Λεφτά υπάρχουν μόνο για το… VAR

Ήταν 29 Ιουνίου 2018, όταν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Γραμμένος, αποκάλυψε πως ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή της αναδόχου εταιρείας που θα αναλάβει το έργο του Video Assistant Referee στο ελληνικό πρωτάθλημα, δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της προηγουμένης. Το… όνειρο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Είχαν ανοιχτεί τα θεμέλια για τη στήριξη της αξιοπιστίας των εθνικών μας διοργανώσεων, καθώς η διαιτησία είχε πάρει στραβό δρόμο.

Ο Βαγγέλης Γραμμένος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στη γενική συνέλευση ότι «το VAR είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση και κληρονομιά αξιοπιστίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ο διαγωνισμός για το VAR είχε τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ» και, όπως αναφερόταν, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 13.950.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Από εκεί λοιπόν αρχίζει η πρώτη μεγάλη ένσταση. Μπορεί λεφτά να υπάρχουν, αλλά πώς προέκυψε αυτό το ποσό; Γνώστες του αντικειμένου ανέφεραν σχετικά ότι η συγκεκριμένη δουλειά μπορούσε να γίνει και με τα… μισά χρήματα. Να περίσσευαν δηλαδή 7 εκατομμύρια ευρώ που θα τα έδινε το κράτος στα ερασιτεχνικά σωματεία του ποδοσφαίρου που έχουν ξεχάσει πώς είναι το χρώμα του χρήματος.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όρισε ως τελικό δικαιούχο για την υλοποίηση του έργου την ΕΔΕΤ ΑΕ, λόγω της τεχνογνωσίας σε παροχή δικτυακών, υπολογιστικών και αποθηκευτικών υπηρεσιών. Από τη στιγμή που μπήκε το κράτος στο παιχνίδι, ήταν λογικό να οδηγηθεί στην ΕΔΕΤ. Αν τον διαγωνισμό έκανε η ΕΠΟ, η διαδικασία θα ήταν διαφορετική και τα ποσά που θα έφευγαν επίσης.

Ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία την 4η Αυγούστου 2018. Στη συνέχεια θα έπρεπε, όπως κι έγινε, ν’ ανοιχτούν οι φάκελοι και σε τελικό στάδιο να γίνει η επιλογή της ανάδοχης εταιρείας από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά. Μόνο που ο τελευταίος δεν θα έχει και ιδιαίτερη δουλειά, καθώς στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν δύο εταιρείες, η εξής μία: Η In Digital. Η συγκεκριμένη εταιρεία πήρε την δουλειά και θα κάνει σύμβαση για πέντε χρόνια. Αυτό έλεγε ο διεθνής διαγωνισμός. Η FIFA τον Μάιο του 2019 θα εγκρίνει άδειες και πιστοποιήσεις στις εταιρείες αναθεωρώντας τον κατάλογο που υπάρχει σήμερα, αλλά στην Ελλάδα γίνεται διαγωνισμός για μία πενταετία…

H «Α» είχε αποκαλύψει στις 26 Οκτωβρίου ότι όλοι οι δρόμοι του περίφημου διαγωνισμού οδηγούσαν σε μία εταιρεία. Χωρίς να έχουμε μαντικές ικανότητες, η προφητεία μας βγήκε αληθινή. Τι είχαμε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε;

«Στο διάστημα αυτό έγινε η προβλεπόμενη από τον νόμο δημόσια διαβούλευση, προκηρύχθηκε διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός, στον οποίο ωστόσο συμμετείχαν μόλις δύο υποψήφιοι. Εξετάστηκαν οι τεχνικές προσφορές και ακολουθούν το άνοιγμα των οικονομικών, ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης από την ανάδοχο εταιρεία.

»Ενδιαφέρον εκδήλωσαν δύο ελληνικές εταιρείες: η ONEX, που αρχικά δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας και έχει επεκταθεί στους κλάδους της αεροπορίας και της άμυνας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της νανοτεχνολογίας και των επιχειρηματικών υπηρεσιών, και η In Digital, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Ηλεκτρονικών Εφαρμογών. Από τη στιγμή που θα επιλεγεί η ανάδοχος εταιρεία που θα εγκαταστήσει το Video Assistant Referee, χρειάζεται μετά ένα διάστημα 2-5 μηνών.

»Στην προκήρυξη του διαγωνισμού ουσιαστικά αποκλείστηκαν ευσχήμως οι ελληνικές εταιρείες να συμμετάσχουν από μόνες τους. Η προκήρυξη ανέφερε ότι ο ανάδοχος πρέπει να διαθέτει πλήρη μονάδα VAR. Προβλέφθηκε στους όρους του διαγωνισμού  ότι οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να έχουν εμπειρία στο VAR, όρο που πληρούν ελάχιστες εταιρείες στην Ευρώπη αφού το σύστημα είναι εντελώς νέο.

»Έτσι εξηγείται πως για μια δουλειά πολλών εκατομμυρίων ευρώ εμφανίστηκαν δύο εταιρείες να ενδιαφέρονται. H ΟΝΕΧ που ιδιόκτητης της φέρεται να έχει πάρει τα Νεώρια της Σύρου με 1 ευρώ. Η δεύτερη εταιρεία που συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία και είναι το μεγάλο, μα πολύ μεγάλο, μα πάρα πολύ μεγάλο φαβορί, είναι η in Digital συνεργαζόμενη όμως με την ισπανική εταιρεία  MEDIA PRΟ».

 Τεράστιο πολιτικό θέμα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… θαύματος ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση στη Διαύγεια ότι η In Digital είναι και τυπικά η εταιρεία που θα φέρει το VAR στην Ελλάδα.

Ο φάκελος της εταιρείας In Digital είναι αυτός που έγινε αποδεκτός από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το ΕΔΕΤ, αφού εξέτασε τους φακέλους που είχαν κατατεθεί για τον διαγωνισμό, ενέκρινε εκείνον που είναι και αντιπρόσωπος της Media Pro, απορρίπτοντας εκείνους της ONEX από την ιαπωνική Hawkeye της Sony.

Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια και αυτό που απομένει είναι να κατακυρωθεί η προσφορά, για να περάσει η πρόταση από το ελεγκτικό συνέδριο και να γίνει το άλμα για την εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα.

Πόσο δόκιμο όμως είναι σε μια δουλειά πολλών εκατομμυρίων ευρώ να εμφανίζουν ενδιαφέρον δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία ουσιαστικά δεν… υπήρχε;

 

 Απορρίφθηκε η ΟΝΕΧ

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας απέρριψε ως απαράδεκτη την υποψηφιότητα της εταιρείας ONEX. Ως εκ τούτου, σε έναν τέτοιο διαγωνισμό έμεινε να παίζει μπάλα μόνη της μία εταιρεία: η In Digital, της οποίας ο φάκελος έγινε αποδεκτός. Η σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, εμφάνισε το απόσπασμα πρακτικού 464 για την ανάθεση του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ».

Όλα έγιναν με τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες. Η εταιρεία που συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία, και ήταν δεδομένο ότι θα έπαιρνε τη μεγάλη δουλειά, ήταν η Ιn Digital, συνεργαζόμενη όμως με την ισπανική εταιρεία  MEDIA PRΟ που είναι από τις ελάχιστες με προϋπηρεσία στο VAR.

Θυγατρική της MEDIA PRO  που συνεργάζεται με τον ένα συμμετέχοντα στον διαγωνισμό είναι η πορτογαλική MEDIA LUSO, που συνεργάζεται και με τη NOVA για το ελληνικό πρωτάθλημα. Μεγάλη η δουλειά, εγνωσμένης αξίας οι εταιρείες και κυρίως μία συγκεκριμένη όπου μπάλα παίζουν Πορτογάλοι και Ισπανοί.

Η MEDIA PRO  έριξε το βάρος της στην ανάπτυξη του VAR μέσω συμφωνίας με την πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, είναι ο επίσημος πάροχος τεχνολογίας VAR κατά τις επόμενες πέντε σεζόν, επενδύοντας σε εξοπλισμό και υποδομές άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία με έδρα τη Βαρκελώνη θα παράσχει επίσης στο τεχνικό και επαγγελματικό προσωπικό την ανάπτυξη του συστήματος σε όλα τα γήπεδα της Πορτογαλίας και την κατασκευή κεντρικού συστήματος VAR στην έδρα της πορτογαλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στη Λισαβόνα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία συμμετέχει σήμερα στην παραγωγή βίντεο των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κολομβίας, της Γαλλίας, της Βολιβίας, της Τουρκίας, του Κατάρ, του Αμπού Ντάμπι, της Ελλάδας, της Γκαμπόν, της Αγκόλας και της Μοζαμβίκης.

Ήλθε η ώρα να φέρει και το VAR στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα