Με UEFA ο Αυγενάκης… Προσωρινές διοικήσεις όμως διορίζει μόνο η FIFA

Η UEFA έψαχνε τον Αυγενάκη, ο Λευτέρης τα λέει με UEFA και τα ’χωσε στην ΕΠΟ, όμως κουμάντο κάνει η FIFA, που είναι στα μαχαίρια με την UEFA – «Πέναλτι» ο Κλάτενμπεργκ… Θα παραμείνει;

Η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη, πριν από τρεις ημέρες, με την οποία δημοσίως στήριξε τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ και τάχθηκε υπέρ του σχεδίου του Βρετανού αρχιδιαιτητή, αλλά και τα όσα κατηγόρησε γι’ άλλη μια φορά την ΕΠΟ προκάλεσαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο πλευρών.

Το χρονικό σημείο της δημόσιας στήριξης του Βρετανού αρχιδιαιτητή από τον υφυπουργό Αθλητισμού έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επιστολή τής ΕΠΟ προς το Big-4, μέσω της οποίας η διοίκηση της Ομοσπονδίας ζητούσε να πληροφορηθεί αν οι τέσσερις μεγάλοι, δηλαδή ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, έχουν σκοπό να πληρώσουν κάποιο μέρος της μεγάλης (κοντά στο 1 εκατ. ευρώ μαζί με τους συνεργάτες του) ετήσιας αποζημίωσης της ΚΕΔ.

Είναι δεδομένο ότι το τιμ Big-4 δεν είναι ενωμένο, όπως ήταν όταν συμφωνούσε με την UEFA για την πρόσληψη του Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό επιθυμούν την ανανέωση της συμφωνίας με τον Βρετανό αρχιδιαιτητή γι’ άλλα δύο χρόνια. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ δεν είναι σίγουρο ότι θέλουν κάτι τέτοιο.

Κι εκεί, ανάμεσα σε διαρροές από ιστοσελίδες, συνεντεύξεις πρώην εμπειρογνωμόνων που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς την παραμικρή προσφορά (όπως ο Αυστριακός δικηγόρος Χέρμπερτ Χούμπελ) θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υφυπουργός βρήκε την ευκαιρία (αφού δημοσίως στήριξε τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ) και επιτέθηκε στην ΕΠΟ –για την καταστροφή από αγνώστους του  ΙΧ του προέδρου Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, ο οποίος και παραιτήθηκε μετά την επίθεση– χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, εννοώντας σαφώς ότι η εν λόγω επίθεση είχε ποδοσφαιρικό υπόβαθρο…

Η ΕΠΟ απάντησε στον Λευτέρη Αυγενάκη ότι «περιμένει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η απαράδεκτη επίθεση εις βάρος του δικαστικού λειτουργού – μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου προέρχεται από τον ποδοσφαιρικό χώρο…», όπως είχε πει ο υφυπουργός Αθλητισμού και επανέλαβε μέσα από τη συνέντευξή του.

Προφανώς, ο Λευτέρης Αυγενάκης θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία ώστε να τεκμηριώσει ότι το θλιβερό γεγονός είναι προϊόν της ποδοσφαιρικής αλητείας και ότι η ΕΠΟ θα πρέπει να κατηγορείται και να σπιλώνεται γι’ αυτό… Πάντως, μέχρι σήμερα, οι διωκτικές αρχές που ερευνούν το θέμα δεν έχουν προβεί σε κάποια ανακοίνωση η οποία να σηματοδοτεί ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Άρα, το ερώτημα για τα συμπεράσματα του υφυπουργού Αθλητισμού παραμένει αναπάντητο…

Και επειδή μέχρι σήμερα ποδοσφαιρικό υπόβαθρο δεν τεκμαίρεται, είναι πολύ πιθανόν ο βανδαλισμός αυτοκινήτου του δικαστικού να οφείλεται σε άλλους λόγους, συναφείς με την ιδιότητά του. Τίποτε δεν αποκλείεται.

Μάλιστα, η πρόσφατη αποκάλυψη για εμπλοκή κορυφαίου δικαστικού με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας –εμπλοκή για χρήση ναρκωτικών και ροζ ιστορίες με νεαρούς αλλοδαπούς– δείχνει ότι είναι πιθανότερο ένα υπόβαθρο της επίθεσης για λόγους σχετιζόμενους με την ιδιότητά του ή και προσωπικούς, παρά το επιχείρημα Κούγια –πάλι ο Κούγιας…– ότι έχει ποδοσφαιρικά αίτια(!!!), χωρίς ποτέ ο εν λόγω δικαστής να έχει εκδικάσει ποδοσφαιρική υπόθεση ώστε να έχει προκαλέσει κάποιους θιγόμενους στο ποδόσφαιρο.

