Μαύρα πρόβατα έχουν τους διαιτητές Γραμμένος και Περέιρα

Τους ρίχνουν στη μάχη απροετοίμαστους, με ψυχολογία στα τάρταρα. Αισθάνονται πως είναι το αναγκαίο κακό που δεν τους θέλει κανείς, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές και κυρίως πως είναι μόνοι τους στην αρένα του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τους Έλληνες διαιτητές, που με την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά σε πλέι οφ και πλέι άουτ.

Η διαφορά που έχει αποκτήσει ο Ολυμπιακός από τον ΠΑΟΚ που δημιουργεί την εικόνα πως η υπόθεση τίτλος έχει λήξει, και το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα παιχνίδια που απομένουν θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, αποτελούν  στοιχεία για την αποφόρτιση των διαιτητών.

Οι ποδοσφαιριστές είχαν όλα τα μέσα να επανέλθουν στην απαιτούμενη κατάσταση για να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, αλλά λήφθηκαν επιπλέον αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην αποτροπή τραυματισμών. Με τους διαιτητές δεν ασχολήθηκε κανείς…

Η ΕΠΟ ενέκρινε την αντικατάσταση μέχρι πέντε ποδοσφαιριστών σε όλους τους αγώνες, την αύξηση του αριθμού των αναπληρωματικών ποδοσφαιριστών, που κάθονται στον πάγκο της ομάδας, από επτά σε εννιά, άρα το δικαίωμα δήλωσης να επεκτείνεται σε επίπεδο εικοσάδας αντί δεκαοκτάδας, ακόμη και την πραγματοποίηση διαλειμμάτων ανάκτησης δυνάμεων (cooling breaks) σε όλους τους αγώνες των πλέι οφ και πλέι άουτ. Με τις αποφάσεις της ορθά στήριξε έμπρακτα τους ποδοσφαιριστές.

Τι έκανε για τους διαιτητές; Τους έριξε στην πυρά. Θα μπουν στα γήπεδα να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, με το σκεπτικό ότι είναι ανεπιθύμητοι. Με βαριά πόδια περιμένοντας την επόμενη ανακοίνωση σε βάρος τους, καθώς κανείς Περέιρα και καμία Ομοσπονδία δεν τους στήριξε πουθενά.

Στο παρά ένα ο υπεύθυνος του VAR, Μιχάλης Κουκουλάκης, ενημέρωνε τους διαιτητές ότι  «Λόγω της κατάστασης (covid19) δεν προβλέπεται να υπάρχει η γραμμή του οφσάιντ. Το εξετάζουμε για το μέλλον». Κι εκεί που γραμμή δεν θα υπήρχε, οι διαιτητές από τις εφημερίδες έμαθαν πως θα υπάρχει, κόντρα στην ενημέρωση της ΚΕΔ. Προετοιμασία για το νέο πακέτο του VAR; Καμία…

Η ΕΠΟ μόνο απαιτεί. Ορθά ζητάει με βάση το πρωτόκολλο υγιεινής ως προϋπόθεση για την έναρξη των αγώνων τη διενέργεια των εξετάσεων και ειδικά του μοριακού τύπου τεστ για κορωνοϊό. Οι διαιτητές και οι βοηθοί που θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο θα πρέπει να είναι καθαροί, όπως και οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές.

Με τους παρατηρητές, τι γίνεται όμως; Αυτοί που έχουν δικαίωμα και στ’ αποδυτήρια να μπουν, δεν θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ για κορωνοϊό; Ρητορικό το ερώτημα.

 Ποιος…. αρχηγός;

Την περίοδο του κορωνοϊού ο Βίτορ Μέλο Περέιρα έγραψε ακόμη μια μαύρη σελίδα παρουσίας στην ΚΕΔ. Έφυγε στην πατρίδα του κι έκανε διακοπές εκμεταλλευόμενος την αναστολή λειτουργίας της ΕΠΟ. Όλο αυτό το διάστημα όμως πληρωνόταν. Μπορεί η UEFA να έκανε γνωστό πως αυτή θα καλύψει την αμοιβή του Πορτογάλου που μας φόρτωσε για αρχιδιαιτητή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτός θα έβρισκε την ευκαιρία για διακοπές.

Στους συλλόγους οι προπονητές ήταν σε καθημερινή σχεδόν επαφή με τους παίκτες. Τους έδιναν πρόγραμμα, τους… πέθαναν στις τηλεδιασκέψεις για να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και να αισθάνονται πως είναι ομάδα. Αν είχαν προβλήματα, έμπαιναν μπροστά να δώσουν λύσεις. Φρόντιζαν τη φυσική τους κατάσταση, την ετοιμότητά τους.

Έκαναν ακριβώς ότι δεν έκανε ο Περέιρα. Με μια τηλεδιάσκεψη νόμιζε πως έπραξε το χρέος του. Ο Πορτογάλος πιστοποίησε με τη στάση του ότι δεν τον ενδιέφερε ποτέ να βοηθήσει την ελληνική διαιτησία, αλλά να κάνει το προσωπικό του παιχνίδι ώστε την επόμενη μέρα να έχει αποκομίσει από τη θέση του πολυποίκιλα οφέλη.

Δεν σήκωσε μια φορά το τηλέφωνο να πάρει τον Γραμμένο και να του πει: «Τι κρατάτε τα λεφτά των διαιτητών; Οι ομάδες τα πλήρωσαν. Εσείς πώς θέλετε να φτιάξω τη διαιτησία όταν τους συμπεριφέρεστε κατ’ αυτό τον τρόπο;»

Ή να πει το άλλο. «Αν δεν δοθούν τα οφειλόμενα στους διαιτητές, δεν θα ξαναπάρω χρήματα».

Ο Περέιρα όμως… τίποτα. Διακοπές. Ζωάρα με τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που έπαιρνε από την ΕΠΟ και θα συμπληρώσει η UEFA. Αν ήταν σε ομάδα και είχε αυτή τη συμπεριφορά και  αποτελεσματικότητα, θα έτρωγε ένα πρόστιμο ξεγυρισμένο.

Ήθελαν και… περικοπές

Σαν να μην έφταναν αυτά, ήλθε και η Super League και ζητά περικοπές αποδοχών από τους διαιτητές και βοηθούς της κατηγορίας. Με τον Γραμμένο να σιγοντάρει αυτό το αίτημα. Μάλιστα, έγιναν επαφές με τους βοηθούς Καρσιώτη και Μπαλτά, οι οποίοι απέμειναν στο συνδικαλιστικό όργανο των διαιτητών, και τους ζήτησαν να βάλουν… πλάτη και να μειώσουν τις αμοιβές τους στα πλέι οφ και πλέι άουτ.

Με τη σειρά τους, Καρσιώτης και Μπαλτάς έθεσαν το αίτημα σε σχετική ψηφοφορία, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των διαιτητών – βοηθών της Super League1, απάντησε αρνητικά. Οι διαιτητές μάλιστα έστειλαν επιστολή στην Ε.Ε. της ΕΠΟ, όπου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι:

«Κάνουμε πολλές προσπάθειες να είμαστε έτοιμοι σε υψηλό επίπεδο για να αντεπεξέλθουμε στις τεράστιες απαιτήσεις που θα υπάρξουν στην επανέναρξη του πρωταθλήματος.

»Συνυπολογίζοντας ότι εδώ και δύο χρόνια έχουμε δεχτεί έμμεση μείωση των αμοιβών πληρώνοντας εξ ολοκλήρου το εργόσημο (-25%), το οποίο παρακρατείται από τις αμοιβές μας, πληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές στη συνέχεια (-22%), πληρώνοντας ποσοστά στις Ενώσεις μας (-15%), η τελική αμοιβή ενός διαιτητή ανέρχεται κάτω του μισού από την αρχική αμοιβή του εξοδολογίου. Επίσης ένας διαιτητής έχει και τα πάγια έξοδα ανά μήνα (γυμναστής, φυσιοθεραπευτής, αθλητικό υλικό, εξετάσεις, διατροφή)».

Η ΕΠΟ αφήνει ανοικτό το θέμα των περικοπών. Αντί να πουν από τα 4,3 εκατ. ευρώ που θα πάρουν από την UEFA ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τη Super League1 καλύπτοντας την όποια μείωση των αμοιβών των διαιτητών, κάνουν τα κορόιδα.

Θέλουν τους διαιτητές μαύρα πρόβατα του ποδοσφαίρου. Κι έτσι τους αντιμετωπίζουν.

Τα ματς του Ιανουαρίου

Τα παιχνίδια του… Ιανουαρίου έχουν πληρωθεί οι διαιτητές και οι βοηθοί της Super League1, ενώ πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στις μικρότερες κατηγορίες. Μόλις τις 12 πρώτες αγωνιστικές έχουν πάρει οι διαιτητές της Super League2 και… μονοψήφιο αριθμό αγώνων αυτοί της Football League.

Οι ομάδες πληρώνουν, η ΕΠΟ κρατάει τα λεφτά στο ταμείο της και ο Περέιρα σφυρίζει αδιάφορα. Αυτούς τους διαιτητές τους θέλουν να είναι άψογοι στους αγώνες…

 

 

 

Διαβάστε επίσης