδο οι βουλευτές
Ελαχιστοποιούνται ημέρα με την ημέρα οι βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τον ποιον θα ψηφίσουν και ποιον θα υποστηρίξουν στις εσωκομματικές εκλογές της 22ης Νοεμβρίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Κων. Καραμανλής (ο νεότερος), Τάσος Δημοσχάκης (Έβρος), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμα), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρέθυμνο), Κώστας Τζαβάρας (Ηλεία), Λευτέρης Αυγενάκης (Ηράκλειο).

Στην πολυπληθή Β΄ Αθηνών, στην οποία εκλέγεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απολαμβάνει τη στήριξη των πέντε από τους συνολικά 12 βουλευτές. Πρόκειται για τους Νίκο Δένδια, Σοφία Βούλτεψη, Γεράσιμο Γιακουμάτο, Άννα Καραμανλή και Κατερίνα Παπακώστα. Αντιθέτως, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Βαρβιτσιώτης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ο πρώτος, είναι γνωστό ότι είναι πολιτικός φίλος του Κυρ. Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει πάρει θέση. Ο δεύτερος δεν έχει εκδηλωθεί, αν και ο πατέρας του, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης έκανε πρόσφατα δήλωση στήριξης του κ. Μεϊμαράκη. Υπέρ της ενότητας και μόνον τάσσεται έως τώρα και ο Γ. Κουμουτσάκος, αν και συγκαταλέγεται στο «καραμανλικό» μπλοκ που στηρίζει τον νυν πρόεδρο.

Στην Α΄ Αθηνών, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας κρατούν επί του παρόντος στάση αναμονής, αν και ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης να κλίνει προς την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα, λόγω και των σχέσεών του με την πτέρυγα των «σαμαρικών» της Ν.Δ., πολλοί εκ των οποίων τάσσονται υπέρ του νεότερου εκ των υποψηφίων. Αντιθέτως, ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει δηλώσει ότι στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ και σημαντικά στελέχη της Ντόρας Μπακογιάννη στοιχίζονται στον αγώνα του προέδρου.

Στην Περιφέρεια Αττικής, οι Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας έχουν ήδη εκδηλωθεί υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, ενώ ανάλογη στήριξη φαίνεται ότι θα παρέχει και ο Μάκης Βορίδης. Το ίδιο ισχύει και στην Α΄ και Β΄ Πειραιά, με τους Κώστα Κατσαφάδο, Γιάννη Τραγάκη και Φαήλο Κρανιδιώτη να στηρίζουν τον κ. Μεϊμαράκη.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο Κ. Γκιουλέκας ήταν εξ αυτών που είχαν υπογράψει για την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία το καλοκαίρι, αν και δεν έχει εκδηλώσει δημόσια τη στήριξη του μέχρι στιγμής. Η Έλενα Ράπτη, όπως και οι πρώην βουλευτές Γ. Ορφανός και Κ. Κιλτίδης φέρονται να στηρίζουν τον περιφερειάρχη. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, ο Θ. Καράογλου, επιρροής της κ. Μπακογιάννη, φέρεται να στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη, σε αντίθεση με τον Σ. Αναστασιάδη που στηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα.