 

Ολιστική Μελέτη και Καταστατικό

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού μέμφεται την ΕΠΟ ότι δεν έχει υλοποιήσει τις αλλαγές που προβλέπονται στο Καταστατικό της σύμφωνα με την Ολιστική Μελέτη και οι οποίες συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και της UEFA, αλλά εγκρίθηκαν και από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.

Εδώ τα ερωτηματικά για την τοποθέτηση αυτή του υφυπουργού Αθλητισμού είναι μεγάλα…

Ως γνωστόν, το Καταστατικό ενεκρίθη με ψήφους 65-0 από τη Γ.Σ. της ΕΠΟ, και ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για αλλαγή σελίδας στο ποδόσφαιρο. Όμως κάθε αλλαγή στους ποδοσφαιρικούς κανονισμούς θα πραγματοποιηθεί μετά την έγκρισή του από την UEFA και τη FIFA, και βεβαίως από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, που ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την ΕΠΟ, που αναμένει την έγκριση της τελικής του μορφής από UEFA και FIFA. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν γίνεται να εφαρμοστεί κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022, αφού τόσο οι κανονισμοί ελληνικοί και διεθνείς, αλλά και η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπουν αλλαγές μεσούσης της περιόδου.

Άρα, το ρώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο υφυπουργός Αθλητισμού είναι ποιο ακριβώς άρθρο της Ολιστικής Μελέτης που αναφέρεται στο Καταστατικό της Ομοσπονδίας, δεν εφαρμόζει το «κακό» προεδρείο της ΕΠΟ;

Το οξύμωρο είναι –όπως απάντησε η ΕΠΟ στον υφυπουργό– ότι η UEFA και η FIFA αναζητούν τον ίδιο(!!!) για να τον συναντήσουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα σημεία του νομοσχεδίου για τον Αθλητισμό που θίγουν τις καταστατικές διατάξεις της ΕΠΟ, αλλά δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί του!!!

Περί Ζαγοράκη και Μπουτσικάρη ο λόγος

Όσο για τα «απαράδεκτα αίτια», όπως ανέφερε ο υφυπουργός, που οδήγησαν στις παραιτήσεις των Θοδωρή Ζαγοράκη και  Λεωνίδα Μπουτσικάρη, ο ίδιος θα πρέπει μάλλον να αναρωτηθεί αν ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ και ο αντίστοιχος της Super League μπορούσαν να ανταποκριθούν στους διοικητικούς τους ρόλους και αν παραιτήθηκαν γιατί στις ψηφοφορίες ΕΠΟ και Super League έβρισκαν μόνο τις ψήφους τους, ή γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαν να διοικήσουν λόγω έλλειψης εμπειρίας…

Και στο σημείο αυτό, πρέπει να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του, γιατί είναι γνωστό ότι με κυβερνητική παρέμβαση εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Θοδωρής Ζαγοράκης, κι άλλες «σημαίες» του 2004 που δεν βρήκαν την ψήφο τους…

Και για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, ρωτάμε ποιες ήταν οι ενέργειες του υφυπουργού, ώστε να αλλάξει το ισχύον εκλογικό σύστημα που εύκολα χειραγωγείται, προκειμένου ο κάθε Ζαγοράκης στο μέλλον να έχει το δικό του ψηφοδέλτιο με άτομα που ο ίδιος θα έχει επιλέξει;

Όταν το δίπολο του ποδοσφαίρου (από τη μία, ο Μελισσανίδης και ο Σαββίδης, και από την άλλη ο Μαρινάκης με τον Αλαφούζο) είχε ήδη μετρήσει τις δυνάμεις του στην εκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα την εκλογή της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ, περίμενε ο συμπαθής υφυπουργός, αλλά και το Μέγαρο, ότι με την είσοδο του Ζαγοράκη θα άλλαζαν οι ισορροπίες στην ΕΠΟ;

Για τον Μπουτσικάρη ας μη γίνεται λόγος… Είναι γνωστό ποιοι έπεισαν τον Μελισσανίδη και τον Ιβάν να κάνουν το χατίρι του Αλαφούζου, ώστε να εμφανίζεται ότι έχει ισχυρά ερείσματα στο ποδόσφαιρο, ενώ εδώ και πολλά χρόνια ο «πράσινος γίγαντας» στις ψηφοφορίες που γίνονται στην ΕΠΟ, στη Super League και στις Γ.Σ. της Ομοσπονδίας, επί 65 ψήφων συνεισφέρει μόνο τη δική του…

Στο επίμαχο θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας, την οποία υποστηρίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού, προφανώς δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του ότι οι τροποποιήσεις στους κανονισμούς απαγορεύεται να γίνονται μεσούσης της περιόδου, αλλά μέσω Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ στο τέλος κάθε σεζόν. Στο σημείο αυτό, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σωστή η υπόδειξή του για χρήση του VAR –που χρηματοδοτήθηκε από τους Έλληνες πολίτες– και στη Super League2.

Είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η επαγγελματική διαιτησία, αλλά δεν είναι –κατά την άποψή μας– και σοβαρός λόγος για να εμφανίζεται ένα στέλεχος μιας κυβέρνησης και να υπερασπίζεται με σθένος την παρουσία ενός ξένου αρχιδιαιτητή και να ζητά την ανανέωση της θητείας του από το αρμόδιο όργανο, δηλαδή την Ομοσπονδία.

Αλήθεια, μπορεί να μας πει ο κ. Αυγενάκης τι έχουν προσφέρει ο Κλάτενμπεργκ και ο προκάτοχός του Περέιρα στη διαιτησία;

Με τον Κλάτενμπεργκ να ορίζει ξένους διαιτητές και με τη χρήση του VAR σταμάτησαν οι διαμαρτυρίες εις βάρος της κυβέρνησης,  αλλά και των Big-4, όταν οι οργανωμένοι για κάθε λάθος των διαιτητών ζητούν ευθύνες από τους μεγαλοϊδιοκτήτες, γιατί δεν αντιδρούν. Με τον Κλάτενμπεργκ και τους ξένους διαιτητές, η απάντηση είναι εύκολη: «Τι να κάνουμε, η UEFA τους έβαλε…»

Υπάρχουν όμως και πολλά που ΔΕΝ έχουν γίνει από τον Κλάτενμπεργκ και τον προκάτοχό του Περέιρα, π.χ. οι υποδομές των διαιτητών στις χαμηλότερες κατηγορίες, όπως στη Super League2 όπου κάθε Κυριακή γίνεται «το έλα να δεις…», αλλά και ο πλήρης παροπλισμός των καλών Ελλήνων διαιτητών που μπαίνουν στο περιθώριο και σφυρίζουν παιχνίδια της… σειράς και όχι τα μεγάλα ντέρμπι.

Αλλά, για να κάνουμε έναν μίνι απολογισμό, ρωτάμε τον Λευτέρη Αυγενάκη, τους Big-4, και βεβαίως την ΕΠΟ, τι ακριβώς έχουν προσφέρει οι Περέιρα και Κλάτενμπεργκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εκτός από την εξάλειψη του πονοκεφάλου από την κυβέρνηση και τους μεγαλοϊδιοκτήτες;

Υπάρχει έστω και ένας  νέος διαιτητής, που να διακρίθηκε προκειμένου να παίζει τα μεγάλα ντέρμπι στην Ελλάδα και να καλείται σε ευρωπαϊκά παιγνίδια; Τι κίνητρα έχουν οι διαιτητές της Super League2, ώστε να προαχθούν στη Super League1, όταν φέτος –αλλά και τα προηγούμενα χρόνια– κανένας διαιτητής δεν προήχθη;

Ο βοηθός του στην ΚΕΔ, κ. Κόλιν που ορίζει τους διαιτητές στη Super League2, ποια γνώμη έχει για τα προσόντα των διαιτητών που ορίζει; Έχει πάει ποτέ σε επαρχιακό γήπεδο, για να σχηματίσει γνώμη για κάποιον διαιτητή ή ξέρει μόνο τον δρόμο προς το ταμείο της ΕΠΟ;

Ωσεί παρών ο Δημητρίου…

Υπάρχει κι ένα ακόμη ερώτημα, αλλά αυτήν τη φορά προς την ΕΠΟ: Ο με τηλεοπτική φωτογένεια –όπως φάνηκε από την εμφάνισή του στο ΟΡΕΝ και στον Κυριάκο Θωμαΐδη– πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Δημητρίου πώς αισθάνεται όταν ενημερώθηκε από το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ ότι υπάλληλος της ΕΠΟ –διότι ο Κλάτενμπεργκ ουσιαστικά είναι εργαζόμενος με αμοιβή βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει με την ΕΠΟ, κατόπιν υποδείξεως της UEFA και συμφωνίας των Big-4– χωρίς να εκπροσωπεί την Ομοσπονδία, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού και γνωστοποίησε τις απόψεις του χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει τον φορέα από τον οποίο αμείβεται; Ο Κλάτενμπεργκ λογοδοτεί στην ΕΠΟ για όλα, πλην των αποφάσεών του για ορισμούς διαιτητών.

Βεβαίως, κάθε φορέας ή άτομο που εμπλέκεται στο ποδόσφαιρο, όταν δέχεται πρόσκληση από αρμόδιο υπουργό, πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτήν, αλλά προηγουμένως να ενημερώνει τον «εργοδότη» του, ώστε να υπάρχει μια κοινή θέση μαζί του.

Αν ο Δημητρίου έχει χιούμορ, θα πρέπει να καλέσει τον Κλάτενμπεργκ και να του γνωστοποιήσει ότι λόγω οικονομικής στενότητας της ΕΠΟ καλό θα ήταν να απευθυνθεί στον υφυπουργό για την πληρωμή του…

Πέραν όμως της σιωπής του προέδρου Δημητρίου, υπάρχει και «η σιωπή των αμνών» της UEFA, που κατά καιρούς σε υψηλούς τόνους υπερθεματίζει για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά αποδέχεται με ευχαρίστηση προσκλήσεις στα προεδρικά μέγαρα τόσο επί ΝΔ αλλά και επί ΣΥΡΙΖΑ. Και συγχρόνως επιτρέπει σε όργανα που εκείνη διορίζει να έχουν επαφές και προφανώς να παίρνουν κατευθύνσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους…

Τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα

Στην ΕΠΟ δεν θεωρούν τυχαίο τον χρόνο της παρέμβασης του Λευτέρη Αυγενάκη. Γι’ αυτό, ενώ ο ίδιος κάνει λόγο στη συνέντευξή του για  «άμεση εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης» από άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να την υλοποιήσουν και που πραγματικά πιστεύουν στη δυναμική του ελληνικού ποδοσφαίρου, του απαντούν ότι «…η  Διοίκηση έχει εκλεγεί με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο από τη συντριπτική πλειοψηφία και παρουσία εκπροσώπων των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών»…

Η «Α», με τίτλο «ΕΑΛΩ η ΕΠΟ» προ μηνός, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δύο από τους Big-4 και η κυβέρνηση δημιούργησαν σάλο γύρω από τα διοικητικά της ΕΠΟ, ώστε να παρέμβουν UEFA και FIFA, και να διορίσουν προσωρινή διοίκηση από «άφθαρτα πρόσωπα». Το πρόσφατο επιχείρημα εις βάρος της Ομοσπονδίας ήταν ο βανδαλισμός του αυτοκινήτου του δικαστικού και η επαγγελματική διαιτησία.

Για τον λόγο αυτό, ο υφυπουργός προσπαθεί με τις επικοινωνίες του στη Γενεύη, να «εμπεδώσουν» οι Τσεφερίν, Λάκοβιτς κ.λπ. την «αναγκαιότητα» της προτεινόμενης αλλαγής.

Σημαντικό ρόλο στο σχέδιο αυτό έχει παίξει ο κύριος 1-2-Χ, που ακούει στο όνομα Λάκοβιτς. Ως γνωστόν, ο κ. Λάκοβιτς λέει σε όλα «Ναι»!!!

Ναι, στην ΕΠΟ.

Ναι, σε Super League.

Ναι, στους Big-4 (που μιλάνε μαζί του…)

Ναι, στον Αυγενάκη.

Ναι, σε κάποια τηλέφωνα που γίνονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι και στις επικοινωνίες του με τον Λευτέρη Αυγενάκη –που φυλάχτηκε και δεν ακολούθησε την τακτική του προκατόχου του επί ΣΥΡΙΖΑ υφυπουργού Σταύρου Κοντονή, που πήγε στη Γενεύη χωρίς ραντεβού και τον είχαν κάποιες ώρες στο «περίμενε» το «Ναι» κυριάρχησε σε όλα τα αιτήματα του υφυπουργού…

Όμως, όπως είναι γνωστό, UEFA και FIFA δεν λένε ούτε «καλημέρα»! Κατά συνέπεια, με δεδομένο ότι προσωρινές διοικήσεις διορίζει μόνο η FIFA, και μόνο για σοβαρούς λόγους –και κυρίως όχι για εκλεγμένες διοικήσεις–, μάλλον η επιθυμία για αλλαγή της διοίκησης της ΕΠΟ θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την επιθυμία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να παραθέσει δείπνο στη Σκάρλετ Γιόχανσον…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα