Μέρκελ και Ολάντ αμφισβητούν ανοιχτά τον Ντάισελμπλουμ

Δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο η θητεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, με τον ρόλο του πλέον να αμφισβητείται ανοιχτά τους Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι ζητούν «πρόεδρο πλήρους θητείας».

Οι φήμες λένε πως το πλάνο Γερμανίας και Γαλλίας προβλέπει συγχώνευση των θέσεων του προέδρου του Eurogroup και του επίτροπου αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, πόστο που σήμερα κατέχει ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν και θέλει να διασφαλίσει πως ο επόμενος πρόεδρος δεν θα είναι υπουργός Οικονομικών ενός κράτους μέλους.

Οι δύο κυβερνήσεις διαρρέουν μια σχετική δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ολλανδία, αφότου εξασφάλισε το πόστο του Eurogroup, δεν κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, εξασφάλισε παράταση και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας της επιδεινώθηκε. Δυσαρέσκεια που πηγάζει από το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ επιλέχθηκε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, να προέρχεται από χώρα ΑΑΑ, να μην είναι από χώρα με άλλο πόστο όπως η Φινλανδία και να προέρχεται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις καταιγιστικές εξελίξεις, κάτι που φάνηκε και με τους χειρισμούς του στο θέμα της Κύπρου. Ενδεικτικά αναφέρουν τη δήλωσή του περί της γενικότερης πιθανότητας «κουρέματος» των καταθέσεων σε ένα μοντέλο Κύπρου. Γενικά, πάντως, ο Ολλανδός αποφεύγει να δίνει κατηγορηματικές απαντήσεις, δημιουργεί μια εικόνα που δεν βγάζει τη σιγουριά που θέλει να βλέπει η Μέρκελ ή έβγαζε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης