“Με βρισιές δεν λύνονται τα προβλήματα με την Τουρκία”, είπε από την Μυτιλήνη ο Θεοδωράκης

Στην Λέσβο για διήμερη επίσκεψη βρίσκεται από το πρωί ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνοδευόμενος από τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό και στη συνέχεια πήγε στο κέντρο φιλοξενίας στην Μόρια.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τοπ νησί, κυρίως λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από την κεντρική διοίκηση στη λήψη μέτρων, ενώ, όπως είπε, και τα υπουργεία θα έπρεπε να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που στόχο έχουν να διευκολύνουν τη ζωή τόσο των κατοίκων, όσο και των προσφύγων που καταφθάνουν στο νησί.

Ο κ. Γαληνός εξήρε το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης του παρουσίασε δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και θέσεις για την ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιδοκίμασε τη στάση των νησιωτών του Β. Αιγαίου, που αποτελούν «γέφυρες φιλίας» με την Τουρκία, καθώς, όπως τόνισε, λόγω των καλοκαιρινών μηνών αναμένεται αυξημένη άφιξη τουριστών από τα μικρασιατικά παράλια.

Γι’ αυτό, όπως επεσήμανε, «οφείλουμε να είμαστε συνετοί και να μην ανεβάζουμε τους τόνους. Άλλο η σύγκρουση με το στρατιωτικό κατεστημένο. Με τον λαό πρέπει να συνυπάρχουμε, όπως και συνυπάρχετε» είπε. Κατέληξε δε, εξαίροντας την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τους αντίστοιχους στην Τουρκία, ώστε να διατηρούν το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας.

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος επεσήμανε στις δηλώσεις του πως, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποσυμφόρηση του νησιού μέσα από την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς προβλέπει τη λύση για να ελαττωθεί η πίεση προς το νησί.

Στην Μόρια

Στις κακές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια, αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στους χώρους του Κέντρου, καθώς αντί για 800 άτομα, σε αυτό παραμένουν 6.280 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αποσυμφόρηση του Κέντρου, μεταξύ των οποίων:

* Άμεση χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων με επίλυση της γραφειοκρατίας – π.χ δημιουργία αποχευτευτικού, που αντί για 800 άτομα, όπως προβλεπόταν, εξυπηρετεί 6.500.

* Να επισπευτούν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου με ενίσχυση του προσωπικού.

* Να υπάρχουν δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα τέτοιες που να βοηθούν την αποσυμφόρηση αυτών των περιοχών

Όπως τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν δεν λύσουμε τα προβλήματα και τα αφήσουμε να διογκώνονται, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, τόσο για τα νησιά μας, όσο και για την ηπειρωτική χώρα.

Με την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στην ένταση με την Τουρκία, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι, τα προβλήματα δεν λύνονται με το ανταλλάσσουμε βρισιές, αλλά συνέστησε σύνεση από όλες τις πλευρές. Αναλυτικά η δήλωση του κ Θεοδωράκη είναι:

“Έχουμε συχνά καταγγείλει τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που δημιουργούν ένταση στο Αιγαίο και -αν θέλετε- παραβιάζουν τη διάθεσή μας για καλή γειτονία. Αλλά από κει και πέρα πρέπει όλοι να είμαστε συνετοί. Υπάρχουν και αρκετοί από τη δική μας πλευρά που θέλουν συνέχεια να ανεβάζουν τους τόνους. Το θέμα δεν είναι να ανταλλάσσουμε βρισιές, το θέμα δεν είναι να κοσμεί, ο ένας, με επίθετα, τον άλλο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε – και εδώ μιλώ για όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα – ότι πρέπει να συνυπάρξουμε με τους γείτονες μας. Πρέπει τα νησιά μας να χρησιμοποιηθούν ως «γέφυρα φιλίας». Αυτό είναι ανεξάρτητο από την αποτελεσματικότητα που πρέπει να δείξουμε στην υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού”.​

Διαβάστε επίσης