Μετά από 30 χρόνια γνωρίζει για πρώτη φορά τον ιερέα πατέρα του κι εκείνος τον αρνείται! (φωτό+βίντεο)

Συγκλονίζει η ιστορία του νεαρού, που σε όλη την ζωή του αναζητούσε τις «ρίζες» του

Της Βίκυς Καλοφωτιά

«Τώρα που η ζωή μου πλησιάζει στο τέλος, μπορείς να τα αποκαλύψεις όλα. Όταν ο Gerald σε ρωτήσει ποιος είναι ο πατέρας του, πες του απλά: Ο πατήρ Mario» είπε στην αδελφή της η ταλαιπωρημένη γυναίκα, που η μοίρα της επιφύλασσε να μεγαλώσει απότομα φέρνοντας στον κόσμο ένα παιδί, που μια ζωή θα έμελλε να αναζητά την αναγνώριση της ταυτότητάς του. Ένα παιδί, που ήρθε στον κόσμο παράνομα αφού η ίδια ήταν τότε μόλις 16 ετών και στον τόπο καταγωγής της, την Κένυα, η νόμιμη ηλικία μιας ολοκληρωμένης σχέσης ήταν και είναι τα 18 έτη.

Ήταν 12 Μαρτίου του 1989, όταν η Sabina Losirkale γέννησε ένα λευκό αγοράκι, ενώ η ίδια ήταν έγχρωμη, όπως επίσης και ο άνδρας που παντρεύτηκε λίγο πριν γίνει μητέρα για πρώτη φορά. Εκείνη ήταν έγχρωμη, αλλά ο πραγματικός πατέρας του παιδιού ήταν λευκός. Και αρκετά μεγαλύτερός της. Και ιερέας…

Έναν χρόνο πριν η ανήλικη τότε Sabina γιορτάσει τα 16α γενέθλιά της, γνωρίστηκε με τον Ιταλό ιερέα, Mario Lacchin, όταν ήταν μαθήτρια στο σχολείο της πόλης Archer’s Post. Μια πόλη καλυμμένη από σκόνη, στην εθνική οδό προς την Αιθιοπία. Το σχολείο ιδρύθηκε από την θρησκευτική τάξη των ιεραπόστολων «Consolata», που είχαν έρθει στην Archer’s Post για να διαδώσουν την πίστη, στις νομαδικές φυλές της βόρειας κοιλάδας Rift της Κένυας.

Κατά τη διάρκεια του 1970-1980, η Sabina και η αδελφή της, η Scolastica, έμεναν συχνά μόνες τους αφού οι βοσκοί γονείς τους έλειπαν σχεδόν όλη την ημέρα προκειμένου να καταφέρουν να θρέψουν την οικογένειά τους.

Εκείνη την περίοδο ήταν που η Sabina απουσίαζε όλο και συχνότερα από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και ξεκίνησε να πηγαίνει στο σπίτι του ιερέα για να βοηθήσει στις οικιακές εργασίες αναλαμβάνοντας το μαγείρεμα, το σκούπισμα και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να είναι εκείνος ευχαριστημένος. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ήταν προφανώς και το να εκμεταλλεύεται την νεαρή κοπέλα προκειμένου να ικανοποιεί τις σεξουαλικές ορέξεις του χωρίς να το μαθαίνει κανείς, αφού είχε βρει τον τρόπο να κρατάει το στόμα της κλειστό χειραγωγώντας την και κάνοντάς την να πιστεύει ότι είχε ανάγκη την εύνοια και την προστασία του.

«Ο πατήρ Mario την δωροδοκούσε με διάφορα δώρα, τρόφιμα, ρούχα, βιβλία και όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί όταν είναι ευάλωτο και φτωχό», λέει η 45χρονη σήμερα αδελφή της κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες από τα δύσκολα παιδικά τους χρόνια.

Μια νύχτα μετά από κάμποσο καιρό, η Sabina έκανε εμετό και αυτό ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η μικρή ήταν έγκυος. Όταν επιβεβαιώθηκε η εγκυμοσύνη, οι γονείς τους θύμωσαν και έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους, απαιτώντας να μάθουν ποιος ήταν ο πατέρας. Με συνοπτικές διαδικασίες, ο ιερέας μετατέθηκε σε μια κοντινή ενορία και αυτός που επελέγη για να παντρευτεί τη Sabina και να κουκουλωθεί η «ντροπή» για την οικογένεια, ήταν ο Benjamin Ekwam, ο οδηγός του ιερέα και κατηχητής στην πόλη.

Ωστόσο ο κόσμος άρχισε να κουτσομπολεύει, όπως δυστυχώς γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις στα στενά όρια μιας ασφυκτικά κλειστής κοινωνίας.

Το αγόρι που γεννήθηκε εκείνη την ημέρα του έτους 1989, ο 30χρονος σήμερα Gerald Erebon, ήταν σε όλη τη ζωή του ο «παράξενος», εκείνος που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αδέλφια του είχε λευκή επιδερμίδα και εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε νιώθοντας πάντοτε ξένος.

Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο νεαρός Erebon έκανε στη θεία του, την επίμαχη ερώτηση ποιος ήταν ο πατέρας του. Μια ερώτηση, που παρ’όλο που είχε την υποψία ότι ο σύζυγος της μητέρας του δεν ήταν ο βιολογικός του πατέρας, δεν είχε βρει ποτέ το κουράγιο να την υποβάλει στη μητέρα του, όσο εκείνη ζούσε.

Μετά την αποκάλυψη ξεκίνησε για εκείνον μια δεύτερη «Οδύσσεια». Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια της μέχρι τότε ζωής του, που ένιωθε παρείσακτος και διαφορετικός, και η δεύτερη άρχισε από τη στιγμή που έμαθε την αλήθεια από τη θεία του και άρχισε να αναζητά τον άνθρωπο που τον έφερε στη ζωή.

Ήθελε πάση θυσία να τον εντοπίσει και -στα πιο τρελά του όνειρα- ακόμη και να προσπαθήσει να χτίσουν μαζί μια «γέφυρα» επικοινωνίας για πρώτη φορά στη ζωή τους. Πατέρας και γιος. Γιος και πατέρας. Με αυτό το σκοπό ο Gerald μάζεψε όση δύναμη του απέμενε και το 2013 έκανε άπειρες τηλεφωνικές κλήσεις και έστελνε για περίπου δύο μήνες συνέχεια mails σε έναν πατέρα που δεν έμπαινε καν στον κόπο να απαντήσει σε τίποτα.

«Πατέρα, σε αγαπώ και σε συγχωρώ που δεν με αναγνώρισες ποτέ μέχρι σήμερα ως το παιδί σου. Σε συγχωρώ που ήσουν πάντοτε απών και δεν θέλησες ποτέ να με πάρεις αγκαλιά, ούτε να μάθεις αν ζω ή αν πέθανα…», του έγραψε σε κάποιο από αυτά, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, αποφάσισε να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τον συναντήσει από κοντά με την ελπίδα να μπορέσει να τον κάνει να συγκινηθεί και να λειτουργήσει έστω και για μία φορά στη ζωή του σαν πατέρας.

Με τη συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών, ο 83χρονος σήμερα ιερέας συναντήθηκε τρεις φορές με τον γιο που δεν δέχτηκε να αναγνωρίσει ποτέ ως δικό του παιδί, όντας ανένδοτος στο να κάνει τεστ DNA για να αποδειχτεί αν ήταν ή όχι ο βιολογικός του πατέρας. Η προσπάθεια έγινε, αλλά αποδείχτηκε άκαρπη αφού η κάθε απόπειρα προσέγγισης και ουσιαστικής επικοινωνίας έπεσε εξαρχής στο κενό.

Το Βατικανό υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει και αυτό από την πλευρά του την υπόθεση, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει κάτι περαιτέρω και την ίδια στιγμή έδειχνε ότι μάλλον προτιμά να μπει η υπόθεση… στο συρτάρι(!).

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων «Associated Press», παρ’όλο που κατά καιρούς έχουν γίνει κι άλλες παρόμοιες καταγγελίες για σεξουαλικές σχέσεις ιερέων με ανήλικες, με ή χωρίς εγκυμοσύνη μετέπειτα, το Βατικανό αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτού του είδους τα περιστατικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό των παιδιών που έχουν έρθει στη ζωή από σχέσεις μεταξύ ιερέων και ανήλικων κοριτσιών ανέρχεται στο 5%, κάτι που αποδεικνύει ότι δυστυχώς είναι κάτι που συμβαίνει, όσο κι αν το Βατικανό εθελοτυφλεί.

«Θέλω απλώς να έχω την ταυτότητά μου, την ιστορία μου, έτσι ώστε τα παιδιά μου να μπορούν να ζήσουν γνωρίζοντας ποιοι πραγματικά είναι: την κληρονομιά τους, την ιστορία τους και τα πάντα!», είναι η επιθυμία του Gerald, ο οποίος είναι εν τω μεταξύ και ο ίδιος πατέρας. Ένα παιδί που μεγάλωσε αναζητώντας την αληθινή ταυτότητά του και την αγκαλιά ενός πατέρα, την οποία δεν πήρε ποτέ. Γι’αυτό είναι αποφασισμένος, ο ίδιος, να την δώσει στα παιδιά του στο πολλαπλάσιο.

Για όλη του τη ζωή. Κι ακόμη παραπέρα…

Η συγκλονιστική ιστορία του Gerald Erebon, που συγκινεί ακόμη, 30 χρόνια μετά τη γέννησή του:

Διαβάστε επίσης