Το επιτελείο του νυν προέδρου φαίνεται ότι ποντάρει στη στήριξη των πρώην υπουργών Χρ. Σταϊκούρα (Φθιώτιδα), Κ. Τασούλα (Ιωάννινα), Β. Οικονόμου, Κ. Κουκοδήμο (Πιερία), Γ. Βρούτση (Κυκλάδες), Μαν. Κόνσολα (Δωδεκάνησα), Γ. Λαμπρόπουλου (Μεσσηνία), Γ. Ανδριανού (Αργολίδα), Γ. Κοντογιώργου (Ευρυτανία), Φωτ. Αραμπατζή (Σέρρες), Νικ. Παναγιωτόπουλου (Καβάλα), Ηλία Βλαχογιάννη (Τρίκαλα), Γ. Κασσαπίδη (Κοζάνη), Γ. Πλακιωτάκη (Λασίθι). Στους υποστηρικτές του μετρούν ακόμη τους πρώην βουλευτές Ευρ. Στυλιανίδη (Ροδόπη), Αλ. Κοντό (Ξάνθη), Α. Λυκουρέτζο (Αρκαδία), Λ. Τσαβδαρίδη και Γ. Μπατσαρά (Ημαθία), Δάνη Τζαμτζή (Πέλλα), Νικ. Παπαδημάτο (Αχαΐα), Κ. Παπασιώζο (Άρτα), Μαξ. Χαρακόπουλο (Λάρισα), Ζέττα Μακρή (Μαγνησία).

Ο νεότερος της κούρσας για τη διαδοχή, ο 37χρονος Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος σε επίπεδο κλίματος έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων τριών στη Β. Ελλάδα, μετράει προς το παρόν 5 δημόσιους υποστηρικτές από την Κ.Ο. Πρόκειται για την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (Β΄ Αθηνών) και τους Ν. Μηταράκη (Χίο), Σ. Κεδίκογλου (Εύβοια), Ανδ. Κατσανιώτη (Αχαία), Κ. Σκρέκα (Τρίκαλα), Απ. Βεσυρόπουλο (Ημαθία). Ακόμη, προς την πλευρά του φέρονται να κλίνουν οι νέοι σε ηλικία βουλευτές Κορινθίας, Χρ. Δήμας και Αρκαδίας, Κ. Βλάσσης, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη δημοσίως.

Προς τον περιφερειάρχη φέρονται ακόμη να προσανατολίζονται οι Θαν. Δαβάκης (Λακωνία), Αλ. Δεμερτζόπουλος (Έβρος), Γ. Στύλιος (Άρτα), Στεργ. Γιαννάκης (Πρέβεζα), Βασ. Γιόγιακας (Θεσπρωτία), Χρ. Μπουκώρος (Μαγνησία), Γ. Καρασμάνης (Πέλλα), Γ. Γεωργαντάς (Κιλκίς), Γ. Αντωνιάδης (Φλώρινα), Στ. Καλογιάννης (Ιωάννινα), Μαρ. Σαλμάς, Κ. Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία), οι οποίοι επίσης δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως. Θα τον στηρίξουν επίσης οι πρώην βουλευτές Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Κιλτίδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Θαν. Νταβλούρος κ.ά.

Την υποψηφιότητα του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει δημόσια μέχρι στιγμής δύο ευρωβουλευτές, ο Γιώργος Κύρτσος και η Μαρία Σπυράκη. Ο πρώην υπουργός, ωστόσο, έχει ερείσματα κυρίως σε μεσαία στελέχη του κόμματος και σε διάφορες περιοχές. Τον πρώην υπουργό στηρίζουν ακόμη οι πρώην βουλευτές Τ. Κοψαχείλης (Γρεβενά) και Μιχ. Μπεκίρης (Αχαΐα).

Ο Αδ. Γεωργιάδης, επί του παρόντος, έχει τη συμπάθεια των συναδέλφων του, όχι όμως και τη δημόσια στήριξή τους, πλην του πρώην βουλευτή, Θανάση Πλεύρη.

Οι κινήσεις Μεϊμαράκη
Με βάση τις πρώτες δημοσκοπήσεις ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ειδικά μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. η διαφορά με τον δεύτερο κινείται σε διψήφια ποσοστά, κάτι που μπορεί να τον οδηγήσει σε εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Αντίθετα σε επίπεδα ψηφοφόρων όλων των κομμάτων ο Απόστολος Τζιτζικώστας προηγείται, αλλά ακόμη οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι το 2019 δεν μπορεί να εισέλθει στη Βουλή. Κάτι που όπως εκτιμούν οι υπόλοιποι τελικά θα το συνυπολογίσουν όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές.

Ήδη η πλευρά του Μεϊμαράκη έχει προβεί σε κινήσεις που του δίνουν αέρα στο εσωκομματικό παιχνίδι. Η πρώτη κίνηση ήταν να συνάψει συμμαχία με τον Μάκη Βορίδη. Η πιο σημαντική όμως συμμαχία του Μεϊμαράκη έγινε με τις πολιτικές «ευλογίες» του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και αφορά τη συμφωνία με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο Μεϊμαράκης έχει συμφωνήσει με τον πρώην υπουργό, ο οποίος ήταν μαζί του στη Μαδρίτη στο συνέδριο του ΕΛΚ, να θέσει υποψηφιότητα στη Β΄ Αθηνών στις επόμενες εκλογές, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε περίπτωση επικράτησής του στη μάχη της διαδοχής, ο Ευρ. Στυλιανίδης θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος.

Σε ότι αφορά την ομάδα που έχει επιλέξει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι η ίδια που ήταν δίπλα του στις εθνικές εκλογές. Το «μάτι» και το «αυτί» του στην εκλογική διαδικασία είναι ο Θόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος τον εκπροσωπεί στην ΚΕΦΕ, αλλά έχει γενικότερη εποπτεία στο εκλογικό επιτελείο από κοινού με τον Σωτήρη Κορομάτζο. Δίπλα του βρίσκονται σταθερά ο Νίκος Καραχάλιος, ο κειμενογράφος των μανιφέστων του μεσαίου χώρου Γιάννης Χατζής, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Αθανασίου, ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και πρώην γενικός διευθυντής στο υπουργείο Άμυνας, Πελοπίδας Καλλίρης, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Πηνελόπη Γαβρά, και φυσικά οι δύο εξ απορρήτων γραμματείς του, Βούλα Χάτζου και Σοφία Βίκτωρ.

Ο Τζιτζικώστας
Στο «στρατηγείο» του Απ. Τζιτζικώστα στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται καθημερινά, η εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Νότης Μηταράκης, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και στρατηγικής του Γρηγόρης Τσιμογιάννης και οι στενοί συνεργάτες του Γ. Καραγιάννης, Στ. Σταθόπουλος, Παν. Γεωργόπουλος (στενός πολιτικός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη), Άρης Μάτσικα.

Ο Μητσοτάκης
Η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού είναι ίσως η μόνη τόσο «καθαρή» από την άποψη της ιδεολογικής της κατεύθυνσης, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται σταθερά και με πάθος τις αρχές του φιλελευθερισμού και των μεταρρυθμίσεων. Όπως είναι αναμενόμενο, στον πυρήνα των συνεργατών του συγκαταλέγονται πολλά «μητσοτακικά» στελέχη με εκλογική εμπειρία, όπως ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Κων. Μητσοτάκη, Διονύσης Χατζηδάκης, ενώ στην προσπάθεια διεύρυνσης της επιρροής του συμμετέχουν πρόσωπα όπως Βασίλης Κορκίδης από την ΕΣΕΕ.

Ο Γεωργιάδης
Η αιρετική υποψηφιότητά του έχει προκαλέσει τη συμπάθεια πολλών συναδέλφων του, παρότι ουδείς εξ αυτών έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εκδηλώσει δημόσια πρόθεση στήριξής του. Ακόμη και την έλλειψη μηχανισμού ο Γεωργιάδης επιχειρεί να τη μετατρέψει σε πλεονέκτημα, υιοθετώντας μία άκρως ακτιβιστική λογική. Πρόσφατα, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή κρατώντας ανά χείρας πλακάτ με το οποίο ζητούσε… εθελοντές, ενώ προσβλέπει ότι η περιοδεία με το τροχόσπιτο ανά την Ελλάδα θα πείσει τα μικρομεσαία στελέχη της παράταξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα